Pazar Sıradışı yolculukların sıradışı Türkleri

Sıradışı yolculukların sıradışı Türkleri

02.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın farklı yerlerine alışılmadık seyahat yöntemleriyle giden Türklerin birbirinden ilginç yolculuklarını takipçileri ve yakınları dışında kimse bilmiyor.

Sıradışı yolculukların sıradışı Türkleri

Dünya haritasını önümüze aldığımızda okyanusları yelkenlisiyle dolaşan, 3 yaşında olmasına rağmen bisikletle şehirleri gezen, motosikletle kıtaları keşfeden, kürekle 8 ülkenin kıyısına ulaşan Türklerin seyahatlerini görebiliyoruz. Üstelik dünyanın en zorlu zirvelerine tırmanan, 3 okyanusu kürekle geçenler zorlu maceralarını tamamlarken, bisikletle dünya turuna çıkmaya hazırlananlar bile bulunuyor.

Haberin Devamı

İtalya’ya kadar kürek çekiyor

Küçük sandalının küreklerini çekerek ülkeler arası seyahatler yapan fotoğrafçı ve gezgin Hüseyin Ürkmez, günümüzden 3 bin 200 yıl önce Bartın’dan İtalya’ya göç eden atalarının izinden gidiyor. Türkiye’nin tek geleneksel kürek sporcusu olan Ürkmez, 3 bin deniz mili boyunca kürek çekerek İtalya’nın Padova şehrine ulaşacak. 90 günün sonunda Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Bosna, Hırvatistan, Slovenya’nın ardından İtalya’ya ulaşmayı planlayan Ürkmez’in kayığında 20 kilo yiyecek ve denizcilik malzemeleri var.

Sıradışı yolculukların sıradışı Türkleri

Halen süre gelen maceralar

Dünyanın 8 bin metrelik 14 çatısına çıkmaya çalışıyor

Yüksek irtifa dağcılığının Türkiye’deki en başarılı ismi olan Tunç Fındık, dünyanın çıkılması en zor dağlarına çıkarak bu daldaki ilk rekoru elde etmeye çalışıyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü okurken dağlara gözünü diktikten sonra kendini yüksek irtifa tırmanışlarıyla geliştiren Tunç Fındık, en son K2 zirvesine çıktı. Dağcılığın maratonu olarak adlandırılan yüksekliği 8 bin metreyi geçen 14 zirveye Türk bayrağını çıkartmayı hedefleyen Tunç Fındık, kalın buzul örtüsü ve aniden değişen hava şartları nedeniyle çıkılması en zor dağ kabul edilen K2’nin zirvesine yaklaşık 50 günde çıktı. Çıkmak isteyen her 3 dağcıdan birinin öldüğü K2 zirvesinin ardından Tunç Fındık Çin-Tibet sınırları arasındaki 8 bin 13 metrelik Shiskapungma ile 8 bin 35 metrelik Gaskerbrum zirvelerine çıkmayı deneyecek. Tuncfındık.com

Haberin Devamı

Sıradışı yolculukların sıradışı Türkleri

İki bilgisayarcıdan motosikletle “Hello Afrika”

Her ülkesi farklı maceralar barındıran Afrika kıtasını kuzeyden güneye motosikletle geçmek için iki maceracı
17 Haziran’da yola çıktı. “Hello Afrika” adlı maceranın rotasını kara kıtanın kuzeyinden başlayarak en güney ucuna kadar inmek olarak planlayan Murat Cengiz ve Serkan Söğüt motosiklerini bu zorlu rota için hazırladı. Karayolunu kullanacakları için Suriye üzerinden geçmek zorunda olan iki motosikletli çıkan savaş nedeniyle farklı bir rota belirledi. Mersin’den kalkan bir gemiye binen ikili toplam 6 gün gecikmeli olarak Mısır’ın Port Sait Limanı’ndan hareket etti. Mısır’ın ardından Sudan’a giren maceracılar ülkenin tek piramitleri olan Meroe Piramitleri yakınlarında kamp kurdu. Büyük çöllerle çevrilen Sudan’dan dünyanın en fakir ülkelerinden Etiyopya’nın ardından Kenya, Malawi ve Mozambik’e geçen motosikletli maceracılar her anlarını internet aracılığıyla duyurmaya devam ediyor. Afrika’da geçirdikleri ilginç anları kasklarına taktıkları kameralarla Türkiye’ye ulaştıran bilgisayar programcısı Murat Cengiz ve bilgisayar mühendisi Serkan Söğüt’ün maceralarını http://www.ruzgarinizinde.com/afrika adresinden takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Uzakları yakın eden yelkenli

