Pazar Süper zekalılar kulübü

Süper zekalılar kulübü

10.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yüksek IQ sahiplerinin üye olabildiği Mensa dünyada 100 bin üyeye ulaştı. Türkiye’de bu sayı, eksik tanıtım nedeniyle sadece 20

Süper zekalılar kulübü

Süper zekalılar kulübü

Yüksek IQ sahiplerinin üye olabildiği Mensa dünyada 100 bin üyeye ulaştı. Türkiye’de bu sayı, eksik tanıtım nedeniyle sadece 20

İLKE GÜRSOY

Bir "üstün zekalılar kulübü" olan Mensa’ya dahil olmak için sadece bir şart aranıyor: Adayın IQ’sunun, bulunduğu ülkenin üst yüzde 2’lik diliminde olması gerekiyor. Yani her 100 kişiden en zeki ikisi girebiliyor. Amaç yüksek IQ’lu insanlar arasında bir entelektüel platform oluşturmak ve çeşitli tartışma ortamları yaratmak.
Mensa 1946’da İngiliz avukat lar Roland Berril ile Lance Ware tarafından kuruldu. Amaçları "parlak bir topluluk" yaratmaktı. Bunun her türlü dini, milli ayrımcılığı bir kenara bırakarak sadece beraber olmaktan hoşlanan ve çeşitli konularda fikir alışverişi yapıp sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştiren bir topluluk olmasını istiyorlardı.
Mensa şimdiye kadar bu ilkeler doğrultusunda hareketini sürdürdü. 100 ülkeye yayıldı ve üye sayısı 100 bini buldu. 40 ülkede örgütlendi. Üyelerin yaşları 20-49 arasında yoğunlaşsa da 2 yaşında üyeleri de var, 94 yaşında da. 2 yaşında üye olan Amerikalı Raeed Khandaker’e bir parantez açmak şart. O yaşta İngilizce, Arapça ve Bengalceyi okuyabiliyordu.
Üyelerin mesleki dağılımı da bol çeşit arz ediyor. Mensa’nın yaratmak için en çok çalıştığı şeylerden biri de bu zaten. Liseyi bitirememiş bir kamyon şoförüyle bir profesörü aynı masada buluşturmak. Masa derken, hem gerçek hem mecaz anlamıyla. Ne de olsa Mensa, Latincede "masa" anlamına geliyor ve bu ismin seçilme sebebi de "hiç kimseyi ayırmadan, tüm toplumu yuvarlak bir masa etrafında toplamak". Yüksek IQ’luları ayırarak ve kayırarak tabii.

Türkiye’de örgütlenemedi
Mensa’nın, Türkiye’de üyesi var ama örgütü yok. Bu nedenle çok sağlıklı bilgiler edinmek zor. Üyeler, sayılarının 20 civarında olduğunu söylüyor. Bir
e-posta grupları var ve eğer kişisel tanışıklıkları yoksa, iletişim kurabildikleri tek alan burası.
"Burada Mensa’yı kurmayı çok istedim ama çok az kişiyiz" diyor kimya mühendisi ve bir zamanların Tariş Genel Müdürü Ahmet Çetinbudaklar.
"Yunanistan ve Bulgaristan bile kurdu Mensa’yı. Biz beceremedik maalesef. İki elin parmaklarını geçmez sayımız. Aslında Türkiye’de öyle bir nesil geliyor ki bizim 10 binlerce üyemiz olabilir. Ama kimsenin Mensa’dan haberi yok. Bir kere İzmir’de bir yerel gazetenin benle yaptığı röportajda bahsetmiştim ama o gazete zaten 10 bin satıyor. Binde biri okusa on kişi eder. On kişi ne ki?"

Yıllık aidat 12 sterlin
Bu organizasyona girmenin ne gibi avantajları var? Bir başka üye Şükrü Murat Cebeci şöyle yanıtlıyor: "Kimileri için Mensa sadece bir topluluk, kimileri için aile kadar değerli. Karşı tarafta hiç olmazsa ortalamadan üstün zekalı olduğunu bildiğinizden sohbetler biraz daha seviyeli oluyor. Yurtdışına çıktığınızda, eğer ilişkileriniz iyiyse, bir Mensa’lının yanında kalmak mümkün. Ben ayrıca Mensa ile ilişkili bir şirkette internet üzerinden danışmanlık yapıyorum. Bir defasında da Almanya’da bir şirketten iş teklifi almıştım. Sahibi Mensa üyesiydi sanırım."
Bir tabelaları olmasa da Türkiye’deki Mensa üyeleri de tıpkı diğer ülkelerdeki üyeler gibi aidat ödüyorlar. Şu anda yıllık 12 sterlin (yaklaşık 22 milyon 500 bin TL). Bunun karşılığında her ay iki tane dergi geliyor: International Mensa ve Mensa Isolated. Bu dergilerde Uluslararası Mensa’nın düzenlediği etkinlikler ve haberlerin yanı sıra, Mensa üyelerinin tartışma konuları ve zeka oyunları bulunuyor.
Mensa’ya katılmak için, bir IQ testinden geçmek gerek. Türkiye’de bir örgüt yok, o yüzden istikamet Mensa International. Böylece bir Mensa süpervizörü eşliğinde teste girilebilir. Ön bilgi için Türkiye’deki Mensa üyelerinin e-posta grubu hazır bekliyor: mensa_turkiye@yahoogroups.com
Başvuru sayısı arttıkça, üye Musa Pekerken’in dileği de gerçekleşir belki: "10 bin Mensa üyeli bir Türkiye’de yaşamak isterdim. Zaman zaman aidatımı ödemekten vazgeçip üyelikten çıkmayı düşünsem de; zaman zaman da basına, üniversitelere, konuyla ilgilenebilecek tüm kuruluşlara, her yere herkese ‘Orada Mensa var’ deyip bir tanıtım kampanyasına girişmeyi düşünüyorum. Fakat toplumsal bir kişi değilim."

‘Pek aktif olamadık’
Mimar Arda Işık: "2001 Kasım itibarıyla 15-20 arası Türk Mensa üyesi var. Kurduğumuz
e-posta grubuna pek işlerlik kazandıramadık. Oysa dışarıda Mensa üyeleri birbirine yardımcı oluyor. Örneğin, ABD’de Mensa üyesi öğrenciler için burs olanakları sağlanıyor."

Dünyada ünlü Mensa üyeleri
Mensa’nın en ünlü aktif üyesi Geena Davis. Oynadığı "İyi Geceler Öpücüğü", "Thelma ve Louise" gibi filmlerle tanınan Davis’in IQ’su 150. Bunun dışında, CNBC-e’de yayınlanan "Dharma ve Greg" adlı dizida Dharma’nın babasını canlandıran Alan Rachins de Mensa üyesi. 1992’de ölen ünlü bilim adamı Isaac Asimov’un da Mensa’ya girip, yöneticileri kızgınlığından ötürü üyeliği bıraktığı, üstelik bunu iki-üç kez yaptığı biliniyor. Aktris Sharon Stone da bir zamanlar Mensa üyesi olup daha sonra ayrılanlardan.

Mensa’da tanışıp evlenenler de var
Mensa’nın resmi sitesi, organizasyonu bir "aile" gibi tanımlıyor. Nitekim, yurtdışındaki Mensa üyeleri arasında pek çok evlilik oldu. Ama bu, Mensa’ya eleştiri olarak dönüyor. Örneğin ABD’nin önde gelen gazetesi Washington Post’tan Christopher Hitchens bir keresinde Mensa’yı "Orası ‘inek’ler için bir çöpçatanlık şirketi" diye tanımlamıştı.




PAZAR