Pazar “Vücut beni yönetemez, ben onu yönetirim”

“Vücut beni yönetemez, ben onu yönetirim”

20.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Tavman’ın Fit Vücut Şifreleri” kitabını yayımlayan fitness modeli Murat Tavman: “Vücut beni yönetemez, ben onu yönetirim. Vücudun bütün hilelerini biliyorum ve her birine karşı ben daha fazla hile uyguluyorum”

“Vücut beni yönetemez, ben onu yönetirim”

Profesyonel fitness modeli Murat Tavman’a dergi kapaklarından ve katıldığı TV programlarından aşinayız. Tavman son olarak yeni kitabı “Tavman’ın Fit Vücut Şifreleri”ni (GOA Yayınları) yayımladı. Dergilerdeki o kaslı vücutlardan birinin sahibini görünce hemen soruları sıraladım ama maalesef bu işin bir kısa yolu yok... Tavman 15-16 yıldır haftada en az dört gün spor yapıyor, beslenmesine dikkat ediyor. Tavman’la hikayesini konuştuk, spor ve beslenme üzerine önerilerini dinledik...

Haberin Devamı

- ABD’de spor ve sporcu beslenmesi üzerine bir eğitim almışsınız. Fitness modelliğinin bir hikayesi var mı?

Rocky, He-man, Conan gibi karakterlerle büyüdüm. Arnold Schwarzennegger en büyük rol modelim. Onun filmleri, dergi kapaklarındaki modeller beni motive ediyordu. “Ben de böyle olacağım; insanlara rol modeli olacağım” diye ümitlenirdim.

“Daha iyi vücut daha iri
bir vücut demek değil”

- Spor ve beslenmeye sürekli dikkat etmek çok zor. Kendinizi motive etmeye yardımcı bir mottonuz var mı?

“Yaptıklarınla her zaman gurur duy ama tatmin olma”. Daha iyisi neden olmasın? Vücut için daha iyisi daha iri bir vücut demek değil. 38 yaşında, 77 kilo civarıyım. Altı yıldır aynı kilodayım. Ağır bir kiloya sahip değilim ama çoğu kişiden iri görünürüm kas dolayısıyla...

Haberin Devamı

- Yaşlanınca da bu şekilde görünüp, spora devam edeceksiniz yani...

Amacım 60’a geldiğimde de bu şekilde olmak. Metabolizmam yavaşladıkça inatla onu hızlandıracağım. Vücut beni asla yönetemez, ben vücudu yönetirim. Vücudun bütün hilelerini biliyorum ve her birine karşı ben daha fazla hile uyguluyorum. 30 dakika koşuya alıştı mı vücut, 40 dakikaya çıkartıyorum.

- Yürüyüş yapıp fast food yemeyerek fit olunabilir mi?

Fit olunmaz, zayıflanır. Kas için o kası çalıştırman, beslemen ve dinlendirmen; yağ yakmak için de kardiyo egzersizleri gerekiyor. Spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz, evde de şınav, mekik çekebilir, barfiks yapabilirsiniz. Ama değişimi görmek için en az üç ay lazım çünkü kas gelişimi yavaş. Masanın dört bacağı var: Doğru beslenme, düzenli dinlenme, düzenli ağırlık egzersizi ve düzenli kardiyo egzersizi. Haftada bir yürüyüşün bu anlamda etkisi olmaz. Kolay bir yöntem yok, kolay bir yöntem aramasın Türkiye.

“Altı ayda benden daha iyi olabilirler”

- Beslenmeye gelecek olursak peki?

Hayatınızdaki gereksiz kalorileri çıkardığınızda bile fark edecektir. Sabah yenen poğaça, şekerli çay, yemeklere aşırı yağ dökmek, lüzumsuz sıvı kaloriler... Zeytinyağını iki çorba kaşığıyla sınırla; portakal suyu içmek yerine portakal ye; portakal suyu için 10 portakal yiyorsun. İçkiyi haftada bire düşür ya da özel günlere sakla. Akşam yemekten sonra acıktın, sıvı bir şeyle halletmeye çalış.

Haberin Devamı

- Sıradan bir erkek çok kaslı olmasa da fit bir görüntü yetebilir...

Her insanın vücut hedefi aynı değil. Sağlık en büyük varlık ve sporun sağlıkla bir paralelliği var, onu bozmamalı. Benim vücut örneğim çok rahat ulaşılabilecek bir örnek. Bir erkek altı ay çalışmaya başlasa, genetik açıdan da şanslıysa benim vücudumdan daha iyi bile olabilir.

- Kitap çıkardınız son olarak...

VIP danışmanlık yaptığım az sayıda kişi var. Onların yiyip içtikleriyle, her şeyleriyle özel ilgileniyorum. Sürekli sorular geliyordu, başkalarına da yardım edebilmek istedim. 12 hafta boyunca beni yanına al, bu kitap o işte.

- Yakında başka projeleriniz var mı?

Danışmanlık devam ediyor. Dram/korku tarzında bir projede gizemli bir karakteri canlandırabilirim, netleşmedi. Bir de sağlıklı ve fit tarfilerin olduğu bir yemek tarifi kitabı çıkaracağım.

Kadınlar ne yapmalı?

Haberin Devamı

- Erkekler gibi kadınlar da ağırlık kaldıracak, kaldırmazlarsa kilo verirler ama vücut sarkar.

- Sıkılaşmak için protein mecburi. Tavuk, et, balık, yumurta yani tamamlanmış protein kaynakları ve faydalı yağlar; avokado, zeytinyağı, kanola yağı ile badem, ceviz, kaju fıstığı gibi... Bunları porsiyon başına bir avucu geçmeyecek şekilde tüketmek gerekiyor tabii.

- Haftada üç gün, 30 dakika, yağ yakımı için yürüyüş gibi kardiyovasküler egzersizler yapabilirler. Bir gün üst vücut, ertesi gün alt vücut; bir gün dinlenme ve yine üst vücut ve alt vücut diye haftada dört gün çalışırlarsa ideal bir başlangıç.
Üç ay sonra vücutlarındaki değişime şaşırırlar.
Erkekler ne yapmalı?

- Six pack’i (baklavaları) olsun isteyen bir erkek haftada dört gün ayırabiliyorsa 12 haftada vücuttaki değişimi kesinlikle görür. Six pack, mide kasları aynı o şekilleriyle erkekte de kadında da bulunuyor, amaç üzerindeki o yağ kısmının gitmesi. Onun için yapılması gerekenler doğru beslenme, düzenli dinlenme, düzenli ağırlık egzersizi ve düzenli kardiyo egzersizi. Her birine düzenli uyduğunuzda üç ayda birkaç pack’iniz görünüyor olacaktır, bazı bireylerde hepsi de görünebilir. Başlangıç noktası önemli.

Haberin Devamı

- Türkiye’de six pack ve adonis’e çok merak duyuluyor. Bir kas grubuna yönelik değil, bütün vücuda çalışmak gerekiyor. Estetiklik de gidiyor tek bir kas grubu geliştirildiğinde.