Pazar Yeni bir hayata doğru pedal çevirme rehberi

Yeni bir hayata doğru pedal çevirme rehberi

15.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Artık siz de bisiklet sahibi olup iki teker üzerinde gitmek mi istiyorsunuz? Peki ama nasıl bir bisiklet alacaksınız? Bunun için ne kadar para harcayacaksınız ve nerede kullanacaksınız? Bisikletli bir hayata doğru pedal çevirmeden önce rehberimize göz atın

Yeni bir hayata doğru pedal çevirme rehberi

Bisiklet kullanımında son yıllarda ciddi bir artış olduğu görülüyor. İstanbul başta olmak üzere şehirlerde spor, ulaşım ve gezi amaçlı haftanın yedi günü pedal çevirenler var.
Bisiklet dört mevsim uğraşılacak bir hobi ve spor. İstanbul’da hafta sonlarında yolunuz Adalar’a, Caddebostan ya da Samatya sahiline düşerse yoğun olarak bisiklet kullanıldığını görürsünüz. Haftanın yorgunluğunu atmak isteyenler, hafta sonlarını bisiklete binerek değerlendirmeyi tercih ediyor. Çevirdiği her pedalın kilo verdirerek kendisini sağlıklı ve mutlu bir yaşama daha da yaklaştırdığını düşünenler hayli fazla.
Özellikle trafiğin yoğun olduğu şehirlerde bisiklet kullanmak zor gibi görünmekle birlikte zamanla deneyim kazanmak mümkün. Bu da beraberinde ileri sürüş tekniklerini öğrenme ve öğretmeyi getiriyor.

Yanlış bisiklet seçimi ilişkinizi baştan bitirebilir
Eğer bisikletle bugüne kadar pek ilgilenmediyseniz ve artık tanışmak istiyorsanız gidip kendi başınıza beğendiğiniz ilk bisikleti almayın. En iyisi kendinizi bir bisiklet mağazasının deneyimli satış elemanına bırakın. Nerede kullanacağınıza karar verdiyseniz, geriye ölçülerinize göre kadro boyu seçmek kalıyor.
Eğer yol yarışlarına katılıp zamanla yarışmayacaksanız bisikletin ağırlığına takılıp kalmayın. Günümüzde bisikletler genelde alüminyum kadro yapısına sahip oldukları için ortalama ağırlıklara sahiptir. Bu da sizi sportif gezilerde tatmin ederken, performansınıza etki etmeyecektir.
Bisiklet seçimi hayati derecede önemlidir. Çünkü bisikletler kullanım tarzına göre şekillenmiştir. Yanlış seçim, daha başlamadan ilişkinizi bitirebilir. Sokaklarda gördüğümüz ortada ve ön tekerleğinde amortisörü olan bisikletler sizi ilk görüşte kendine âşık edebilir. Fakat “tepe inişi” yapmayacaksanız bunlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz. Bu bisikletler sahip olduğu çift amortisörüyle pedala uyguladığınız gücün çoğunu alacak, bu da aşırı yorgunluk ve yavaşlık olarak size geri dönecektir.
Bisikleti şehirde kullanacaksanız “şehir bisikleti” tam size göre. Kadro, vites ve lastik yapısı buna göre tasarlanmıştır. Asfalta uygun lastik, kadro yapısı ve vites seçenekleriyle öne çıkan bu tarz bisikletler şehirde kullanım için uygundur. Önüne takacağınız bir sepetle en büyük yardımcınız olacağı gibi, sürekli binme isteği uyandıracaktır.
Dağ bisikletleri ise günümüzün en popüler bisikletleridir. Dağdan başka
her yerde görebilirsiniz. İstanbul’daki bisikletlerin yüzde yetmişten fazlası
bu tarz bisikletlerdir. Aynı zamanda sektörünün lokomotifi de olan bu bisikletler, küçük değişikliklerle şehirde de kullanılabilir. Dayanıklılıkları ve zor şartlara karşı güçlü duruşlarıyla öne çıkarlar. Alırken lastik seçimine dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Çünkü çoğu kalın dişli, asfalta uygun olmayan lastiklerle satılıyor. Eğer asfalt lastiği taktırırsanız sorunsuz sürüş sağlayacaktır.
Bunların dışında kalanlar ise kullanım olarak çok yaygın değiller. Daha özel durumlar için tasarlanmışlardır. “Yol bisikletleri” uzun yol bisiklet yarışları, “tur bisikletleri” ise çok uzun turlar için uygundur. Ülkenin tamamını bisikletle keşfetme düşünceniz varsa bir “tur bisikleti” edinmeniz gerekir. Çünkü kadro yapısı ve diğer parçalarıyla uzun yola çok elverişlidir.

