Pazar Üşüyorum öyleyse yokum!

Üşüyorum öyleyse yokum!

13.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Üşüyorum öyleyse yokum

Üşüyorum öyleyse yokum!

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Testus Zatürreyus / AHMET TURHAN ALTINER

Zatürree depreme benzemiyor mu? Varsıl, yoksul... Cılız, şişko... Uzun, kısa... Zayıf, kuvvetli... Patron, matron... Zatürree sizi apansızın ve herhangi bir noktada yakalayabilir. Metroda, asansörde, markette, fabrikada, ofiste, sinemada, yolda, evde, herhangi bir mekanda... Bazen dünyanın en varsıl kişisiyseniz bile... Hani, Aristoteles Sokrates Homeros Onassis adlı Yunanlı armatör vardı. Namında tüm eski Yunan’ı temsil ediyordu sanki aslı İzmirli Onassis... O da zatürreeye yenilmişti. Birçok ünlü kişi, gazeteciler, mimarlar, ressamlar, şairler, filozoflar zatürreeden öldü. Birçok diktatör de... Korkunç İvan, Belçikalı Charlotte, süngüleri düştüğünde pek çok Latin Amerikalı diktatör zatürreeden gitti. Şu an Pinochet zatürreeyle cebelleşiyor. Ama en çok temerküz kamplarındakiler. On binlerce Yahudi zatürreeden öldü. Zatürreeyle öldürüldü. Bunu Yahudi kasabı Eichmann itiraflarında söylemişti.
Sene 1650... Büyük matematikçi ve filozof René Descartes yatağında donuyordu sanki... Buzlar ülkesi Stockholm’deydi. İsveç kraliçesi Christina’nın davetiyle... O zamana kadar hiç erken kalkmaya alışkın olmayan Descartes kraliçenin arzusu üzerine sabahları beşte ders veriyordu ona... Zayıf düşmüştü zahir... Ama onun, Stockholm’de zatürree hastası arkadaşı Fransız sefirini iyileştirmeye çalışırken mikrobu kaptığı sanılır. Belki, aklı daima vücuttan ayırmış olarak... Sadece vücut olarak... Üşüyorum diyordu, üşüyorum, öyleyse yokum... Üşüdü gitti zatürreeden... Edgar Allen Poe’nun Annabel Lee’si gibi... "Bir gün işte bu yüzden göze geldi / O deniz ülkesinde / Üşüdü bir rüzgarından bulutun / Güzelim Annabel Lee / Götürdüler el üstünde..." Zamanla ağızdan ağza değişti mi Descartes’ın son sözleri? Düşünüyorum öyleyse varım, şeklinde! "Cogito ergo sum", buyur ola şu soğuklarda zatürreeyi yeniden düşünmeye bu kez de...

1- Zatürree akciğer dokusunun iltihabı. Akciğerlerin bakteri, virüs ve diğer organizmalar tarafından iltihaplanması sonucu meydana geliyor. Ansiklopedilerimizde pnömoni adı altında geçen şu bizim zatürreeden sorumlu bakteri hangisi?
a. Streptococcus pneumoniae
b. Klebsiella pneumoniae
c. Trichomonas vaginalis
d. Basillus hiçbiritus

2- "Periyodik tablo"yu bulan Dimitri İvanoviç Mendeleev’i lise kimya derslerinden mutlaka hatırlarsınız. Hayat ironiden ibaret! 1907’de St. Petersburg’da zatürreeden ölen bilgin aslen nereliydi, kestirebilecek misiniz?
a. Karslı
b. Marslı
c. Sibiryalı
d. Antalyalı

3- Aşağıdaki grafik sanatçılardan hangisi zatürreeden ölmedi?
a. Mengü Ertel
b. Roy Lichtenstein
c. Andy Warhol
d. Hiçbiri

4- Zatürreeden yatmakta olan bir hasta pencereden gördüğü bir asma ağacından teker teker kopan yaprakların sonuncusu da düştüğünde öleceğini sanmaktadır. Alt katta bir yaşlı ressam bunu her nasılsa öğrenir ve hayatının en güzel eserini o gece gerçekleştirir. Sabaha karşı merdivenle ağaca tırmanıp yaptığı yaprak resmini gizlice asar. Son yaprak artık hiç düşmeyecektir. Kız iyileşir, yaşlı ressam zatürreeden ölür. "Son Yaprak" kimin öyküsü?
a. Kerime Nadir
b. Mahmut Yesari
c. O’Henry
d. Mark Twain

