Pazar Stevie Wonder konseri açık çekle oldu

Stevie Wonder konseri açık çekle oldu

15.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konser izleyicisinin ünlü dünya starları ile buluşabilmesi için destek şart; İstanbul Caz Festivali’nin 15 yıldır en büyük destekçisi Garanti Bankası.

Stevie Wonder konseri açık çekle oldu

Eylülde İstanbul’a gelecek olan Stevie Wonder için İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ”Bu konser başlı başına bir olay. Stevie Wonder konseri açık çekle, Garanti’nin masaya yumruğunu vurması ile gerçekleşiyor“ diyor. Geçtiğimiz yıllardaki Eric Clapton konserinin bütçesi de tahminlerimizi aşmıştı. İlk defa “Bir şey var…” demiştik onlar da “O bir şeye can feda!” demişlerdi.

Haberin Devamı

Bu yıl yaklaşık 50 konserde 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayan İstanbul Caz Festivali’nin 15 yıldır en büyük destekçisi Garanti Bankası. Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere “Daha nice 15 yıl beraber oluruz” diyerek bu uzun soluklu işbirliğinin devam edeceğinin sinyalini veriyor. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner de bu süreçte nereden nereye gelindiğini şu cümleyle yeterince iyi ifade ediyor: “O zaman daha ayıptır söylemesi faks yoktu, Joan Baez Türkiye’ye ilk geldiğinde, teleks vardı.”

İstanbul’a yaz kuşkusuz ki İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlemiş olduğu festivallerle birlikte geliyor. Ve şurası da bir gerçek ki İstanbul’a ‘caz’ çok ama çok yakışıyor. Tam 19 yıldır süren ve bu yıl 19 Temmuz’a kadar devam edecek olan İstanbul Caz Festivali’nin en büyük destekçisi 15 yıldır Garanti Bankası. Türkiye’de bu kadar uzun süreli işbirliklerinin örneklerine pek rastlamıyoruz. Dolayısıyla biz de İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ile bir araya geldik. Kültür sanat alanında bu kadar uzun süreli bir işbirliğinin sırrını öğrenmeye çalıştık; Caz Festivali’nin unutulmazlarını konuştuk...

Haberin Devamı

Garanti Bankası ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) işbirliği nasıl başladı?

Görgün Taner:
Akın Öngör zamanında işbirliğimiz başladı. Aslında İKSV’nin ve İstanbul Caz Festivali’nin Garanti Bankası ile stratejik işbirliği çeşitli üniversitelerde okutulan örnek olay vardır ya onlar gibi incelenmeye değer. 15 sene Türkiye’de bir kültür kurumu ile banka işbirliği için uzun bir süre.

Bu işbirliğinin 15 yıldır sürüyor olmasının nedenleri nelerdi sizce?

Nafiz Karadere:
Hangi işi destekleyeceğimizi baştan çok ince eleyip sık dokuruz, zor karar veririz belki ama ondan sonra uzun soluklu, çok ciddi beraberliklerimiz olur. Caz Festivali’ni desteklememiz de böyle bir olay.

Neden peki özellikle Caz Festivali?

Nafiz K.:
Biz ekip çalışmasına inanırız, caz tamamen ekip çalışmasıdır. Diğer taraftan bireysel yeteneklerin ön plana çıkmasına da önem veririz. Caz aynı zamanda öyle bir müzik türüdür ki starları da yetiştirir. Tabii diğer yandan da karşımızda İKSV gibi bir kurum vardı; gerçekten parmakla gösterilen, örneği olmayan bir kurum. Türkiye 15 senede iki büyük kriz geçirdi. Biz o dönemde bile kültür sanata verdiğimiz desteği keselim demedik. Daha nice 15 yıl da beraber oluruz.

Haberin Devamı

“Stevie Wonder bu yıl iki konser veriyor, biri Londra’da diğeri İstanbul’da”

Caz Festivali için Garanti’nin sponsorluğunun bütçesi ne kadar?

Görgün T.:
Bütün rakamlarımız şeffaf ama bütçeyi vermemeye özen gösteriyorum. Çünkü herkes ona takılıyor. Bizi rahatlatacak bir meblağ. Garanti ile bütçe konusunda şimdiye kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ama şunu söyleyebilirim Caz Festivali’nin bütçesinin yaklaşık üçte birinin de üstünde bir oranı Garanti veriyor.

