Pazar "Yeni" Yeni Dünya şarapları

"Yeni" Yeni Dünya şarapları

19.06.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni Dünya şaraplarının önde gelenleri Kaliforniya'ların

Yeni Yeni Dünya şarapları

17 çeşitlik geniş bir yelpazesi, geçtiğimiz günlerde ithal edildi. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot ve Cabernet'ler Kaliforniya şaraplarının tipik özelliklerini yansıtıyor myalcin@turk.net Tüm bunlar, piyasaya geçtiğimiz günlerde sürülen 17 çeşit şarabın tanıtımı içindi. Türkiye'de turizm ve otelcilik okuduktan sonra San Francisco'da restoranlarda görev yapan ve sonunda kendi lokantası Ephesus Kebab Lounge'ı açan Hakkı Göksever, Amerikalı eşi Camille ile birlikte restoranını rayına oturttuktan sonra yeni iş alanları arayışına girmişti. Kaliforniya'nın en ünlü bağ bölgeleri, restoranlarına yarım saat mesafedeydi ve bu sayede zaten şarapla iç içeydiler. Türkiye'de de tekel kalkmış, ithal şaraba izin çıkmıştı. Üstüne üstlük bir Amerikan araştırma şirketi, "Önümüzdeki dört yıl içinde Türkiye içki pazarı yüzde 60 büyüyecek" şeklinde bir rapor hazırlamıştı. Gökseverler, bu gelişmeler üzerine babaları Recep beyin de desteğini alarak Türkiye'de Napa Gıda adında bir şirket kurmuş ve Kaliforniya şaraphanelerinden seçtikleri şarapları Türkiye'ye getirtmişlerdi. Barbekü partisi işte bu şarapların tanıtımı amacıyla düzenlenmişti. Levent'teki Şans Restaurant'ın bahçesi, 14 Haziran akşamı neşeli bir partiye ev sahipliği yapıyordu. Dört yanı yeşilliklerle kaplı, dev tentelerle örtülü bahçenin ortasındaki Amerikan barda, sempatik gülüşlü genç bir adam ve hamile eşi konuklara hararetle şaraplarını anlatıyorlardı. Bir köşede çenesi bir tutam sakallı, kravatlı ama ceketsiz bir başka genç meraklılara tadım yaptırıyor, barda ise kıvrak bir barmen buz kovalarındaki şaraplardan kadehlere sürekli takviyede bulunuyordu. Dev bahçe ızgarasının kömürleri özenle yelpazeleniyor, garsonlar ızgaraya tepsi tepsi balık ve et taşıyordu. Konuklar önce iki Sauvignon Blanc ve altı Chardonnay'den oluşan beyazları tattılar. Sauvignon Blanc'lara İzmirli Akuvatur şirketince ilk kez çiftlik ortamında yetiştirilen sinaritlerin marine edilmiş dilimleri eşlik etti. Zeytinyağı-limon sosunda hafifçe dinlendirilmiş çiğ balığa, diri asitli Sauvignon'lar iyi yakıştı doğrusu... Chardonnay'ler ise, yine balık çiftliği ortamında, denizin içindeki kafeslerde yetiştirilmiş karagözlerin ızgarasıyla iyi eşleşti. Kendisi de somondan kebap yapan, kebabı kömürde değil, rayihası daha güzel diye elma ağacının odununda pişiren Göksever'in, konuklarına balığı olduğu gibi vermeye gönlü razı olmamıştı. Genç restorancı maydanoz, fesleğen ve biberiyeyi zeytinyağıyla birlikte blendırdan geçirttikten sonra ortaya çıkan yeşil sosu balıkların üzerlerine sürdürüp, ızgaraya öyle koydurdu. Ve karagöz filetoları, sosla pişince gerçekten de enfes oldu.Ardından Şans'ın leziz cızbız köftesi ve ızgara etleriyle, Pinot Noir, Merlot ve Cabernet'ler yudumlandı. Final ise Bordo stili bir harman olan prestij şarabı Profile ile yapıldı.Sondan başa doğru gidersek, Profile 145 YTL'lik fiyatıyla damaktaki zenginliğini sürpriz olmaktan çıkarıyordu. Geniş ürün gamının Merryvale ve Raymond Estate'leri dikkat çekiciydi. Cabernet'lerde favorilerim, Merryvale ve Raymond Reserve'lerle birlikte, fiyatları 50 YTL'lerde gezinen bu şaraplara göre çok daha ucuz olan 35 YTL'lik Amberhill'di. Amberhill'in 42 YTL'lik Merlot'su da çok düzgündü. Beyazlar, tabii ki kırmızılar kadar iddialı değildi; zira Kaliforniya'nın sıcak iklimi beyazların ağızdaki diriliğini ve canlılığını sağlayan diri bir asiditeye imkan tanımıyordu. Onlar içinde de fiyatı en ucuzlardan 26 YTL'lik Crane Lake favorim oldu. Zinfandel de geliyor Göksever "Biz San Francisco'da, şarabın kaynağında olduğumuz için şarabın iyisini seçme ve aracı kârları binmeden getirtebilme şansına sahibiz. Bu şansımızı baharatsı lezzetlerinden dolayı Türk damak tadına uygun düşecek Zinfandel ve Syrah (Şiraz) şaraplarında da kullanacağız, yakında onları da getireceğiz" diyor. Göksever, prestijli şarap bölgesi Napa Vadisi'nden Merryvale ile işbirliğiyle, şarapla ilgili zengin bir tadım ve servis bilgileri rehberini de bastırarak ithalatçılarımız açısından bir ilki yapmış. Napa Gıda'nın sahibi, kendi deyimiyle "Türkiye'ye birkaç konteyner şarap getirip sonra ortadan kaybolmak değil, şimdiye dek istikrarlı bir devamlılıkla piyasada temsil edilememiş Kaliforniya şarapları konusunda kalıcı bir kuruluş olmak" iddiasında.Geçtiğimiz haftanın bir başka gelişmesi ise, bir zamanların Tekel'i, şimdilerin Mey'inin şarap konusunda iddialı bir kampanya başlatması oldu. Sıra dışı etiketler ve çarpıcı tasarımlarla yenilenen Tekel şarapları, Mey'e ait yeni markalar altında piyasaya sürülüyor. Bu şarapların özellikleri ve tadım notları ise, henüz tadımlarını yapamadan Bordo yolunda olduğum için gelecek haftaya... İthalatçılar açısından bir ilk