Pazar Viva Magenta: Cesaret ve neşenin rengi

Viva Magenta: Cesaret ve neşenin rengi

18.12.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

2023 yılının rengi “Viva Magenta” renkler dünyasında neleri temsil ediyor? Viva Magenta’yı hayatımıza nasıl adapte ederiz?

Viva Magenta: Cesaret ve neşenin rengi

Pelin Gülşen - Dünyaca ünlü renk otoritesi Pantone Renk Enstitüsü tarafından 2023 yılının rengi cesur, yüksek enerjili ve güçlü titreşimler yansıtan, kırmızı renk ailesine ait bir magenta tonu. İlk bakışta yarattığı coşku iyimserliğe ve neşeye teşvik ediyor insanı. Önyargılardan uzak kendini özgürce ifade edebilen, kısıtlamalara karşı gelen, sınırlar koymayan, hareketli, göze çarpan, özgüvenli, esprili ve tüm bunların ötesinde asi ruhuna rağmen herkesi ve her şeyi mutlulukla karşılayan ve kapsayan bir renk.

Haberin Devamı

Viva Magenta renkler dünyasında “Macentaverse” yaratabilmek için yapay zeka ile insan yaratıcılığı arasındaki dinamiği araştırmayı yansıtıyor. İçinde bulunduğumuz sanal dünyaların giderek artan etkisi sebebi ile yılın rengini seçmek için doğadan ve gerçek olandan ilham alındığı, özellikle kırmızı boyanın elde edildiği en ünlü doğal boyalardan biri olan koşinilden ilhamla “Viva Magenta”nın ortaya çıktığını belirtiliyor.

Günlük hayatımıza nasıl yansıyacak?

Yılın rengi olarak seçilen dinamik “viva magenta” rengi, dijital dünyada olduğu kadar moda dünyasına da enerji, neşe ve dinamizm katıyor. Güzellik alanında ruj ve oje rengi olarak çok çarpıcı olan “Viva Magenta”, cesareti ve özgüveni ortaya çıkaran coşkulu bir renk olarak güzelliğimize de yansıyor.

Haberin Devamı

Güzellikten gıdaya geçecek olursak bu sektörde de özellikle şekerlemelerde kullanıldığında oldukça iştah açıcı ve lezetli bir tat duygusu yaratacaktır. Elbette renk denildiğinde en önemli konulardan biri ürün ambalajları oluyor. Viva Magenta, ürün ve ambalaj tasarımı için de oldukça ilgi çeken renklerden biri şüphesiz. Z jenerasyonunun cesur ve kapsayıcı eğilimi göz önüne alındığında bu renk ürün ve ambalaj tasarımında en doğru seçeneklerden biri olacaktır.

Ev dekorasyonunda ise farklı ve beklenmedik renk kombinasyonları ile ön plana çıkarabileceğiniz bu renk içinde olduğumuz dönüşüm sürecinde yaratıcılığınızı canlandırır. Çok yönlü Viva Magenta kadife bir koltuğa uygulandığında çok çarpıcı hale gelecektir ve bulunduğu ortamda fark edilecektir. Bir cam aydınlatma ya da nötr bir yemek odası masasında duran bu renkte çiçekler ya da salonda yer alan bir NFT ortama canlılık katacaktır.

Başkanlığını Laurie Pressman’ın yaptığı Pantone Renk Enstitüsü, mevsimsel trend tahminleri, özel renk geliştirme aracılığıyla dünya çapında lider bir renk bilgisi kaynağı olarak tanınır. 1963’te Pantone, renkleri tanımlamak, dünyanın her yerinde tutarlı, doğru rengin aslına uygun seçimine ve yeniden üretilmesine olanak tanıyan numaralandırma sistemini kullanan standartlaştırılmış bir renk eşleştirme sistemi kurmuştur.

Haberin Devamı

Yeni yıl hediyeleri ne renk olmalı?

Yeni yılın en güzel yanlarından biri de  çam sakızı çoban armağanı hediyeleridir. Hediye almanın en zor yanı ise sevdiklerimize mutlu olacakları hediyeleri seçmektir. Ama hediye seçmek kadar doğru renkte hediyeyi seçmek de önemlidir. Bu konuda size yardımcı olması için renklerin temsil ettiği anlamları paylaşıyorum.

KIRMIZI: Aşk, tutku , zenginlik ve bol şansı sembolize eder. Sevdiklerinize bu renkte alacağınız hediyeler 2023 için her konuda bereketi temsil edecektir.

YEŞİL: Yeni başlangıçların rengidir. Denge ve uyumu temsil eder. Yeni evlenenlere , yeni eve taşınanlara veya yeni bir iş sahibi olanlara bu renkte hediyeler alabilirsiniz. Yeni yılda yeni başlangıçlar yapmasını istediğiniz sevdiklerinize yeşil renkte hediyeler en doğru seçim olacaktır.

TURUNCU: Yaratıcılık , değişim ve dinamizmi temsil eder. Özellikle mezuniyetler, emeklilikler ve terfiler için alınan hediyelerde en uygun renktir.  Yılbaşı hediyeniz turuncu renkte ise bu 2023’te hayatınızda büyük değişimler sizi bekliyor olabilir.

Haberin Devamı

SARI: Mutluluğun rengidir aynı zamanda yüksek enerjiyi temsil eder. Moralinin bozuk olduğunu bildiğiniz dostlarınıza sarı renkte alacağınız hediyeler çok iyi gelecektir. Yeni yıl hediyeniz sarı renkte ise 2023 size mutluluk getirecektir.