Bütçesi ne olursa olsun mutlaka getirmek istiyoruz diyerek yola çıktığınız ve Türkiye’ye getirdiğiniz sizin için en önemli konserler hangileriydi?

Görgün T.
: Bunlardan biri eylül ayında gerçekleşecek Stevie Wonder konseri. Stevie Wonder, bu yıl iki tane konser yapıyor; biri Londra’da diğeri İstanbul’da. Böyle bir sanatçıyla İstanbullu izleyicinin buluşması başlı başına bir olay. Bu konser hakikaten biraz açık çekle, Garanti’nin masaya yumruğunu vurmasıyla oldu. Bir de tabii zamanında benim unutamadığım Buena Vista Social Club’dır. Diğeri Legends konseridir, Eric Clapton’ın Türkiye’ye ilk gelişiydi, star bir ekiple gelmişti. Onun bütçesi tahmini bütçenin üzerindeydi. İlk defa o sene Garanti’ye ‘Bir şey var’ demiştik onlar da ‘O bir şeye can feda’ demişlerdi.

Nafiz K: Leonard Cohen de önemliydi. Sting, Bob Dylan...

Peki sizin önümüzdeki yıllarda keşke Türkiye’ye gelsin dediğiniz, gönlünüzden geçen isimler kimler?

Görgün T: Tabii ki biliyorum dünya turnesi yapmıyor, şudur budur falan ama benim gönlümdeki isim Tom Waits. Türkiye’de çok istediğim bir başka iki isim ise Radiohead ve Prince. ‘80’li yıllarda çalışmaya başladığımda ilk dönemde bir defterim vardı. Kimler gelsin falan diye konuşuyorduk yine. Defterime yazdığım isimlerden biri Tom Waits hâlâ duruyor, olamadı bir türlü. Leonard Cohen çok istiyordum, oldu. Aretha Franklin ise seyahat etmiyor ve çok yaşlandı artık.

“Diana Krall Türkiye’ye geldiğinde daha Diana Krall olmamıştı”

Nafiz K.:
Çok kişinin bilmediği ve benim çok sevdiğim, Türkiye’ye gelirse bir gün İKSV ile gelmesinden çok mutlu olacağım bir caz sanatçısı var: Kem. Çok sevdiğim bir caz sanatçısı. Gönlümden geçen bir diğer isim ise Eleni Karaindrou. İKSV bir kez getirdi Türkiye’ye gerçi ama. İnşallah bir kez daha getirir.

Haberin Devamı

Peki getirmeyi çok istediğiniz ama bir türlü getiremediğiniz kim var?

Görgün T:
Tom Waits, Tom Waits, Tom Waits...

Nafiz K.: Tom Waits olacak eminim. Bugün İKSV bir sanatçıya talip olduğu zaman onun buraya gelmemesi için çok önemli bir nedeninin olması lazım.

Haberin Devamı

Sizin hiç unutamadığınız konser desem...

Nafiz K: Caro Emerald’i çok seviyorum. Çok sevdiğim sanatçılar geldi Caz Festivalleri’ne. Diana Krall bunlardan bir tanesiydi. Geçen seneki Joss Stone konseri de öyle.

Görgün T.: Garanti’nin ilk sponsor olduğu sene gelmişti Türkiye’ye Diana Krall. Daha o zaman Diana Krall, Diana Krall değildi. Seneler içinde o sanatçılar da büyüyorlar.

Nafiz K.: Sting konserini de hiçbir zaman unutamayacağım... Herkes der ki ‘Sting’i CD’den dinle, sahne sanatçısı değildir’. İstanbul konserinde muhteşem bir Sting vardı. Bir de yıllar önce unutamadığım Joan Baez...

Görgün T.: O zaman daha ayıptır söylemesi faks yoktu, Joan Baez Türkiye’ye ilk geldiğinde, teleks vardı. Baez’in menajeri bana
“Türkiye? Is a country in the Middle East?” (“Türkiye? Ortadoğu’da bir ülke mi?”) diye yazmıştı. Oralardan buralara geldik.

Caz Festivali’nde önümüzdeki günlerde kaçırmamamız gereken konserler peki sizce hangileri?

Görgün T:
Keith Jarret var, inanılmaz bir konser olacak.
Nafiz K: Ben Morrissey konserini tavsiye edebilirim. n