5- Sene 1626. Modern fennin babası sayılan bir filozof kokmasını önlemek için bir tavuğu karda dondurmaya çalışırken yakalandığı zatürreeden ölüyor. Kim?
a. Molla Gürani
b. Hezarfen Ahmet Çelebi
c. Francis Bacon
d. Isaac Newton

6- "Daha az daha iyidir (less is more)" demişti. Evini tasarım stüdyosuna çevirmişti. Masalara yer açmak için karyolasını banyoya koymuştu. Burjuva lüksünden vazgeçerek kendisini en yalın ve "minimalist" yaşama terk eden bu çok ünlü modernci mimar sadece "puro"dan vazgeçememişti. Boğaz kanseriyle boğuşurken 1969’da zatürreeden öldü. Şatafatsız bir törenle gömüldü. Barselona Sandalyesi’nden mutlaka tanırsınız. Kimdi?
a. Mimar Kemalettin Bey
b. Frank Lloyd Wright
c. Sedat Hakkı Eldem
d. Mies Van der Rohe

7- İskoçyalı fakir bir çiftçinin oğlu olan Alexander Fleming, Laura Churchill adındaki bir aristokratın himayesinde Londra’da tıp okur. Bir gün borcunu ödeme fırsatı çıkar. Tarihsel bir ödeme bu... Aristokratın zatürree olan oğlunu ölümden kurtarır. Oğlan mı, şu malum Winston Churchill. Fleming zatürreeyi neyin yardımıyla yener?
a. İskoç viskisi
b. Ekose kaşkol
c. Penisilin
d. Hepsi

8- Zatürree sürgün hastalığı... Sakız Adası’nda 2 Aralık 1888 tarihinde yakalandığı zatürree nedeniyle vefat eden ve vasiyeti üzerine Gelibolu’nun Bolayır beldesindeki Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa Türbesi’nin bahçesine defnedilen Türk şairi kim?
a. Tevfik Fikret
b. Namık Kemal
c. Şair Eşref
d. Şair Fitnat

9- Son yıllarda zatürreeye yakalananlar arasında alttakilerden kim genç yaşta hayata veda etti?
a. Şarkıcı Muazzez Abacı
b. Popçu Levent Yüksel
c. Gazeteci Yavuz Gökmen
d. Türkücü Kamil Sönmez

10- Eskiden bir deyim vardı: "ABD ............ AB zatürree olur." Eksik sözcüğü kestirebilir misiniz?
a. Aksırınca
b. Tıksırınca
c. Öksürünce
d. Hapşırınca

11- Türkiye’ de her yıl ortalama bir milyon kişinin zatürreeye yakalandığı tahmin ediliyor. Bu hastalık özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, şeker, böbrek ve bronşit hastalarında ölümlere yol açabilmekte. Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, ülkemizde 5 yaş altındaki çocuklarda zatürree yüzde kaç ile ölüm nedeni imiş?
a. Su içinde yüzde 75
b. Yüzde 50
c. Yüzde 22
d. Bilinmiyor

12- Bu testus hazırlarken konuştuğum sevgili dostum Dr. Metin Caner kötü beslenme, stres gibi faktörler yanında soğuğun da insanın bağışıklığını azalttığını ve zatürree gibi hastalıklara açık hale getirdiğini söyledi. Ona göre aşağıdakiler içinde zatürreeye sık rastlanmayan ülke hangisiymiş?
a. Türkiye
b. Arjantin
c. Afganistan
d. Mısır

13- Demek ki vücudun bağışıklığı azalınca zatürree kapıda. Dünyada zatürreeden ölenlerin sayısının yarısını hangi hastalar oluşturuyormuş?
a. Krizden etkilenen patronlar
b. Alzheimer hastaları
c. Hastalık hastaları
d. AIDS hastaları

Yanıtlar: 1) a, b, 2) c, 3) c, 4) c, 5) c, 6) d, 7) c, 8) b, 9) c, 10) d, 11) c, 12) d, 13) d






PAZAR



























Yazarlar