Pazar Tezahürat restoranda başlar

Tezahürat restoranda başlar

09.03.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Cimbomlunun Meşale’si ve Altın Fıçı’sı, Fenerlinin Develi’si ve Todori’si, Karakartallının Kazan’ı ve Hasbi’si... Üç büyük takımın taraftarları stada gitmeden önce bu mekanlarda toplanıyor, bir yandan karınlarını doyururken bir yandan da sloganlar üretip tezahürat provası yaparak maça ısınıyor

Tezahürat restoranda başlar

Kombine biletlerin satışa sunulmasından bu yana taraftarlara ev sahipliği yapan mekanlar büyük ilgi görüyor. Futbol maçlarında atılan sloganlar, statlardan önce bu mekanlarda yankılanıyor.

Haberin Devamı

Üç büyük takımın taraftarlarının maçtan önce gidip “ısındığı”, hem yemek yiyip hem sloganlarını hazırladığı belirli mekanlar var. Meşale, 1989’dan beri Galatasaraylıların favori mekanı. Altın Fıçı da toplandıkları yerler arasında. Fenerbahçelilerin uğrak yeri Kalamış Develi‘nin cirosunun yüzde 25’i fanatiklerden geliyor. Tercih ettikleri bir başka yer de Todori. Beşiktaşlıları hemen her maç öncesi, Beşiktaş Futbol Kulübü’nün eski yöneticisi Celal Soydan’ın Kazan‘ı ve Hasbi ağırlıyor.

Develi’de Fener’e VIP salonu

Develi restoranlarının sahibi Ali Develi, maç günlerinde Fenerbahçe taraftarlarının Kalamış Develi’de yemeğini yiyip stada geçtiğini, mekanda taraftarın maçı daha iyi seyretmesi için 120 kişilik VIP salonu olduğunu söylüyor.
Develi maç gününde yaşananları şöyle anlatıyor: “Yaklaşık 1500 kişi burada yemeğini yiyip stada geçiyor. Stattaki tezahüratların ön çalışması burada yapılıyor. İnsanlar maça gitmeden önce burada eğleniyor. Maçın ciromuza  getirisi senede yüzde 25 civarında.”
Ali Develi yoğun ilgi olan maç günlerinde Kalamış Marina’daki balık restoranını da kebapçıya çevirdiklerini, taraftarların talebi üzerine balık yerine kebap verildiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

Öğleden sonra Todori
Fenerbahçe Spor Kulübü Todori Tesisleri’nin Koordinatörü Özcan Özsu, “2005 Eylül’ünden bu yana Başkan Aziz Yıldırım’ın katkıları ve çabalarıyla Todori üyelerimize hizmet veren bir lokal haline geldi” diyor. “Ayrıca yöneticilerin ve futbolcuların sürekli geldikleri yerdir. Taraftarlarımız maç günleri sarı lacivert aksesuarlarıyla öğleden sonra saat 1’de gelmeye başlıyor, maç başlayana kadar yemek yiyip maçta atacakları sloganları belirliyor, daha sonra stada geçiyorlar. Maçı burada izlemek isteyen taraftarlarımız da maç başlamadan bir saat önce gelmeye başlıyor.Maçların bütün sezon bize yüzde 50 katkısı oluyor.”

Kazan’ın sahibi eski bir futbolcu

Beşiktaş taraftarlarının hemen her maç öncesi hıncahınç doldurduğu Beşiktaş’taki Kazan’ın sahibi Celal Soydan, Beşiktaş için ter dökmüş eski bir futbolcu! Kazan’ın işletmesini üstlenen Soydan’ın oğlu Erkut Soydan, “Kazan’ın Beşiktaş taraftarıyla özdeşleşmesinin nedeni Celal Soydan’ın Beşiktaş takımında futbolculuk ve Süleyman Seba döneminde iki dönem yöneticilik yapmış olması” diyor.

