Pazar Şehirde kültür ve sanat mevsimi

Şehirde kültür ve sanat mevsimi

24.09.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Sonbahara adım attığımız bugünlerde, şehirde kültür ve sanatın kalbi yeniden atmaya başlıyor.

Şehirde kültür ve sanat mevsimi

Ceyda Ulukaya - ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr /  Galeriler en yeni sergileriyle kapılarını açıyor, festivaller şehrin dört bir yanını sarıyor, tiyatro salonları perdelerini açıyor, açık hava konserleri mevsimin tadını çıkarmak isteyenlerin adresi oluyor. Başta İstanbul olmak üzere, Ankara ve İzmir’de öne çıkan kültür sanat etkinlikleri için takviminizde şimdiden yer açın.

Haberin Devamı

Şehirde kültür ve sanat mevsimi

-İSTANBUL-

Şehrin çağdaş sanat fuarı

Bu yıl 22 ülkeden 67 çağdaş sanat galerisinin katıldığı Contemporary Istanbul, 28 Eylül’de kapılarını açıyor. Dört gün boyunca Haliç’teki Tersane Istanbul’da ziyaretçilerini ağırlayacak fuarda, 591 sanatçının 1537 eseri izleyicilerle buluşacak. Bu yıl 18. edisyonu düzenlenen Contemporary Istanbul’un öne çıkan projeleri arasında, güncel fotoğrafçılık pratiği ile sanatın iç içe geçtiği bir bölüm olan “CI Photo Focus” ve dünya genelinden çeşitli genç galerilere alan açan “Project Spotlight” yer alıyor.

Şehirde kültür ve sanat mevsimi

Mamut Art başlıyor

Mamut Art Project’in sanatçıların edisyonlu ve özel üretilmiş seri çalışmalarını içeren Mamut Limited (Artist Editions) isimli çevrimiçi projesinin ilk fiziksel etkinliği olan pop-up sergisi 1 Ekim’e kadar Yapı Kredi bomontiada’da ziyarete açık. Sergide, 20 sanatçının fotoğraf, heykel, video, yapay zeka, minyatür ve dijital sanat eserlerinden bir seçki sergileniyor.

Haberin Devamı

Göz Alabildiğine İstanbul

İstanbul’un disiplinler arası sanat mekânı Meşher, “Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” isimli sergiyle kapılarını açıyor. 15. yy’dan 20. yy’ın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsayan 100’ün üzerinde eserin yer aldığı sergi mayıs ayına dek ziyarete açık.

Devrim Erbil’den Seçmeler

Türk resim sanatının önde gelen çağdaş isimlerinden Devrim Erbil’in yeni sergisi “Seçmeler” DG Art Project ev sahipliğinde kapılarını açtı. Erbil’in yağlı boya, gicle ve halılardan oluşan 38 parça eserinin yer aldığı sergi 30 Ekim’e dek ziyarete açık.

Fotoğrafın izinde

Fotoğraf sanatının yanı sıra pek çok disipline yer açan 212 Photography Istanbul, 5-15 Ekim’de ziyaretçilerini ağırlayacak. İstanbul’un her iki yakasında 20’ye yakın farklı noktada izleyiciyle buluşacak programın detayları https://www.212photographyistanbul.com/ adresinde.

Ayasofya ressamı

Mongeri Binası’ndaki Bozlu Art Project, “Ayasofya ressamı” olarak da anılan, Türk resminin öncülerinden Şevket Dağ’ın kapsamlı sergisi “Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. İzmir ve Ankara’nın ardından İstanbul’a konuk olan sergi, 25 Kasım’a dek ziyarete açık.

Haberin Devamı

Perker’in çizgileri

Çizgi dünyasının önde gelen isimlerinden M. Kutlukhan Perker’in ikinci kişisel sergisi “Yüz Yüze” Pilot Galeri’de  4 Kasım’a kadar ziyarete açık.

