Pazar Yeni yıla 'Gülrizce' başlamak

Yeni yıla 'Gülrizce' başlamak

06.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sessizce aramızdan ayrılan sanatçı Gülriz Sururi’nin “Biz Kadınlar” kitabında yer verdiği, güçlü kadın olmaya, mutluluğa, iyi yaşamaya dair zamansız ve bilgece tavsiyelerini paylaşıyoruz.

Yeni yıla Gülrizce başlamak

Yeni bir yıl yeni umutlar demektir. Ben, sanki yıl boyu yaşanan dertler, kötülükler, sıkıntılar, eski yılla benden gidecek, her şey renk değiştirecek, pespembe olacak sanırım çocukluğumdan beri. Elbette bu her yıl böyle olmaz, bazı yeni yıllar eskisini hasretle aratır, ama gene de biz onu karşılarken saygıda kusur etmeyelim de olacaklardan kendi utansın, değil mi?” 2019’a girerken sessizce aramızdan ayrılan “yaşsız kadın” Gülriz Sururi, “Biz Kadınlar” kitabının “Yılbaşı” bölümünde böyle sesleniyor kadınlara. Yediden yetmişe kadınları ilgilendiren her konuda bazen akıl hocası bazen dert ortağı gibi kadınlarla arasında güçlü köprüler kuruyor bu kitapla. Güne nasıl başlanacağından diyet yaparken nelere dikkat edileceğine, cilt bakımından evlilik ve ilişkilere, güçlü kadın olmaya ve tabii ki “Gülriz Sururi gibi yaşamaya”... Açık yürekli, güvenilir ve paylaşmaktan mutluluk duyan sıcacık bir dost gibi, tatlı bir dille anlatıyor tüm sırlarını. “Unutun yaşınızı” diyor, “Güzelliğin yolu mutluluktan geçer” diyor, annelere kendilerine vakit ayırmayı salık veriyor, kadınlara her zaman çalışmaları gerektiğini hatırlatıyor, akıllı kadının kendine güzel uğraşlar bulacağını anlatıyor, kısacası “Gülrizce” konuşuyor. Kitapta yer verdiği, hayatına yön veren bilgece tavsiye ve iyi yaşam sırlarına kulak veriyoruz.

Haberin Devamı

Yeni yıla Gülrizce başlamak

Ruhsal olarak sınıf atlamak

Mutluluğun, mutluluk duygusunun, yaşama sevinci olan kişilerde, kendini psikolojik açıdan geliştirmiş kişilerde var olduğuna inanıyorum ve kişinin sınıf atlar gibi, ruhsal sınıfını değiştirebileceğine de inanıyorum. Kendini geliştirebilmiş insan daha çok acı çeker belki, ama daha çok da mutlu olabilir sanıyorum. “Sorunlarımı çözümleyeyim, yaşama başlarım” diyen insan, mutsuz günlerine mutsuz yıllar eklemektedir. Sorunlarınızla birlikte yaşamaya alışın. Kuşkusuz, onları çözümlemeye çalışın; ancak hayatınız, bir daha geri gelmeyecek günleriniz, sorunlarınızın tutsağı olmasın. Kendinizi geliştirin, yaşamınıza biçim vermek elinizde, ne yapın edin, psikolojik dinginliğe ulaşın.

Haberin Devamı

Annelere!

Bütün annelere sesleniyorum: Kendinizi çocuğunuza esir etmeyin. Hele, “Kendime bakacak vaktim bile yok” diyenlerdenseniz, öncelikle sizlere sesleniyorum. Çocuğunuza her alanda yardımcı olmaya kalkarsanız, bilinci daha geç gelişecek, hele kişiliği, belki de gelişmeyecektir. Bırakın bir an önce kendi kanatlarıyla uçmayı öğrensin. Onunla ilgileniyorum derken, onu kendinize esir etmeyin. (...) Hayatımızda denge, ölçü ne kadar önemli. sevgide, ilgide, ilgisizlikte, dostlukta, annelikte ölçü sandığımızdan daha önemli bir yere oturuyor.

Gülriz’in mutfağı

Yıllardan beri biliyorum ki, enerjimi, sağlığımı, genç kalışımı “Gülriz’in mutfağına” borçluyum. Şimdi sizlere mutfakla ilgili bazı inançlarımı sıralayacağım.

- Et yemezsem kafamın iyi çalışmayacağına inanırım.
- Ekmeksiz yaşayarak incelmektense, şişman yaşamayı tercih edecek kadar buğdayın yararlarına inanıyorum.
- Tereyağı yemezsem en doğal B vitaminini almamış olurum.
- Zeytinyağından asla vazgeçmem.
- Aç karnına içilen kahvelerin, çayların zararını bildiğim için, sabahları kışın greyfurt, yazın da ballı suyla başlarım güne. Sonra elmayla.