Haberin Devamı

Celal Soydan yöneticilik döneminde Şifo Mehmet, Şenol, Halim, Saffet, Mutlu, Recep gibi futbolcuların transferinde de etkili olduğu için Beşiktaş taraftarının gönlünde ayrı bir yer edinmiş. Ancak Kazan’ın Beşiktaş taraftarıyla bu kadar yakın olması birahaneyi maç günleri holiganların hedefi haline getirmiş.
Erkut Soydan, “Babam Celal Soydan’ı ziyaret etmek için eski yöneticilerin hepsi bize mutlaka uğrar” diyor. Maç günleri kazançlarının oldukça arttığını belirten Soydan, her yıl ramazan ayında mekanı mutlaka kapattıklarını söylüyor: “Biz semtin insanıyız ve kendi duygularımızın rehberi olarak kapatıyoruz.”

Taraftar Hasbi’de de toplanıyor

Beşiktaşlı taraftarın simgesi olan diğer mekan Hasbi de Kazan gibi eski Beşiktaşlılar tarafından işletiliyor. Sahibi olan üç kardeş Mehmet, Mithat ve Kamuran Özkan kardeşler, kulüpte yöneticilik de yapmış.Mehmet Özkan kulüp yöneticilerinin ve oyuncularının Hasbi’ye gelmesinin ilgiyi artırdığını belirterek, “Taraftarlar gelir çünkü yönetici ve futbolcular da sürekli geliyor. Bu taraftarların ilgisini çekiyor” diyor.Özkan maçların cirolarına yansımasına ilişkin olarak ise gelirlerde yüzde 50 artış olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Meşale’de her taraftarın yeri belli

Galatasaraylıların favorisi Meşale’nin sahibi Abdurrahman Şahin bu mekanı 1988’de açtı. O zamandan beri özellikle yöneticilerin uğrak yeri oldu. 1996’da kombine kartların çıkmasıyla taraftarın akınına uğramaya başladı.
Taraftarın maç günlerinde yarattığı izdihamın, yöneticileri Meşale’den uzaklaştırdığını belirten Şahin, maç günlerinde yaşananları şöyle anlatıyor:
“Taraftarların maç günlerinde masaları belirlidir. Statta nasıl kombine bileti varsa, burada da sezon boyunca belirledikleri masa onlara ait olur. Maçta atacakları sloganları burada saptayıp stada geçerler. Restoranda toplam 600 kişilik yer olmasına rağmen izdiham yaşanıyor. İzdiham nedeniyle garsonlar servis yaparken yürümekte zorluk çekiyor.”
Şahin maçların müesseseye ekonomik katkısını anlatırken de ”Maçın bize verdiği sadece bir günlük yoğunluk ama sezonda toplam 150 bin YTL katkısı oluyor” diyor.

Haberin Devamı

Meşale bugünlerde taşınma planları yapıyor. Seyrantepe’deki stat yapıldığında müşterisinden kopmaması için taşınaması gerekecek. 
Taraftarların mekanı olmak ekonomik olarak yüksek getiri sağlarken, karşı takım taraftarlarının saldırısına hedef olabiliyor. Şahin bu tip saldırıların sıkça yaşandığını, kaldırım taşlarının mekana atıldığını, restoranın basılarak karşı tarafın sloganlarının her yana yazıldığını belirtiyor.
Geçen yıl Fenerbahçe-Galatasaray maçından sonra gözaltına alınan Şahin, beş saat nezarette kaldığını anlatıyor: “Bunun nedeni dışarıdaki Galatasaray taraftarların ellerindeki bira şişeleri. ‘Bu biraları kesin Meşale vermiştir’ düşüncesiyle maç bitene kadar nezarette kaldım.”

Altın Fıçı da taşınabilir

Galatasaraylıların bir başka uğrak yeri de Altın Fıçı. Sahibi Nihat Erdem “Stada yakın olması açısından taraftarların simgesi haline geldiğimizi düşünüyorum. Maçlar ciromuzu etkiliyor. Saha taşındığında
ya birahanemizi taşıyacağız ya da taraftarı tekrar burada toplayacağız” diyor.