Pazar Türk’ün nimetle imtihanı...

Türk’ün nimetle imtihanı...

01.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta Başbakan’ın, üzerinde isminin yazılı olduğu Vakfıkebir ekmeği ile verdiği poz çok konuşuldu. Bu Türk insanının duygularını yemekle ilk ifade edişi değil

Türk’ün nimetle imtihanı...

Geçtiğimiz hafta gazetelerde bir fotoğraf vardı ki herkesin ilgisini çekmiştir eminim. Hani şu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, üzerinde ismi yazılı olan dev bir Vakfıkebir ekmeğine buse kondurduğu anın fotoğrafı. Bizde âdettir tabii, ekmeği öpüp başımıza koyarız. Nimet kutsaldır bizim için... Bu fotoğrafın hikayesi ise şöyle; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde bir toplu açılış törenine katılır. Vakfıkebirliler ise Başbakan’ın ilçelerine gelmesinin verdiği sevinci ve heyecanı deyim yerindeyse ekmeğe işler. Erdoğan da ilçe halkının bu duygularını karşılıksız bırakmaz ve bu ekmekten parçalar kopararak hem kendisi tadına bakar hem de eşine ikram eder. Öpüp başına koymayı da ihmal etmez.
Geçtiğimiz hafta yaşanan bu olay bir ilk değil. Çünkü biz Türkler, her nedense, duygularımızı yiyecekle ifade etmeyi seviyoruz. İşte geçmişten birkaç örnek...

Haberin Devamı

Türk’ün nimetle imtihanı...
Tereyağından Anıtkabir
2009 yılının 10 Kasım’ında, Rize’de bir markette süt ürünlerinden sorumlu olarak çalışan Recep Yazar isimli usta, Atatürk’ün ölümünün 71’inci yıldönümü dolayısıyla tereyağından Anıtkabir’in maketini yaptı. 75 kilogram tereyağı kullanarak 6 saatte tamamladığı maketini yapma nedenini şöyle açıkladı Yazar: “Karadeniz insanının vatan ve millet sevgisi ile Atatürk’e bağlılığını göstermek istedim.”

Pastırmayla verilen ayar
Yiyeceklerle üzüntümüzü, sevincimizi ifade ettiğimiz gibi öfkemizi de haykırdık. Geçen yıl Fransa Senatosu’nda “Soykırımı İnkar Tasarısı”nın görüşüldüğü günlerde Kayseri’den de protesto sesleri yükseldi. Protesto kokuları demek daha doğru olur sanırım. Kayserili pastırma satıcısı Mustafa Türkmen pastırmayla “Sarko haddini bil” yazdı. Öfkesini, şehrinin alametifarikası pastırma ile dile getiren Türkmen, “Biz birileri gibi insan doğramayız, sadece pastırma doğrarız. Bu topraklar üzerinde yüzyıllarca değişik milletlere mensup insanlar kardeşçe yaşamışlar ve yaşamaya da devam edecekler” dedi. Türkmen’in esnaf komşusu da pastırmanın yanına
Türk’ün nimetle imtihanı...

çok yakışan sıcak pidesiyle yardıma koştu. Pide fırını işletmecisi Ömer Demirtaş, Fransa’daki yasayla ilgili tepkisini pide üzerine çörek otuyla “Fransız kalma” yazarak gösterdi. Halkın dikkatini bu konuya çekmek istediğini anlattı Demirtaş: “Bizim tarihimiz temiz, bazılarınınki gibi karanlık değil. Ülkemize yapılmak istenen bu yakıştırmaya karşı çıkıyorum ve tepkimi de kendimce dile getiriyorum.”

Türk bayrağından baklava
Kendini 29 Ekim Cumhuriyet Bayram’ı coşkusuna fazlaca kaptıran Maraşlı pastaneci Osman Marangoz ise Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla hazırladığı baklavaya, Türk bayrağını nakşetti. Bu kez bayrağa kırmızı rengini veren vişne suyuydu. Baklava denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Güllüoğlu da vatan sevgisini baklavadan yaptığı Türk bayrağı ile dile getirdi. Güllüoğlu’nun marifetleri bununla da bitmiyor; baklavadan Atatürk portresine de imza attı baklava ustası.
Yine bir portre çalışması “Baracklava”da ise, adından da anlaşıldığı gibi, baklava üzerine Barack Obama’yı resmetti.

Yazarlar