Teri dışarı atan ve nefes alan giysiler tercih edin
Bisiklet aklımıza düştüğünde en önemli sorunlardan biri seledir. Sele birçok kişiye daha başta bisikleti bir kenara attırmıştır. Bu noktada kalça kemiğinin seleye alışma süresi çok kritik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Seleden korkmayalım. Çaresi var: Periyodik sürüş. Periyodik olarak bisiklet sürdüğünüzde sele ve kalça kemiğiniz iki iyi dost olacaktır. Tersi bir durumda ise bisikletinizi çok ihmal ettiğiniz sonucu ortaya çıkar ki, selenin yaşatacağı acı bisikletin sizden aldığı intikamdır.
Zil, far ve diğer ikaz aksesuarları çok önemli ayrıntılar. Çevrenizdekileri uyarmak için bir ziliniz mutlaka olsun. Önüne takacağınız iki kademeli aydınlatma lambası ve arkasına takacağınız yanıp sönen uyarı lambasını da ihmal etmeyin. Bunların dışında
yolda su kaybını dengelemek için kullanacağımız bir su mataramız, yedek
iç lastik, yama ve pompamız olmalı.
Bir sürü malzememiz oldu. Bu durumda iyisi mi biz bir bisiklet sırt çantası alalım. Yedeklerimizi onun
içine koyup rahat edelim. Malzeme satıcılarında rahatlıkla bisiklet sırt çantasını bulabilirsiniz. Emin olun,
çok işinize yarayacak.
Kask ve bisiklet giysileri için ise ayrı bir parantez açmak gerekir. Kask hayatidir. Düşme durumunda kafanızı çarpmalara karşı mükemmel şekilde korur. Teri dışarı kolay tahliye eden ve nefes alabilen bisiklet giysilerini tercih etmeniz durumunda ise sürüş keyfiniz artacaktır. Fakat günlük kıyafetlerle bile bisiklet sürebilirsiniz. Kilitli pedal ve ayakkabı hayallerinizi ise erteleyin. İleride zamana karşı yarıştığınız büyük şampiyonalara katıldığınızda bir çift edinebilirsiniz.
Malzemeleri tamamladığımıza göre şimdi bisikletimizle ilerlemeye başlayabiliriz. Eğer bisiklete daha önce binmediyseniz bilen arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Öğrenmek kolaydır. Bir daha da unutmazsınız. Sadece pratiğinizi zaman içinde geliştirmek yetecektir.

