Pazar Türkiye'nin dört yanında keyif ve lezzetin buluştuğu özel duraklar

Türkiye'nin dört yanında keyif ve lezzetin buluştuğu özel duraklar

08.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Türkiyenin dört yanında keyif ve lezzetin buluştuğu özel duraklar

Diyarbakırlı Kaburgacı Selim Amca'nın bumbar dolmasından Tarsus Mevsim Kebabçısı Murat Usta'nın özel kebabına, Burgazadalı Yani Amca'nın karidesli böreğinden Muğla Çine'nin Kasap Mehmet Zengin'inin köftesine kadar yurdun dört bir köşesinden birçok farklı lezzeti bizimle paylaşan Milliyet blog yazarlarının sıkı takipçileri merakla yeni keşifleri okuyor. Siz de kenarda köşede kalmış gizli adreslerinizi ya da bu sayfada olmazsa olmaz dediğiniz çok bilindik ama gözden kaçan özel lezzetlerinizi diğer lezzet avcıları ile paylaşmaya ne dersiniz? Ya da Milliyet blog sayfalarında bugüne kadar biriken değişik tatları öğrenmeye... Yaşadığı her andan zevk almayı bilen, keşfetmeye meraklı, hayatın detaylarından kendilerine mutluluklar yaratabilen ve bu mutlulukları sevdikleriyle paylaşarak büyüten Milliyet blog yazarları "Lezzet Durakları" başlığının altını birbirinden güzel keşifleriyle doldurmaya devam ediyor. "Bu pirzolalar kekik kokar" Nerede duracağını bilmeden çıkılan yolculukları severim. İstediğin yerde durur gönlünce zaman geçirirsin. Dört arkadaş uzun bir yoldan geliyorduk. Yol keşif demekti, yol yenilik demekti. Ve yol tesadüflerin doğurduğu yeni yüzler, yeni tatlar demekti.O küçük sevimli lokanta da bu tesadüflerin sonucu karşımıza çıktı. Ağaçların ve çiçeklerin arasına konduruluvermiş sevimli bir aile lokantasıydı: Koçak Et-Mangal Lokantası. Genç bir adam bizi güler yüzle içeriye buyur etti. İçerisi çok sıcak döşenmiş, ev havası verilmiş bir salondan ibaretti.Önce kendi üretimleri olan sucukları mangalda bir güzel pişirip yanında nefis bir salata ile birlikte servis yaptılar. Daha sonra kuzu pirzolalar geldi. Lokantanın sahibi Servet bey "Bu etler Toros Dağları'nın eteklerinde büyüyen kuzuların etleridir. Kekik kokar bunlar" diyerek iştahımızı kabarttı. Pirzolanın yanına altın renginde kaymağı olan yoğurt getirdi. Yoğurdun yanına üzüm pekmezi getirdi. Muhteşemdi. Koçak Et-Mangal Lokantası, Çiftehan çıkışına 7, Ulukışla çıkışına ise 20 kilometre uzaklıkta. Antep'in lezzet durakları Gittiğim yerlerde o ilin lezzet durakları hep ilgimi çekmiştir. Gaziantep'e yolum düştüğünde mutlaka Çukurgaraj denilen yerde bulunan Çulcuoğlu Et Lokantası'na uğramaya çalışırım. Masaya oturur oturmaz közlenmiş domates, biber, mevsim salatası vs. gelir. Sonra da siparişiniz... Altı ezmeli kebabı, patlıcan kebabı ya da Adana kebabı oldukça başarılıdır. Yemek sonrası Urfa'nın acı mırrasını ya da bol fıstık eşliğinde sunulan oldukça nefis künefesini de tadabilirsiniz. Bunun dışında diğer lezet durakları ise İmam Çağdaş (baklavasını şiddetle öneririm), Çavuşoğlu (lahmacununu tavsiye ederim), Ümit Döner (döneri güzeldir ama biraz pahalıdır), Ciğerci Mustafa, Dürümcüler (nohut dürümü yemek ilginç gelebilir) ve Güllüoğlu Baklavası... Çulcuoğlu Et Lokantası: Sarıgüllük Mahallesi, Zübeyde Hanım