Pazar Vücudunuzu meyvelerle savunun

Vücudunuzu meyvelerle savunun

21.05.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Daha sağlıklı bir hayat sürdürmek için elma, kayısı, kiraz, erik, çilek, karpuz gibi meyveleri bol bol yemeniz gerekiyor. Hastalıklara karşı mücadelede bunlar önemli işlevler görüyor

Vücudunuzu meyvelerle savunun

tkumeli@milliyet.com.tr Elma çözünür ve çözünmez posayı beraber içerir. Damarları tıkayan LDL kolesterol seviyelerini düşürerek arterlerin tıkanmasını, kalp krizini ve felci önler. Yapısındaki çözünmeyen posa ile sindirim sisteminde LDL kolesterole yapışır ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Çözünebilir posa pektin ile karaciğerde üretilen LDL kolesterol miktarını azaltır. Elma kabızlığa ve kolon kanserine karşı korunmaya da yardımcıdır. Elma güçlü antioksidan etkilere sahip C vitamini, quersetin, kateşin, floridzin ve klorejenik asidin önemli kaynağıdır. Antioksidan aktivitesiyle ve posa içeriğiyle kansere karşı da koruyucudur. Elma fitokimyasallardan (bitkisel kimyasallar) flavanoidlerin ve fenollerin önemli bir kaynağıdır. Fitokimyasallardan özellikle quersetin kalp hastalıklarına, fenolik bileşikler ise kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Kayısı insan vücudunun günlük enerji ve protein gereksiniminin karşılanmasına çok az katkıda bulunmakla birlikte mineral maddelerden potasyum ve vitaminlerden betakaroten bakımından çok zengindir. A vitamininin öncül maddesi olan betakaroten vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. Üreme ve büyümede, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında önemli rol oynar. Kayısı yapısındaki posanın hastalıklarla savaşma özelliğiyle ve içerdiği A vitamini sayesinde kalbi ve gözleri (katarakt vb.) korur, yüksek betakaroten ve likopen aktivitesiyle LDL kolesterolün hücrelere zarar vermesini önler. İçerdiği bileşiklerin antioksidan etkileriyle kansere karşı da koruyucu, muazzam bir meyvedir.Kiraz bedendeki ürik asit düzeyini düşürerek gut hastalarına yararlı olur, diş çürümelerini engelleyen bazı maddeleri içerir. Kiraz meyvesinin sapları sağlığımıza yararlıdır. Kiraz aynı zamanda idrar söktürücüdür. Kan ve idrar yollarını temizlediği saptanmıştır. Safra akımında sorunu olanlara tavsiye edilir. Ayrıca iyi bir bağırsak düzenleyicisidir. Koyu renk meyveleri zengin demir içerikleriyle iyi bir kan yapıcıdır. İyi görmeyi sağladığı ve dişleri çürümekten koruduğu da söylenir. Kiraz yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitaminleri içerir. Ayrıca fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum gibi mineraller açısından da zengin sayılır. Kansere karşı koruyucu Erik antioksidan olan klorojenik asit ve neoklorojenik asit adlı iki fenolü içerir. Vücuda zarar veren oksijen radikallerinin yıkıcı etkilerini önleyen bu maddeler, özellikle beyin hücrelerimizin önemli bir kısmını oluşturan ve hücre membranlarımızın yapısında bulunan yağları, oksijen radikallerinin zararlı etkilerinden korur. Erik yapısındaki C vitaminiyle demir emilimini artırır. Ayrıca A ve B2 vitaminlerinin, diyet posasının ve potasyumun da önemli bir kaynağıdır. Bir potasyum deposu Çilekte bulunan fenollerden çileğe parlak kırmızı rengini veren antosiyaninler aynı zamanda antioksidandır. Bu etkileriyle organ sistemlerimizi oksijenin zararlı etkilerine karşı korur, kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller ve görme fonksiyonuna yardımcı olurlar. Çilekteki bu fenol içeriği çileği aynı zamanda hem kalp dostu hem kansere ve inflamatuvar hastalıklara karşı koruyucu yapar.C vitamini yönünden zengin olan çilek K vitamininin, manganezin, diyet posasının da önemli bir kaynağıdır. Ayrıca potasyum, riboflavin, B5 ve B6 vitaminleri, omega 3 yağ asidi, magnezyum ve bakır da içerir. Karpuz zengin bir C ve A vitamini kaynağıdır. Ayrıca pembe karpuz çok önemli bir antioksidan olan likopenin de önemli bir kaynağıdır. Bu antioksidan serbest radikallere karşı vücudu korur ve kanser oluşumu önler. Astım, diyabet, kolon kanseri ve artritlere karşı koruyucu etkileri de bulunur. Antioksidan kaynağı çilek ve karpuz haftanın öğüdü Tarım ilacı kalıntılarını minimuma indirmek için meyveler tüketilmeden önce akan su altında iyice yıkanmalıdır.Çilekler yenmeden ya da herhangi bir karışıma eklenmeden önce çok iyi yıkanmalıdır. Bol kumlu ortamlarda yetişen çilek, yere de yakın olduğu için hijyen kurallarına göre tüketilmelidir. Bunun için su dolu bir kabın içinde bir süre bekletmeli, sonra da zedelemeden suyun altında yıkanmalıdır. Meyveler uygun koşullarda saklanmadıkları zaman mikroplara karşı koruyucu maddeler etkisiz hale gelir. Örneğin, meyvelerin kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilmemesi gerekir. Bekletildiğinde mikrobiyolojik riskin yanında vitamin kayıpları da olur.Kabuğu ile yenebilen meyveler posa alımını artırmak için kabuklarıyla tüketilmelidir.Meyvelerin yararlı etkilerinden yararlanabilmek için her gün en az iki-üç porsiyon tüketilmelidir. Yerken dikkat!

Yazarlar