Pazar Takıları erotik figürlü

Takıları erotik figürlü

07.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emine Turan kendi tasarladığı ve erotik figürlerin yer aldığı takılar için "Seksi komik bir detaya dönüştürdüm" diyor

Takıları erotik figürlü





Emine Turan, antikacılarıyla ünlü Çukurcuma'da bulunan Accenturc adlı tasarım galerisinin sahiplerinden biri. Kendisi de tasarımcı olan Turan, erotik figürlü takılardan oluşan Linea Essentia koleksiyonunu galerisinde sergiliyor.
"Aslında dünyada hiçbir konuda özgürlük yok" diyen Turan cinselliğin hâlâ tabu olduğunu ama kendisinin farklı düşündüğünü belirtiyor. Linea Essentia koleksiyonunun tasarımına bir tesadüf sonucu başlayan Turan bunu şöyle anlatıyor: "Arkadaşımın elindeki antika erotik mücevher kalıplarını gördüğümde bu kalıplarla ben ne yapabilirim diye düşündüm. Bu kalıplar Amerika'da da Avrupa'da da farklı yorumlarla farklı mücevherciler tarafından kullanılmıştı. O takılar daha çok klasik bir görüntüye sahipti. Ancak Türkiye'deki mücevhercilerce daha önceden işlenmemiş bir konuydu erotik figürler." Koleksiyon için çelik renkli gümüş ve altınla, yabancı örneklerine göre daha iri parçalar halinde çalıştım. Malzemenin içine abanoz da karıştırdım. Böylece takılar klasik görüntüden çıkıp daha modern bir görünüşe büründü."
Hem erotik hem de mitolojik figürlerin olduğu koleksiyonda kolyeler, bileklikler, dönen formlu yüzükler, tokalar ve kol düğmeleri var. Erotik figürü kendisi dışında kimsenin görmesini istemeyenler için kilitli kolyeler de bulunuyor.

"Bazı takılarda ikiden fazla kişinin olduğu pozisyonlar bile var"
Turan bu koleksiyonu hazırlamadaki amacını cinselliğin öcü olmadığını göstermek olarak açıklıyor ve ekliyor: "Bu koleksiyonda ikiden fazla kişinin olduğu farklı pozisyonlar bile var. Aslında cinselliğin komik bir detaya da dönüştürülebileceğini göstermek istedim. Koleksiyonun Türkiye'de satmama riski vardı. Yurtdışında da arkadaşlarım olduğu için o noktalarda da satabileceğimi düşündüm. Sadece Türkiye için yapmayı planlamadığım için diğer kapıları da açık bıraktım. Böylece özgürce tasarlayabildim."
Koleksiyonunda yaklaşık 25 ürünün bulunduğunu söyleyen Turan, çoğu modelin satıldığını, biten modelleri tekrar yaptığını anlatıyor. Yaz boyunca Bodrum Ada Hotel'de sergilenen koleksiyonun başlıca müşterileri turistler olmuş. Turan "Corner shop'larımızda da satılan erotik figürlü takılara en çok kadınlar ilgi gösterdi. Erkekler de kendileri için bileklik ve yüzük alırken sevgililerine hediye etmek için kilitli kolye satın aldı. Cinselliğe espri ile yaklaşanlar bu takılara bayıldı" diyor.
Amerika'da Gemological Institute of America adlı okulda mücevher tasarımı ve kuyumculuk konusunda eğitim alan, ardından da Gilan Residence'da tasarım yöneticiliği yapan Turan, iki cinsin de ilgi alanına giren cinselliği işleyen bu koleksiyondaki parçaların hem kadın hem erkeğe hitap etmesine dikkat ettiğini söylüyor. Yazın çıkacak yeni koleksiyonu için hazırlanan Turan'ın Linea Essentidaki ürünlerinin fiyatı 100 dolardan başlayıp 500 dolara kadar çıkıyor. (0212) 245 71 67