Biraz da sanat

Sanat olaylarına katılmak,sosyal yaşama katılmanın en seçkin yoludur. Toplumla birlikte hissetmek, aynı duyguyu paylaşmak mutluluğuna erişin. İnsanımızın çoğu, televizyon bahanesiyle evine kapanır oldu. Kurtarın kendinizi bu tutsaklıktan. “Bakalım bu akşam ne var?” diye televizyonun başına geçerseniz, giderek konuşma yeteneğinizi yitirebilirsiniz. (...) Ben yıllar önce Avrupa’ya ilk gidişimde modern bir bale seyretmek için, alacağım pardösüden vazgeçmek zorunda kalmıştım. Kişiliğinizi geliştirmek, dünya görüşünüze yeni boyutlar kazandırmak elinizde.

Haberin Devamı

Yeni yılda kendinize iş edinin

Yeni yıl her birimiz için “yeni bir şey yapmak yılı” olsun. Yeni bir şeye başlayın bu yıl, mutlak. (...) Çalışmayan bir kadınsanız hemen bir iş edinin. (...) Yılın ilk sabahı spora başlayın, ne bileyim kursa başlayın. Evinizi değiştirin, evinizi değiştiremiyorsanız eşyanızı değiştirin, eşyanızı değiştiremiyorsanız yerlerini değiştirin. Ama önce işe bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışarak başlayın. Örneğin yüzünüz gülsün. (...) Biz kadınların yeni yılda daha güçlü, daha mutlu olması ve gelecek yılın bu yılı aratmaması dileğiyle...

Devamlı perhiz aptallık

Devamlı perhiz aptallık, durmadan tıkınmak saygısızlık diye düşünmüşümdür her zaman. Kişinin hem vicdanı hem morali hem de keyfi yerinde olmalı. (...) Benim rejimim, yiyecek türlerinde hiçbir değişiklik yapmadan porsiyonları küçültmektir. Bu, uzun sürede ama kesin sonuç verir. Ya da öğle yemeğini meyve, yoğurt gibi hafif yiyeceklerle geçiştiririm. Aslında herkese akşam yemeklerini hafif yemelerini salık veriyorum. Ben beceremiyorum.

Haberin Devamı

Akıllı kadınlar

Sizlere güzel hanımlar deyişime sakın şaşırmayın. “Biz Kadınlar” kitabı elinizde olduğuna göre kendinizle ilgilisiniz demektir. Kendisiyle ilgilenen her kadın da nasılsa güzelliğine giden yolu bulur günün birinde, kendi güzel yanlarını ortaya çıkarmayı başarır. “Güzellik ile akıl her zaman birlikte gezmez” demiş Benjamin Franklin, çok doğru söylemiş. Akıllı kadınlarımız hem daha erken güzelliklerini keşfedip ortaya çıkarabiliyorlar, hem de güzelliklerinin ömrünü uzatabiliyorlar. Akıllı kadın güzelliğin geçici olduğunu daha erken kavrıyor galiba ve hem onu uzun süre elinde tutmanın çarelerini arıyor, hem ilerde bir gün onsuz yaşamaya kendini hazırlamayı biliyor, güzel uğraşlar buluyor kendisine.

Haberin Devamı

Yalnız yaşamayı öğrenmek

Sevgili güzel hanımlar, yalnız yaşamayı başaramadan sağlıklı bir birlikteliği yürütmenin ne kadar zor olduğunu biliyor musunuz? Demem o ki, genç evlenip genç boşanan çiftlerin boşanmalarının altındaki bu gizli neden, bütün öteki nedenlerin anası olabiliyor. Evlilik asla bir “katlanma”, “çaresizce kabullenme” olmamalıdır hiçbir insan için. Yalnız yaşayıp, kendine her açıdan yeten, ekonomik bağımsızlığını elde etmiş (ister göz nuru döküp iş işleyerek, ister bilgisayar başında, ister işinin patronu olarak), mutlaka hayatını kazanabilen kadınların evliliği daha uzun ömürlü oluyor.

Değiştirme, kabullen!

Diyorum ki, yaşımız ne olursa olsun, önemli olan tıp yaşımız, bunu hiçbir kuvvet değiştiremez. Sakın değiştiririm sanmayın. Eğer tipinizi iyi seçip ona göre seçerseniz makyajınızı, giysilerinizi; tipinizi ortaya çıkarırsanız, daha kişilikli bir görünümünüz olacaktır. Bunun tersini yapmakta olan çok hanım var. İlle moda diye genç kız gibi giyinmek sevdasından gülünç duruma düşen ne çok kadın görüyorum sokaklarda. (...) Ne tip bir kadınsınız? Hemen sorun kendinize. Seksi, erkeksi, sporcu, çocuksu, yaşlı görünümlü, ağırbaşlı, her dem taze ve başkaları. Lütfen tipinizi iyi tanıyın, kabullenin. Değiştirmeye değil, ortaya çıkarmaya çalışın.