Pazar "Yarışmada akbaş ve karabaş cinsleri için de ayrı kategoriler oluşturulmalı"

"Yarışmada akbaş ve karabaş cinsleri için de ayrı kategoriler oluşturulmalı"

04.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Ben ona sahip çıktım, o da beni koruyor"

Yarışmada akbaş ve karabaş cinsleri için de ayrı kategoriler oluşturulmalı





Türkiye'de ilk kez uluslararası standartlar temel alınarak bir köpek ırk yarışması düzenleniyor. 2 Mayıs'ta Maslak Parkorman'da yapılacak "Muhteşem Köpekler Yarışıyor"da 200 köpek, "en iyi ırk" için mücadele edecek. Irk standardına en yakın olan aday yarışmanın galibi olacak. İtalyan hakemler Enrico Adinolfi ve Paola Fontana'nın gözetiminde yapılacak yarışmada, organizasyonu düzenleyen evcil hayvan mama markası Purina Pro Plan, yarışmanın galibine ödül olarak bir yıllık mama verecek.
Aslında yarışmanın amacı hayvanseverlere mümkün olduğu kadar çok ve farklı ırk örneğini bir arada sunmak. Köpekler Çoban, Pinscher-diğerleri, Terrier, av, uzun burunlu-ilkel görünüşlüler, Pointing-Retriever'lar, arkadaş-oyun köpekleri ve görerek avlanan diye sekiz gruba ayrılacak. Bir grup içerisindeki köpekler daha sonra cinsiyetlerine ve yaşlarına göre sınıflandırılacak. Grup birincisi köpekler birbirleri arasında değerlendirilecek. Bu yolla şov birincisi seçilecek.
İlgilileri bu yarışmanın neden önemli olduğunu anlattılar.

Tuğber Demirci (Çoban Köpekleri Araştırma Derneği / ÇKAD Başkan Yardımcısı)
Bu yarışma, yıllardır yanlış sınıflandırılan Kangal yani karabaş ve akbaş ırkı için çok önemli. "Muhteşem Köpekler Yarışıyor"da Anadolu Çoban Köpeği kategorisi de var. Biz bu kategorinin yanlış olduğunu düşünüyor, Türk Çoban Köpeği Karabaş ve Türk Çoban Köpeği Akbaş diye değiştirilmesini istiyoruz. iki yıllık bir derneğiz. Karabaş ve akbaş ırkı köpeklerinin standardını ortaya koyup yurtdışına da bunu kabul ettirmeyi amaçlıyoruz. Bunlar bizim milli köpeklerimiz. İÜ Zootekni Anabilim Dalı'ndan Doç. Mustafa Özcan ırk standartlarıyla ilgili bir çalışma yaptı. Daha sonra bu işe yıllarını vermiş insanlara ve derneklere konuyu açtık. Kendi aramızdaki görüşmelerde bu iki ırkın standartlarını bulduk. Zaten yarışmadan bir gün önce bir seminer düzenlenecek. İtalya'dan gelecek hakemler de yerli ırklar hakkında bilgi alacak. Konu, FCI'nın (Uluslararası Köpek Federasyonu) komisyonlarına taşınacak. Umarız dünyadaki diğer yarışmalarda da bu standartlar uygulanır. Türkiye'de ırklara göre üretim yapılmalı. Ama bunun için önce standartlar belirlenmeli.

Banu Ergezer (ÇKAD üyesi)
Derneğe birkaç ay önce üye oldum. Köpeğim Toros, akbaş cinsinden
ve 9 aylık. Akbaş cinsini tercih edişimin birkaç nedeni var. Bunlar milli köpeklerimiz ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Toros'a bu yüzden sahip çıktım. 1,5 yıl bu cinsi aradım. Toros bir ev köpeği değil, bahçede duruyor ve evimizi koruyor. Ben onu, o da beni koruyor. Yarışma meraklısı değilim. Kangal ve akbaşlarımızın ön plana çıkması için yapıyorum. En iyi köpek benim köpeğim olsun diye değil yani. Kamuoyu bunların farkına varsın. Milli köpeklerimiz elden gidiyor. Doğru üretim yapılmadığı, belli standartlar takip edilmediği ve bilinçsizce üretildiği taktirde bu köpekler yok olacak. 20 yıl önce bizden çoban köpeği diye melez köpek götürmüşler. Anadolu çoban köpeği diye üretmişler ve bunlar kabul görmüş uluslararası arenada. Biz diyoruz ki, bunlar safkan köpekler değil. Kangal ve akbaşlar safkan bir ırk. Çocukların yanına sevgiyle gider. Çocuğum bahçede gönül rahatlığıyla oynuyor. Toros sayesinde gözüm arkada kalmıyor.

Guiseppe Pasqualini (Nestle Purina PetCare Türkiye Müdürü)
Purina Pro Plan olarak Türkiye'de evcil hayvan kültürünü yükseltmek istiyoruz. Bunun için özel bir gün hazırlayalım istedik. Büyük bir etkinlik düzenledik. Bir yandan profesyonel bir ırk yarışması olacak, diğer yandan da bu kadar geniş bir ırkın olduğu gösterilecek. 200 köpeğin katılmasını bekliyoruz. Bunlar içinde belki farklı 50 ırk olabilir. Bu tür yarışmalar 80 ülkede yapılıyor. Köpek ırklarının farklı özellikleri var, bunları da göstermek istiyoruz. Etkinlik sadece yarışmadan ibaret olmayacak. Polis köpeklerinin, arama kurtarma köpeklerinin ve barınaklarda eğitimli sokak köpeklerinin tüm becerilerini sergileyeceği gösteriler yapılacak. Yarışmayı geleneksel hale getirip köpekseverlerin dünyasını paylaşmaya devam edeceğiz.

Köpeklerin secere sertifikaları ya da önden-yandan-üstten ayakta çekilmiş açık ve net görünüm fotoğrafları.
Temel itaat eğitimi komutlarına (otur, yat, kal, yürü) uyması.
Yarışmadan üç ay öncesine kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık geçirmemesi ve aşılarının tamamlanmış olması.
Köpeğin sağlıklı bir dış görünüm sergilemesi ve temiz olması.
Yarışmaya katılma ücreti 20 milyon liranın yatırılması. (Yarışmadan elde edilecek bütün gelir Arama Kurtarma Araştırma'ya bağışlanacak.)
Son başvuru tarihi 15 Nisan 2004. Ayrıntılı bilgi için