1992-1997 arasında dünyayı yelkenliyle dolaşan denizci Osman Atasoy ikinci dünya seyahatine 14 metrelik Uzaklar II adlı teknesiyle çıktı. Ekim 2008’de Marmaris’ten yol arkadaşı Sibel Karasu ile birlikte açılan Osman Atasoy, denizcilerin hayallerini süsleyen Güney Amerika’nın Horn Burnu’nu dönmeyi amaçlamıştı. Akdeniz’in ardından Cebelitarık Boğazı’nı geçerek Atlas Okyanusu’na yelken basan Uzaklar II, Mart 2011’de dünyanın ucu ve her denizcinin hayali olan Horn Burnu’na ulaştı. Yedi Denizin Everesti olarak ünlenen Horn Burnu’nu dönen sayılı yelkenli kaptanı arasına giren Osman Atasoy, Japonya’daki büyük depremin ardından tsunami korkusu nedeniyle Martial Koyu’nda uzun bir süre beklemek zorunda kaldı. Tehlikenin geçtiği haberi üzerine Büyük Okyanus’a giren Uzaklar II, Panama Kanalı’na kadar ilerleyerek dönüş yoluna başladı. Kaptanı Osman Atasoy ve Sibel Karasu halen Brezilya’nın Rio Grande Do Norte açıklarında okyanusun ortasında bulunuyor. 21 bin deniz mili sürmesi planlanan yolculuk osmanatasoy.org’dan izlenebiliyor.

Haberin Devamı

Hazırlıkları tamamlanan proje

Bisikletle 7 yıl sürecek dünya turuna çıkıyor

Asıl mesleği gazetecilik olan Gürkan Genç, 2010 yılında bisikletiyle ilk seyahatine çıkmaya karar verdi. Samsun’dan bisikletiyle Asya kıtasına doğru yola çıkan Genç, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Çin, Moğolistan ve Güney Kore rotasını takip etti. 11 ayda 12 bin 500 km yol yapan Genç İpek Yolu’nu pedalla geçti. Maceracı Gürkan Genç asıl hayali olan dünya seyahati için tüm hazırlıklarını tamamladı. Bu sürede yedi kıtadaki 84 ülkeyi geçerek 115 bin km pedal çevirmeyi düşünen Genç, dünyanın en büyük beş çölü, en yüksek beş araç geçiş tepesini geçecek. Önümüzdeki günlerde çıkmayı planladığı yolculukta gurkangenc.com’dan kendisini takip edenlere Gürkan Genç Gezgin ve Gürkan Genç Eğitim Bursu verilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Yeni sonlanan maceralar

En küçük seyyah Tibet Avrupa’dan bisikletle geldi

Yedi yıldır bisikletle uzun seyahatler yapan Soner-İnci Sarıhan çifti, çocukları Tibet’in dünyaya gelmesiyle birlikte seyahatlerine farklı bir boyut kazandırdı. Beden eğitimi öğretmeni Soner Sarıhan ve eşi, şimdi 3 yaşında olan Tibet’i bisikletinin arkasına bağladığı bir çadırla çekerken dünyanın korunmasına yönelik çeşitli mesajlar veriyor. 4 Temmuz’da Hollanda’dan başlayan yolculuk sırasında 4 bin 400 kilometre boyunca pedal çevirmeyi göze alan Sarıhan çifti ve Türkiye’nin en küçük seyyahı Tibet “Toprak Yaşamdır” sloganıyla küresel ısınmanın durdurulması için mesajlar verdi. Bisikletle ulaşımın ekonomik ve sağlıklı olduğuna dikkat çeken Soner Sarıhan, “Avrupa’da ‘Eurovelo’ denilen bir bisiklet ağı var. Bisiklet yolları konusunda Almanya ve Hollanda muhteşemler. Sadece bisikletin girebildiği bağımsız bisiklet yolları var. Her şehir birbirine bu yollar ile bağlı, burada bisiklet sürmek çok güvenli. Bu sebeple Tibet Çınar büyüyene kadar Avrupa’da süreceğiz” dedi. http://www.macerakolik.net/

Sıradışı yolculukların sıradışı Türkleri

Kürek çekerek 3 okyanusu geçen tek insan bir Türk

2003’ten beri denizler ve dağlar aşan Erden Eruç, kürekle hareket ettiği için Türk yasalarına göre kayık sayılarak ruhsat verilmeyen teknesine ABD’den ruhsat almak zorunda kaldı. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği’nin ardından yüksek lisans için gittiği ABD’ye yerleşen ve kurduğu Around N Over Vakfı için okyanuslarda kürek çeken, kıtaların en yüksek zirvelerine tırmanan Eruç üç okyanusu kürekle geçen ilk insan oldu. Eruç, 10 Temmuz 2007’de çıktığı “Kürek Çekerek Devrialem” adlı okyanus geçişlerini 5 yıl 11 gün sonra 21 Temmuz 2012’de tamamladı. Eruç üç büyük okyanus geçişi sırasında teknesinde Türk bayrağı dalgalandırırken, tüm ihtiyaçlarını kendi karşıladı. Yalnız başına beş yıl boyunca kürek çeken ve aralıklarla karaya çıkarak projesi için kıtaların en yüksek zirvelerine tırmandı. Beş yıllık seyahati boyunca dünya medyasının ilgisini çeken Eruç gençleri azimli olmaya ve farklı denizlerde cesurca dolaşmaya davet etti.

Yazarlar