Bulvarı, 10 / E, Gaziantep Söğüt'te kahvaltı keyfi Bahsedeceğim yer Burdur'daki Söğüt. Salkım söğüt ağaçlarının altında ahşap yapılar kurulmuş. Yöre halkı buna köşk diyor. Kahvaltıda çay, süt, bal, köy peyniri, kendi yaptıkları tereyağı, mis gibi kokan domates, biber, salatalık, zeytin, köy yumurtası, ev yapımı reçeller, kavurma, bahçeden toplanan meyve tabağı ve gözleme geldi önüme. Ekmek zaten başlı başına ayrı bir yazı konusu. Ayrıca Söğüt'te ayran içene kadar en mükemmel ayranı Susurluk'ta içebileceğimi düşünürdüm. Muhteşem lezzetli köpük köpük bir ayranı var. Yolunuz düşerse kaçırılmayacak bir lezzet durağı. Manzaraya karşı hem kitap okuyun hem yemek yiyin Bursa'nın surlarına baktığınızda hisarın gerisinde kalan bir tarihi konak hemen ilginizi çeker: Kitap Evi. Sunduğu mutfak oldukça leziz. İçinizi ısıtan müzikler eşliğinde cevizli spagettiden körili bonfileye seçenekler sürüp gidiyor. Topkapı pilicin aromatik tadı damağınızdayken, dumanı üzerinde frambuaz soslu irmik tatlısına hayır diyemiyorsunuz. Özel bir günün yemeğini çatı katındaki şömineli odada yiyebilirsiniz. Pazar günleri bahçedeki brunch'ları da unutmamak gerek. Kafede oturup kitabınızı okuyabiliyorsunuz. İkram edilen tarçınlı kurabiyelerle içtiğiniz bergamut kokulu çay, sizi kendinize getiriyor. Yanınızda çocuğunuz varsa dert etmeyin sakın, giriş katında çocuklar için ayrılmış kitap bölümünde çocuğunuzun asla canı sıkılmayacaktır. Adres: Kavaklı Mahallesi, Kavaklı Caddesi, No: 21, Burçüstü-Tophane "Akrabalık bahane büryan şahane" Siirt'e yolu düşen, yerin altında pişen büryan kebabını mutlaka yemeli. Bu konuda ustalaşmış tek bir lezzet noktası mevcut: Huzur Büryan Salonu. Önünüzdeki kuyruğa aldanıp da kaçmazsanız, pişman olmayacağınızı anlarsınız. Size ağır ağır pişen kuzu etinin lezzetini mi anlatayım, biraz kalınca ekmeğinin üzerine sızan yağın mideleri baştan çıkarıcı görüntüsünü mü? Yoksa buzlu ayranı mı bilemiyorum doğrusu. Evimizin büyükleri senede birkaç kez akrabaları ziyaret için Siirt'e giderler ama ilk önce Huzur Büryan Salonu'nda soluklanırlar. Yani, akrabalık bahane büryan şahane!Adres: Aydınlar Caddesi, No: 16, Siirt. Tel: (0484) 224 48 15 Spesiyalitesi kese yoğurtlu patlıcan kızartması Kız kardeşimle birlikte Pamukkale'den dönerken Nazilli'nin girişinde çok güzel bir yerde yemek yedik. Nazilli Et Lokantası Atça'yı geçtikten sonra Nazilli'ye varmadan iki-üç kilometre önce alışveriş merkezlerinin bulunduğu kavşakta. Gösterişli girişi, çevre düzenlemesi, çocuk oyun alanları olmadığı için ilk bakışta dikkatinizi çekmeyeceği gibi size sıradan yol üstü lokantalarından biri gibi de gelebilir. Bu sizi yanıltmasın. Bir kere çok temiz. Burada pidenin ve etin tüm çeşitlerini bulmanız mümkün. Size karışık ızgara ve tandır kebabı tavsiye ediyorum. Siparişlerinizi beklerken dumanı üzerinde sıcak lavaş ve köy ekmeği ile tereyağı ve yöreye özgü peynir servisi var. Yanına bir de mutlaka buranın spesiyalitesi diyebileceğim kese yoğurtlu patlıcan kızartması getirtin. Bu kadar lezzetli yiyecekleri yedikten sonra yolunuzun tekrar buraya düşmesini isteyeceksiniz.