MAVİ: Huzur, güven ve özgürlüğü simgeler. Askere gidecek veya uzun yola çıkacak kişilere mavi renkte hediyeler alabilirsiniz. Özellikle ayrılık yaşayanların kısa zamanda kavuşması için mavi renkte hediyeler en güzel niyet göstergesi olacaktır. Yeni yıl için mavi renk hediye seçimi sevdiğiniz kişiye 2023’te sağlık ve huzur getirmesinin yanında uzun zamandır planladığı projelerinin de hayata geçirmesine imkan bulacağını simgeler.

MOR: Asaleti, zenginliği, gücü ve içsel derinliği ifade eder. Varlığından mutluluk veya minnettarlık duyduğunuz kişilere mor renkte hediye almanız onlara kendilerini değerli hissettirecektir. Yeni yıl armağanı olarak sevdiğiniz kişiye alacağınız mor renkte bir cüzdan o kişiye 2023 yılının tüm zenginliğini getirecektir.

Haberin Devamı

PEMBE: Umudu, hayalleri ve romantik ilişkileri temsil eder. Hayallerini gerçekleştiren ya da yeni bir romantik ilişkiye başlayanlara pembe renkte hediyeler alabilirsiniz. Yeni yılda sevdiğinize pembe hediye almanız onun hayallerine kavuşmasını ya da mutlu romantik bir ilişkiye sahip olmasını dilediğinizi simgeler. 2023’e pembe bir hediye alarak başladıysanız bu size hayallerinizin gerçek olacağı ya da hayatınızın aşkını tanıyacağınız bir yıla başladığınızı müjdeler.

BEYAZ: Masumiyetin ve erdemin rengidir. Özellikle yeni doğan bebeklere alınan hediyeler için en doğru renklerden biridir. Yeni yılda alınan beyaz renkte hediyeler ise 2023 yılının kötülüklerden uzak, sağlıklı, başarılı ve hedeflere kolay ulaşmasını temenni eder.

ALTIN: Başarı, lüks, refah ve kaliteyi sembolize eder. Altın renginde seçilen hediyeler aldığınız kişiye prestij ve zenginlik dilediğinizi simgeler. Özellikle yılbaşında alacağınız bu renkte hediyeler 2023 yılının sizin için şöhret ve bolluk getireceğinin habercisi olabilir.

Yılbaşında neden kırmızı iç çamaşırı hediye edilir?

Kırmızı rengin cadıları korkuttuğu inanışıyla, cadıların büyüsünden korunmak için Ortaçağ’da erkekler kırmızı iç çamaşırı giymiştir. Diğer bir inanışta ise kırmızı kanı, şeytanı ve cehennemi temsil ettiği için ortaçağın kimi dönemlerinde kırmızı renkli kıyafetler yasaklanmıştır. Ancak sadece yılbaşında kadınların giymesine izin verilen kırmızı iç çamaşırlarının aşk ve iyi şans getireceğine de inanılmıştır.
İtalya’da ise yılbaşında sevgiliye kırmızı iç çamaşırı hediye etmek bir gelenektir. Ancak İtalyanlar Ortaçağ’daki negatif inanışın aksine günümüzde kırmızı çamaşırların kötülüklerden koruduğuna ve pozitif enerji getirdiğine inanır. İtalyanlara göre kırmızı kalbi ve kanı temsil ettiği için aşk ve sağlık getirir.

Noel Baba figürü neden kırmızı renktedir?

Noel Baba figürü Hıristiyan gelenekleri ve tarihine dayanan bir figür olmasına rağmen, günümüzdeki yeni yıl kutlamalarının ikonik bir figürüne dönüşmüştür. Noel Baba figüründe esinlenilen Aziz Nikolas’ın antik çağlarda, o zaman Myra adıyla bilinen Demre’de yaşadığı düşünülürse, Türkiye’de de ilgi gören bir figür olması şaşırtıcı değildir.

Noel Baba figürünün bugün alışageldiğimiz kırmızı pelerini ve pantolonu, beyaz sakalı, siyah kemeri ve elinde çuval dolusu hediyelerle birlikte dünyayı dolaşan halini alması 19. yüzyılı bulmuştur.

Kibarlığı ve cömertliğiyle bilinen Aziz Nikolas’ın kırmızı peleriniyle çıktığı yolculuklarda çocuklara hediyeler dağıttığına dair efsaneler, Noel Baba figürü üzerinde de güçlü etkiler bırakmıştır. Noel Baba figürü Avrupa’daki yüzyıllar süren yolculuğunda farklı renklerde görülmüş, fazla sık olmamakla birlikte yeşil renkte de çizilmiştir.

Ortaçağ’dan kalma görsellerde, Noel Baba’nın kırmızı ve beyaz renkleri öne çıksa da, günümüzün modern Noel Baba’sına en yakın figürler ilk defa 1863 ve 1886 yılları arasında çizilmiştir. Harper’s Weekly dergisi için Amerikalı çizer Thomas Nast tarafından yaratılan bu figürün ilk çizimlerinde, yine Amerikalı yazar Clement Moore’un Noel Baba imgeleminden alınan ilhamla tombul, neşeli ve yaşlı bir elf kurgulanmıştır. 1930’larda Coca-Cola’nın İsveçli sanatçı Haddon Sundblom’a çizdirdiği beyaz kürkle işlenmiş kırmızı pantolonlu ve ceketli, göbeğini siyah kemerle koruyan bu figür yıllardır görmeye alışık olduğumuz popüler imgelemdeki son halini almıştır.