Pazar Teknoloji iş değiştirmeyi hızlandırıyor

Teknoloji iş değiştirmeyi hızlandırıyor

05.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

“İş dünyasının Tinder’ı” olarak lanse edilen yeni iş bulma uygulaması Workey, yapay zeka marifetiyle iş bulmayı eş bulmak kadar “kolaylaştırıyor”

Teknoloji iş değiştirmeyi hızlandırıyor

Eş ile iş bulmak arasında ne gibi benzerlik olabilir? İkisinin de kalıcı olanını bulmak zor mesela. Her ikisiyle de uzun yıllar geçirmek emek, tutku ve bağlılık istiyor. İnsan ikisiyle de yaşamsal doygunluğa ulaşabiliyor. Öyle ya, kimi eşiyle evlidir kimi işiyle... Eş ile iş bulmanın felsefi yakınlığı üzerine daha nicesi yazılır... Şimdiyse buna bir de teknolojik yakınlık eklendi. “İş dünyasının Tinder’ı” olarak lanse edilen yeni iş bulma uygulaması Workey, yapay zeka marifetiyle iş bulmayı eş bulmak kadar “kolaylaştırıyor”! Tinder, bilindiği üzere partner bulmayı kolaylaştıran, hatta sıradanlaştıran bir uygulama. Tinder’ı insanlar çoğunlukla kısa süreli ya da tek gecelik ilişkiler yakalamak için kullanıyor. Bunda arayüzünün payı büyük, karşına sürekli yeni bir partner adayı geliyor, beğenirsen sağa atıyorsun beğenmezsen sola. Sonrası muhabbete kalmış. İsrail menşeli Workey’in kurucusu Ben Reuveni’nin Tinder yakıştırmasını sıcak bulmasının sebebiyse arayüz benzerliği değil. “Ben milenyal kuşağıyım ve biz insan kaynakları sektörü için kötü bir şey yaptık” diyor. Ona göre 1977 - 1995 arasında doğan milenyal kuşağı, kendinden önceki kuşağın aksine 2 yılda bir iş değiştiriyor. Hemen ardından gelen yeni Z kuşağıysa daha da hareketli.

Haberin Devamı

İş değiştirmek bugün dünyayı idare eden kuşağın en sık yaptığı şeylerden biri. Bunu yalnızca tatminsizlikle açıklamak sığ kalır. Hayatın hızlı bir devinime geçtiği hatta gezegenin fiziki frekansının bile yükseldiği bir çağdayız. İnsanlar kişisel evrimlerinde önemli rol oynayan işlerini değiştirmeyi yenilenme ve hayata tutunma biçimi olarak görüyor. Araştırmalara göre günümüzde iş arama pasif biçimde gerçekleşiyor. İstatistiklere bakılırsa tüm çalışanların yüzde 85’i yeni iş olanaklarına hevesli fakat yalnızca yüzde 12’si aktif olarak iş arıyor. Çalışanlar sürekli yeni bir iş peşinde değiller fakat her an yeni bir kariyer sıçramasına ve teklife açıklar. Bundan 10 yıl öncesinde bile çalışanlar birkaç yıllarını verdikleri pozisyonlarından ayrılmak istemezdi. Kıdem, sadakat, rahatlık ve tecrübenin getirdiği verimlilik gibi faktörler öne çıkardı. Şimdiyse daha iyi maaş, terfi ve yeni sosyal ortam, imkanlar ve yeni deneyimler iş değiştirme konusunda çalışanları motive ediyor.

Haberin Devamı

Bir dizi soruyla başlıyor

Şimdilik yalnızca Amerika ve İsrail’de aktif olan, yakın zamanda küreselleşmeyi hedefleyen Workey tam olarak bu trende yanıt vermek üzere geliştirilmiş. Workey, kullanıcıyı mevcut işini ve aradığı iş tarzını öğrenmeye yönelik bir dizi soruyla karşılıyor. Sonrasında yapay zekayı kullanarak potansiyel kariyer yolunu ön görüyor ve buna uygun iş olanaklarını önüne sunuyor. İş verenlere de pozisyona en uygun adayları gösteriyor. İdeal bir eşleşme saptadığında görüşme ayarlıyor ve bu esnada komisyon alıyor. Workey’de şimdilik 300 civarında şirket var. Aralarında WeWork, Dell, Yahoo gibi teknoloji devleri yer alıyor.

Workey her şeyin hızla değiştiği bir dünyada kariyerinde hızlı değişim arayanlar için etkili bir araç olacağa benziyor. Pekala iş yaşamında huzuru bulmanın yolu gerçekten sıkça değiştirmek mi? Amaç kendi yolunu bulmaksa evet. Yalnızca daha iyi maaş ve yükselmekse hayır. İş hayatında gerçek huzur,kolaylık ve maddi-manevi mutluluk demek. Bunun yolu da
yaşam amacını bulmaktan geçiyor. Bu dünyaya geliş sebebini keşfetmek, kendin için kolay olan, kendine has niteliklerinle sıkılmadan yapacağın işi bulmak, belki de yaratmak... Sözün özü; hayatı dolu dolu yaşamak için ruh eşini bulmak ne kadar kıymetliyse, ruh işini bulmak da öyle...

Haberin Devamı

Kaynak: TechCrunch, Workey.co, GenerationalKinetics

Yazarlar