Şehirde bisiklet sürmek büyük bir tecrübe ister
İlk başlarda trafikte bisiklet sürmeyi düşünmeyin. Parklar ve bu parkların içine çizilmiş bisiklet yolları tam size göre. Zamanla bu yolların sizi bir yere götürmediğini görerek, aynı yerde dolanmaktan sıkılıp kendinizi yola vuracaksınız. Fakat bu süreç hızlı işlememeli. Şehirde bisiklet sürmek büyük bir tecrübe ister.
Anadolu Yakası’nda oturuyorsanız Fenerbahçe-Tuzla arasındaki bisiklet yolunda sürüş yapabilirsiniz. Avrupa Yakası’nda ise Sarayburnu-Bakırköy arasındaki sahil bisiklet yolunda emniyetli şekilde ailenizle veya arkadaşlarınızla pedal çevirebilirsiniz. Belgrad Ormanları ve Adalar da bisiklet parkurlarıyla sizin için bir seçenek olabilir.
Bisiklet bireysel olarak yapılabilecek en güzel ve kolay sporlardan biri olmasının yanında sosyal yönüyle de
öne çıkar. Bindikçe bisiklet gruplarıyla tanışma ihtimaliniz yükselir. Bir süre sonra kalabalık bir grupla her akşam topluluk halinde sürüş yaptığınızı fark edersiniz. Bisiklet gruplarının en büyük faydası tamirden doğru kullanıma kadar sınırsız bilgi alışverişi ve güvendir.
Bisikletinizin bakımını ihmal etmek ona büyük kötülük olacaktır. Güvenebileceğiniz bir tamirciye götürmek en doğrusudur. Zamanla zincir temizliği, yağlaması başta olmak üzere vites-fren ayarları konusunda çıkabilecek küçük arızaları kendi kendinize tamir ettiğinizi göreceksiniz. Bu kaçınılmaz sondur. Bindiğiniz sürece siz istemeseniz de bisikletiniz sizinle bağ kuracak ve her gün yeni şeyler öğrenmenizi sağlayacaktır.
Yaşadığınız şehri bir bisiketle gezmeye başladığınızda daha önce bu kadar ayrıntının nasıl gözünüzden kaçtığına şaşıracaksınız.

Haberin Devamı

Yeni bir hayata doğru pedal çevirme rehberi

Fenerbahçe-Tuzla sahil yolunda bisiklet kiralama sistemleri var; değerlendirin.

Sportif bisiklet ve organizasyonlar

Sportif bisiklet yol yarışlarından tepe inişine, free ride’dan dağ bisikleti yarışlarına kadar birçok disiplini bünyesinde barındırıyor. Özellikle dağ bisikleti dalında profesyonel olmayan sporcuların da katılabileceği turnuvalar düzenleniyor. İstanbul’da Polonezköy ve Arnavutköy sunduğu parkurlarla organizasyonların gözdesi. Şehirde ise başarılı sporcularımızdan Bora Tirki’nin her yıl düzenlediği
Bo-Ce Dağ Bisikleti Gece Yarışı çok eğlenceli bir organizasyon.

Katlanır bisikletler

Katlanır bisikletler, trafiği yoğun şehirlerde taşıma kolaylığı ve kapladığı alandan dolayı avantajlı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bu modeller
işe gidip gelirken belirli noktaları toplu taşıma araçlarıyla geçmek için çok ideal. Katlayıp otobüse, metroya ya da metrobüse çok kolay binebilirsiniz.
Hafta sonu aktiviteleri için de aracınızın bagajında istediğiniz yere götürebilme kolaylığı sunuyor. Tekne ve karavancılar ise konakladıkları yerlerde ulaşım için katlanır bisikletleri sıklıkla tercih ediyor.

Haberin Devamı

Nereden alınır?

İstanbul’da bisiklet almak isteyenler için seçenek çok. Sirkeci, bisiklet üretici ve toptancılarının kümelendiği yer olarak önemli bir merkez. Son yıllarda Ortaköy, Kızıltoprak, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy ve Bostancı da önemli merkezler oldu. Bu yerlerde çeşitli markaların geniş ürün yelpazesine ulaşmak mümkün.
İstanbul’da başta Sedona, Salcano, Bianchi gibi yerli üreticilerinkiler olmak üzere bisiklet satın alabileceğiniz yerlerden bazıları şunlar:
Aslı Bisiklet / Sirkeci - www.aslibisiklet.com
Kaçkar Bisiklet / Ortaköy - www.kackarbisiklet.com
Yeşil Bisiklet / Fenerbahçe - www.yesilbisiklet.com
Velespit / Kızıltoprak - www.velespit.com
Metin Bisiklet / Bakırköy - www.metinbisiklet.com
Aktif Pedal / Bakırköy - www.aktifpedal.com
Decathlon -
www.decathlon.com.tr

Yeni bir hayata doğru pedal çevirme rehberi

Güner ailesi birlikte bisiklete binmenin ilişkilerini pekiştirdiğine inanıyor.

