Pazar ‘Veriler Canan hocayı desteklemiyor’

‘Veriler Canan hocayı desteklemiyor’

18.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda uzman üç isim, Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın tezlerine karşı çıkıyor

‘Veriler Canan hocayı desteklemiyor’

“Kolesterol mesajı dikkatli verilmeli, ya 10 yıl sonra kalp hastalığı patlarsa!”
Murat Gökçen


* Tüm dünyada yeni trend iki-üç saatte bir acıktıkça azar azar yemek. Artık öğün
diye bir şey kalmadı. Ana öğün diye bir şey olmamalı. Acıktıkça az az sık sık beslenmeliyiz. Bir seferde mideye yüklenmemeli. Mesela bir seferde bir çorba bir salata, üç saat sonra bir tabak yemek, üç saat sonra başka bir şey yenmeli. Günde üç öğün yemek demek, vücuda üç kez doping yapmak demektir. Artık bunları tartışmamız bile çok yanlış ve komik.
* Vücuda enerji veren şey karbonhidrattır. Karbonhidrat almazsak kaslarımız doğru dürüst çalışmaz, hareket edemeyiz. Günlük enerjinin yüzde 30-35’ini yağdan karşılamak yeterli ama yüzde 50-55’ini karbonhidratlardan karşılamak zorundayız. Karbonhidrat vermeyince B vitaminlerini nereden alacaksınız? B vitamini olmadığı zaman bağışıklık sisteminiz çöker, sinir sisteminiz alt üst olur. Kahvaltıda verilen ceviz, fındık, badem ekmeğin yerini tutabilir mi? Beslenmemizin başrol oyuncusu karbonhidratlardır.

“Meyveyi sadece şeker olarak görmek büyük yanılgıdır”

* Vücuda alınan kalori hesaplanırken karbonhidratlardan gelen kalori 4’le, yağlardan gelen 9’la çarpılır. Yani 100 gram karbonhidrat yediğimizde 400 kalori alırız; 100 gram yağ yediğimizde ise 900 kalori alırız. Peki 400 kalori mi şişmanlatır yoksa 900 kalori mi şişmanlatır? Kararı siz verin. Ama tabii vücudun yağa da ihtiyacı vardır. Yağsız da katiyen olamaz.
* Günümüzde belki 100-200 tane beslenme piramidi var. Herkesin kendine göre piramidi var, benim de geliştirdiğim piramit var. Ama temel bilgiler vardır, bunlarla oynayamazsınız. Karatay Diyeti ise bu temellerle oynuyor. Metabolizmaya dönüşü olmayan zararlar verebilir, kötü alışkanlıklar kazandırabilirsiniz.
* Günde iki yumurtanın kolesterolü yükseltmediği konusunda da çok dikkatli mesajlar vermek lazım. 10 yıl sonra kalp hastalıkları patlarsa ne yapacaksınız?
* Meyveleri sadece şeker olarak görürseniz çok yanılgıya düşersiniz. Meyvelerin içinde A, E, C, K vitamini hepsi var. Şekeri tabii ki az yiyelim ama mesela muzdaki potasyum nerede var? Potasyumun tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

‘Veriler Canan hocayı desteklemiyor’


“Zayıflamak isteyen herkes için uygun değil”
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu


* Karatay Diyeti modifiye Atkins diyetidir. Yüksek oranda proteini önerir Montignac, Zone, Dukan diyetleri gibi. Bu diyetlerin ortak noktası protein miktarını artırıp karbonhidratı azaltmaktır.
* Karatay Diyeti insülin direnci olanlar için uygun, mantıklı bir diyet. Ama zayıflamak isteyen herkes için değil. Ara öğün yemeyin diyor mesela, ki o uygun değil. Problemi çözerken mutlaka ara öğüne yer verilmelidir. Ara öğünün gerek insülin direncinde gerek kilo vermede hayati önemi vardır.

“İstediğin kadar ye demek kabul edilemez”

* Bu diyeti fabrikasyon herkese uygulayamazsınız. Kilo vermek isteyen herkesin uygulaması mümkün olan bir diyet değil. Karatay hoca bunu iyi niyetle yazdı ama bu bir zayıflama kitabı olarak gösterilmemeli, sadece insülin direnci olan hastalara tavsiye edebilirim. Kolesterol sorunu olan biri için “İstediğin kadar ye, yağ ye” demenin kabul edilebilir tarafı yok.

Haberin Devamı


‘Veriler Canan hocayı desteklemiyor’


“Günde sekiz yumurta yenmez, abartmamak lazım”
Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ


* Bütün hastalıkların altında insülin direncinin yattığı doğru. Normal bir beslenme tarzı vardır ve bunda karbonhidratlar alınmalıdır. Karbonhidratsız olmaz. Türk halkına ekmek, makarna, pilav yemeyeceksin demektir ki böyle bir şey olmaz.
* Kitabın doğru yönleri de var ama bir şeyi çok da abartmamak lazım. Pastırma akşam iki dilim yenir, sekiz yumurta haftada üç-dört kez yenir ama günde sekiz yumurta yenmez. O kadar değil.”
* Yine karbonhidrat da yenecektir ama abartılmayacak, miktarı önemli. Her meyve yenir ama “22.00’den sonra bir şey yemeyin” deriz. Doğada var olan her şeyi, miktarını abartmamak ve dengeli olmak kaydıyla yiyebilirsiniz.”
* Bu diyette ara öğün olmaması çok doğru değil. İnsülin direnci varsa iki-üç saatte bir bir şeyler yemek gerekir. Ara öğün bir elma ve bir grisinidir zaten, mükellef sofra değildir.
* Kolesterol ve ilaç kullanımı konusunda elimizdeki veriler Canan hocayı çok fazla desteklemiyor.”