Pazar Uzmanlarından bisiklet alacaklara tavsiyeler

Uzmanlarından bisiklet alacaklara tavsiyeler

05.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Havalar yavaş yavaş ısınıyor, sahil yolları çok yakında bisikletlilerle dolup taşacak. Sizin de bu yıl bisiklet almak gibi bir düşünceniz varsa, vereceğimiz tavsiyeleri okumadan harekete geçmeyin

Uzmanlarından bisiklet alacaklara tavsiyeler

Spor sadece kapalı alanlarda, bir yere gitmeyen koşu bantlarıyla yapılmaz. O da bir tercih, ona da saygılıyız ama bisikletin yerini tutmayacağından eminiz. Bizce sporun en güzeli açık havada yapılanıdır. Hele bir de denizden yüzünüze esen hafif bir rüzgar varsa... Bu nedenle, sağlıklı yaşam için spor yapmaya karar verdiyseniz bisiklet seçeneği de aklınızda olsun istiyoruz.
İşinin uzmanlarına bisiklet alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk. Öğrendik ki bisiklet almak da biraz araştırma işi. Önünüze ilk gelen, ucuz bisikleti almak doğru değil. Üstelik aceleci kararlar vücudunuza da zarar verebilirmiş.

Haberin Devamı

“Bisikleti nerede süreceğiniz önemli”

Gökhan Kutluer (Cyclist Türkiye editörü)

- En önemli ayrıntı boyunuza uygun bir kadro (gövde) seçmek. 1.60 boyundaki birinin large boy bir kadro alması yanlıştır. Kas ve iskelet yapısı için zararlı.

- Bisikleti nerede süreceğiniz de önemli. Asfaltta performans için bir yol yarış bisikleti veya şehir içi ulaşım için bir şehir bisikleti alınabilir. Ormanda veya dağda arazi sürüşleri için dağ bisikletleri uygundur. Sadece asfaltta, bisiklet yollarında ve şehir içinde sürüş yapılacaksa kalın tekerlekli dağ bisikleti sizi yavaşlatır.

- Bir mağazaya gitmeden önce internette araştırma yapılmalı. Böylece doğru kararı vermek daha kolay olur.

“Seneye de biner demeyin”

Haberin Devamı

- Çocuklara tam olarak boylarına uygun bisiklet alınmalı. Yanlış boyda bisiklet kullanmak gelecek yıllarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Giyim kuşamda olduğu gibi “Seneye de biner” diyerek büyüme çağındaki çocuğa büyük bir bisiklet almak sakıncalı.

- Kask takma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren aşılanması gerekir. Çirkin göründüğünü düşünen çocuklara, üzerinde seveceği desenler içeren bir kask alarak telkinde bulunabilirsiniz.

- Antrenman yaparken bisiklet aksesuarları ve giyim önemlidir. Kask, forma, eldiven, pedli tayt, kilitli pedala uygun ayakkabı giyilmesi gerekli. Gece sürüşleri için ön ve arkada aydınlatma olmalı. Mümkünse forma veya cekette reflektör bandı da iyi olur.

“500 dolara da var, 12 bin dolara da...”

Bora Tirki (Profesyonel bisiklet yarışçısı, Aktif Pedal mağaza müdürü)

- Bisikletlerin de pantolonlar gibi bedenleri vardır. Bisiklet alacaksanız çocuğu mutlaka bisikletlerin üzerine oturtun.

- Yerli markalardan Sedona tercih edilebilir. Daha ekonomiktir. Fakat daha yüksek bir bütçesi olan ve bisiklet sporunu uzun yıllar yapmak isteyenlere başka markaları önereceğim.

- Amerikan markası Specialized ve Giant iyi markalardır. Scott diye başka bir marka daha var. Bunlara “üç büyük marka” diyebiliriz. Arabalardan örnek verirsek Mercedes, BMW ve Audi düşünülebilir.

Haberin Devamı

“Tek amortisörlüler daha hafif”

- Yol bisikletleri temiz asfalt yüzey üzerinde kullanılan bisikletlerdir. Sürat yapmaya odaklılar bunlar. Dağ bisikletleri ise
tek amortisörlü ve çift amortisörlü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tek amortisörlü modeller çift amortisörlü modellere göre biraz daha hafif olur. Rahat arazi şartlarında kullanılabilir; sürat yapabilirler. Çift amortisörlü bisikletler ise neredeyse tüm arazilerde kullanılabilir.

- Alacağınız bisikleti sahil yollarında kullanacaksanız tek amortisörlü bisikletler sizin için idealdir.

- İyi markaların çift amortisörlü bisikletlerinde arkadaki amortisör kilitlenebiliyor. Böylece asfaltta da çok rahat bir şekilde bisikletinizi kullanabiliyorsunuz.

“Kask emniyet kemeridir”

- Bisikletlerin fiyatları 500 dolardan başlıyor, 12 bin dolara kadar çıkabiliyor.

- Chopper motosikletlere benzeyen bisikletlere tarz bisikletler diyoruz. Hollanda’da kullanılan bisikletleri andırıyorlar. Hollanda dümdüz. Dağ, bayır yok. Vitese gerek duyulmayan arazilerde bu bisikletler de tercih edilebilir. Önüne sepet de takılabilir. Bu bisikletler için de iki marka var. Birincisi Nirve. İkincisiyse Schwinn.

Haberin Devamı

- Bisikletiniz varsa kaskınız da olmalı. Arabanızın emniyet kemeri gibidir kask. Eldivenler sizi hem ufak çaplı düşmelerden hem de bisiklet kullanırken yaşanacak sakatlıklardan korur. Haylaz çocuklara dizlik ve dirseklikde alınmalı. Çünkü bir çocuk bisikletten düştüğünde acı çekerse
bir daha o seleye oturmaz.

Keyif için sahil, spor için orman

Sahildekeyif için bisiklete binmek isteyenlere Yeşilköy, Florya sahillerini, Bakırköy ile Eminönü arasındaki sahili, Kadıköy’den Bostancı’ya uzanan sahili önerebilirim. Spor için Belgrad Ormanı tercih edilebilir. Araçlarının arkasına bir taşıyıcı takıp gidebilirler. Herkesin bildiği Büyükada da uygun bir parkura sahip. Fakat bisiklet kiralayacaksanız bisikletin frenlerini ve verilen kaskın kayış ayarlarını kontrol etmeniz gerekebilir. Sapanca Gölü’nün kenarına da gidilebilir.