Haberin Devamı

Ailece biniyorlar

Tayfun Güner (Baba)
Ortalama haftanın beş günü bisiklete biniyorum. Bisikleti kendim ve ailem için yaşam tarzı haline getirmeye çalışıyorum. Birlikte bisiklet sürmek aile ilişkilerimizi pekiştirmesinin yanında hayatımızı durağanlıktan uzaklaştırıyor. Hava şartları uygun olduğunda kampa gittiğimiz yerlerde çevreyi keşfetmek için de bisiklet kullanıyoruz. Fırsat buldukça bisiklet gruplarıyla toplu sürüş de yapıyorum. Özellikle Perşembe Akşamı Bisikletçileri’yle her perşembe Fenerbahçe-Kartal-Pendik arasında ya da Adalar’da bisiklete biniyoruz.

Ezgi Güner (Çocuk, 10 yaşında)
Bisiklet kullananlar çoğalırsa başta şehrimiz olmak üzere doğa daha yaşanılabilir olur. Trafik ve trafik kazaları azalır. Daha çok bisiklet
yolu olsun istiyorum. Genelde Caddebostan’da biniyorum. Evden binerek gelmek istiyorum ama trafikten dolayı bu mümkün değil. Babam bisikletlerimizi karavanımızın arkasına asıyor ve bisiklet sürmeye öyle geliyoruz.

Sunay Güner (Anne)
Bisikleti sağlıklı bir yaşam sürmek için kullanıyorum. Salonlara kapanıp spor yapmak ilgimi çekmiyor. Bisikletle sporumu yapıp form tutarken, ailem ve arkadaşlarımla da
çok keyifli zaman geçiriyorum. Bisikletim için malzeme almak, patlayan lastiğini tamir etmek, bakımlarını öğrenmeye çalışmak da çok zevkli. Bunları yapmak ve başardığımı görmek beni bisiklete daha da bağlıyor.

Haberin Devamı

Saatte 700 kalori yakabilirsiniz

Bisiklet, binerken yaptığımız ritmik hareketlerden dolayı müthiş bir rahatlama sağlıyor. Sonrasında yakaladığımız ruhsal ve fiziksel uyum stresten kurtulmamızı sağlıyor. Bisiklet kullanımının kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi ve azaltılmasında çok önemli rol oynadığı araştırmalarla saptanmış. Fazla kilolardan kurtulmak isteyen ama salon sporlarından sıkılanlar için de ideal. Bisiklete binerek saatte ortalama 700 kalori yakabilirsiniz.

Bisiklete ayrılacak bütçe

RAHAT ve keyifli bir sürüş yapmayı düşünüyorsanız bisikletinize ayıracağınız bütçe en az 800-1000 lira olmalı. Bu bütçeyle uygun bir bisiklet alabilir, onunla ülke turuna bile çıkabilirsiniz. Üst limit ise yok. Bu tamamen sizin işin
içine girdikten sonraki ilerleme durumunuza bağlı.
Alındığında çıplak olan bisiklet zaman içinde ihtiyaçlar doğrultusunda tam teşekküllü bir ulaşım veya spor aracı haline gelir. Tabii bunun için malzemelere para harcamak gerekir. Kalitesine göre 40 ila 100 lira ayırarak kask alalabilirsiniz. Sürüş sırasında avuç içlerinizi koruması için bir eldiven şart. Fiyatları ise 20-80 lira arasında. Gece sürüşleri için ön ve arka ışığınız olmalı. Bunları 20 ila 60 liraya alabilirsiniz. Matara 10-50, pompa ise 10-15 lira.
Bisiklet almadan önce bir süre kiralayarak da binebilirsiniz. Ülkemizde kiralama seçenekleri artış gösterdi. İstanbul’da Fenerbahçe-Tuzla Sahil Bisiklet Yolu üzerinde belirli noktalarda bisiklet kiralama sistemleri var. Bunun dışında Tarihi Yarımada’yı keşfetmek için Sultahmet veya Sirkeci’den bisiklet kiralayabilirsiniz. n