Pazar Sultan Sazlığı’nın emekçi kadınları

Sultan Sazlığı’nın emekçi kadınları

04.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sultan Sazlığı’nda köyün emekçi kadınları sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kamışları 60 santimlik balyalar halinde bağlıyor. İçlerindeki en kıdemlisi Sahre Saçlı 30 yıldır.

Sultan Sazlığı’nın emekçi kadınları

Anadolu’nun ışığında yaşadıkları coğrafyayı keşfetmek için ışığın ve “like”ın peşinde objektiflerini Türkiye’nin farklı noktalarına çeviren bir grup fotoğrafçıyla birlikte Kayseri ve Kapadokya hattında bir tura çıktık. Nuri Çorbacıoğlu’nun mihmandarlığında yaptığımız fotoğraf turunda en etkileyici duraklardan biri Kayseri’ye 50 kilometre uzaklıkta bulunan Sultan Sazlığı’ndaki kamış hasadıydı.

Haberin Devamı

Sultan Sazlığı Milli Parkı’nın çevresinde yaşayan köylüler bataklıkta yetişen kamışları biçerek geçimlerini sağlıyor. Birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen kamışlar ısı ve izolasyon malzemesi olarak inşaatlarda kullanılıyor.

Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisindeki kurumuş kamışlar Sindelhöyüklü köylüler tarafından bataklıktan bazen de buz üzerinden biçilerek sandallar ve traktörlerle köy meydanına taşınıp kurutulmaya bırakılıyor. Kamışların toplandığı alan ilk bakışta Kızılderililerin kampını andırıyor. Kamışlar “Hu” (Huni) şeklinde çadır gibi dikey olarak istif ediliyor. Yere yatay konduğunda yerdeki rutubet nedeniyle koktuğu için bu yöntem tercih ediliyor.

Sultan Sazlığı’nın emekçi kadınları

30 yıldır bu işi yapıyor

Bu kamış kampında toplanan kamışlar köyün emekçi kadınları tarafından sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gün boyu 60 cm’lik balyalar haline getirilerek bağlanıyor. Koca alanda eğilip kalkmaktan iki büklüm olmuş, üzerlerinde çiçekli fistanları, tozdan korunmak için ağzını, kafasını sarıp sarmalamış üç kadın göze çarpıyor. Selam verip yanlarına oturuyorum. İçlerindeki en kıdemlisi Sahre Saçlı 30 yıldır bu işi yapıyor, dört çocuk annesi, diğerleri 20 yıldır bu işi yapan üç çocuk annesi Ayşe Kürkçü ve iki çocuk annesi Fadime Evli. Çocuklarının kendileriyle aynı kaderi paylaşmaması için daha çok çalışıyorlar. Bir yandan benimle konuşurken bir yandan ara vermeden işlerini yapıyorlar, kan, ter içinde kamışları bağlıyorlar.

Haberin Devamı

Sultan Sazlığı’nın emekçi kadınları
Günlük 200 balya yapan ve karşılığında 50 lira kazanmak için ter döken bu üç kadının tek sorunu “bel ağrısı” gerisi kader zaten.

Anlattıklarına göre de önceleri kamış bağlama alanında yüzlerce kadın çalışıyormuş. Çok zahmetli olduğu için onların dışında kimse kalmamış. Tüm zorluklara rağmen bu üç kadının elinden çıkan kamışlar, 70’lik balyalar halinde Develi’deki fabrikaya gönderilerek boylarına göre ayrılıp işlendikten sonra Mersin Limanı’ndan Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Yılkı atları

Canon Türkiye’nin organize ettiği ve EOS 6 D Mark II fotoğraf makinesini test etme fırsatı bulduğumuz üç günlük fotoğraf turunda duraklarımızdan biri de Kayseri’ye 15 dakika mesafedeki Hörmetçi Köyü. Erciyes Dağı’nın eteklerinde yaz-kış özgürce koşan yılkı atları tarifsiz bir görsellik oluşturuyor.

Haberin Devamı

Sultan Sazlığı’nın emekçi kadınları