Artı 700 koleksiyonu

Türk resminin önde gelen isimlerinden Naile Akıncı’nın oğlu ve eşi tarafından İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne bağışlanan 700 parçalık kapsamlı koleksiyondan ismini alan “Artı 700” sergisi bu ay ziyarete açıldı. Koleksiyonun 163 parçasını içeren sergi, 31 Ekim’e dek görülebilir.

-İZMİR-

Gurmefest

29 Eylül-1 Ekim tarihlerinde Alsancak Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda gerçekleşecek İzmir Gurmefest, ünlü şeflerle workshoplar, dünya mutfağından özel reçeteler, yemek standları ve atölyelerin yanı sıra Ceylan Ertem, Haluk Levent, Gazapizm konserleriyle müzik şölenine sahne olacak. Biletler Biletix’te.

Şehirde kültür ve sanat mevsimi

Tekstil Bienali

İzmir, bu yıl ilki düzenlenen Tekstil Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Nihat Özdal’ın küratörlüğünde kapılarını açan bienalin teması “Yavaşla, Dokunuşa Odaklan!” olarak belirlendi. 17 ülkeden 57 katılımcının yer aldığı program, 24 Kasım’a dek devam ediyor.

Haberin Devamı

Arkas’ta Anadolu halıları

Bornova’daki tarihi Mattheys Köşkü’nü restore ederek İzmir’e kazandıran Arkas, “16.-19. Yüzyıl Anadolu Halıları” sergisiyle Arkas Halı Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi ziyaretçilerin ilgisine sunuyor. Köşk içindeki Arkas Sanat Bornova’da süresiz olarak ziyarete açık sergide dönemin Batı ve Orta Anadolu’da üretilen halıları yer alıyor.

-ANKARA-

Yaşasın Cumhuriyet

Cumhuriyet’in 100. yılı için hazırlanan, İstanbul ve Ankara’da eşzamanlı olarak ziyarete açılan “Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları” sergisi yıl sonuna dek ziyarete açık. Sergi, İstanbul’da Türkiye İş Bankası Müzesi ile Ankara’da İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde görülebilir.

Şehirde kültür ve sanat mevsimi

Rönesans Rüyaları

1 Ekim’e dek devam eden Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında, yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un Rönesans dönemine ait heykellerin görselleriyle yapay zekayı eğiterek oluşturduğu dijital enstalasyon “Rönesans Rüyaları” CSO Ada Ankara’da ziyarete açık.

Haberin Devamı

-FESTİVAL-

Perdeler açılıyor

İKSV tarafından bu yıl 27’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de başlıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenen festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine ev sahipliği yapacak. Belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından dans tiyatrosuna geniş bir yelpazede eserler sunan program, şehrin iki yakasında 15 farklı mekanda sergilenecek. Program detayları https://tiyatro.iksv.org/ adresinde, biletler passo.com.tr ve İKSV gişelerinde.

Caz fırtınası

Bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Akbank Caz Festivali, 8 Ekim’e dek sürecek iddialı bir caz rotası sunuyor. Aralarında dünya caz sahnesinin önde gelen isimlerinden Al Di Meola, besteci ve saksafoncu Immanuel Wilkins, Lakecia Benjamin’in yanı sıra Türkiye’nin en yetenekli caz müzisyenlerinin sahne alacağı konserler, söyleşi ve atölyelerin yer aldığı programın detayları https://www.akbanksanat.com/ adresinde, biletler Biletix’te.

Can dostlar için

KüçükÇiftlik Park, 1 Ekim’de kapılarını can dostların yararına KüçükÇiftlik Bark Festivali için açıyor. Hayvan dostlarımızla ilgili söyleşi, eğitim ve atölye çalışmalarının yanı sıra Güneş, Jakuzi ve Deniz Sipahi’nin sahne alacağı festivalin geliri hayvan bakımevlerine bağışlanacak. Biletler Biletix ve Passo’da.

Nostalji ruhu

7-8 Ekim’de Festival Park Kadıköy’de düzenlenecek Vintage Festival, nostalji sevenlere hitap eden etkinlikleri İstanbullularla buluşturacak. Vinyl plak koleksiyonlarından antika eşyalara nostalji ruhunu taşıyan festivalin biletleri Biletix’te.