Pazar Yeniden Çağdaş İstanbul

Yeniden Çağdaş İstanbul

08.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Contemporary İstanbul bu yıl 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 sanat galerisini ağırlıyor. Milliyet Sanat dergisi kasım sayısında bu önemli fuarı sayfalarına taşıdı

Yeniden Çağdaş İstanbul

Bundan 10 yıl önce Contemporary İstanbul, sanat dünyasında “en yeni olanı göstermek” amacıyla başlatıldı. Fuarla ilgili değişmeyen şeylerden biri bu vurgu. İstanbul’un sanat dünyasının bir çağdaş sanat fuarına sahip olmasının ne anlama geldiğini de Contemporary İstanbul’la tecrübe etmiş olduk. Sanata dair bakış açılarının hareketli bir değişim sürecinde olduğu bu son 10 yıla farklı bir yerden tanıklık etti fuar. İlk yıl 37 bin ziyaretçinin gezdiği fuarı geçen yıl 80 bin kişinin gezmesi etki alanını gösteren en somut örnek. Son yıllarda, tüm bir seneye yayılan etkinlikleri, konuşma dizileri, davetleriyle sadece “birkaç günlük” olmaktan da çıktı. Fuar geçtiğimiz yıldan bu yana 15 ülkede 20 uluslararası etkinlik düzenledi.

Haberin Devamı

Hareketli bir fuar olacak

Contemporary İstanbul’un kurucusu Ali Güreli’ye dünyadaki tepkileri sorduğumuzda verdiği yanıtı “Çağdaş İstanbul adının şehre çok yakıştığını söylüyorlar” olmuştu. Bu perşembe 10’uncu kez kapılarını açacak fuar 15 Kasım’a kadar 24 ülkeden 102 sanat galerisini ağırlayacak. Katılımcı galerilerin Cİ Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler, koleksiyoncu Natalie Mamane Cohen, koleksiyoncu ve küratör Freda Rozenbaum Uziyel ve The Empire Project kurucusu Kerimcan Güleryüz’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendiğini ve fuarın ana sponsorluğunu 10’uncu kez Akbank Sanat’ın üstlendiğini belirtelim. İstanbul’u son derece hareketli bir fuar bekliyor.

Bunları kaçırmayın

Banksy’nin öpüşen polisleri

Haberin Devamı

1980’lerden bu yana sokak resmi yapan ve kimliğini gizli tutmayı halen başaran İngiltere’nin en ünlü sokak sanatçısı Banksy, 2004’te Brighton’da bir barın duvarına tutkulu şekilde öpüşen iki eşcinsel polis çizdi. Polislerin temsil ettikleri otoriteyi ve maço imajı sorgulayan eser sanatçının en ünlü eserlerinden. Son yıllarda neredeyse her yıl fuarda bir eseri görülen Banksy’nin
bu yıl “Kissing Coppers” eserinin tuval üzerine boyanmış
bir versiyonu Lazarides standından satın alınabilecek.

JR’ın İstanbul işlerinden

Geçtiğimiz aylarda duvar resimleriyle İstanbul’un en çok konuşulan ismi dünyaca ünlü sanatçı JR’dı. Sanatçı “Wrinkles of the City” (Şehrin Kırışıklıkları) fotoğraf serisi için İstanbul’u seçti. Ancak Fatih’te yer alan duvar resminin silinmesi büyük tepki topladı. İşte fuarda sanatçının bu serisinden, İstanbul’a dair resimlerinden ahşap üzerine yapılmış bir çalışma izleyicilere sunulacak. 2014 tarihli
eser, Lazarides standında görülebilecek.

50’lerden bugüne iran sanatı

Bu yıl Contemporary İstanbul “Focus” bölümünde de İran’a odaklanılıyor ve ülkeden çağdaş sanat galerilerini ağırlıyor. Bu kapsamda, fuarda Contemporary Tehran (Tahran’dan Çağdaş Sanat) adı altında gerçekleştirilen “Focus” bölümü Assar Gallery, Aaran Gallery, Dastan’s Basement, Lajevardi Foundation ve Shirin Gallery’yi ağırlayacak. 1950-1960 yılları arasında başlayıp günümüze kadar uzanan İran modern sanatını işleyen ve toplamda 600 eserin bulunduğu özel koleksiyon olan “The Mobarqa Collection”dan da bazı eserler fuarda olacak. İran’ı tanımak için fuarı vesile etmenizi diliyoruz.

Haberin Devamı

MIro’nun iki eseri

Bu yılki fuarda 1893-1983 yılları arasında yaşamış Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miro’nun iki farklı galeride iki litografisi yer alıyor. Galeri Lelong’un standında sanatçının 1981 tarihli “La Luge des Amants I” eseri yer alacak. Galeria Joan Gaspar standında ise 1971 tarihli “Homenatge a Joan Prats N.” sergilenecek. Klasik eserler görmek isteyenlerdenseniz, Miro’nun bu iki işini görmeden geçmemenizi tavsiye ediyoruz.

Çinli sanatçılar fuarda

Dünyasanatının en çok dikkat çeken sanatçılarının ülkesi Çin özel bir seçkiyle bu yıl Contemporary İstanbul’a dahil olacak. Fuar bu yıl Çinli ve Avustralyalı sanatçıları uluslararası platformda tanıtmak amacıyla Yashian Schauble tarafından kurulan Australia China Art Foundation (ACAF) adlı oluşumu da ağırlıyor.

Fuarda bu oluşum tarafından seçilen Çinli sanatçıların eserleri sergilenecek. Bu bölümde sanatçılar Shao Yinong ve Mu Chen, Ling Jian, Aaajiao, Tao Hui, Yang Xin ve Zheng Jiang’a ait eserler bir arada görülebilecek. Yine aynı bölümde, Aimee Lin tarafından hazırlanan “Parade” başlıklı sergi yer alacak.

Teknoloji ve sanat birlikteliği

Haberin Devamı

Bu yıl üçüncü kez fuarda yeni medya sanatlarına yer veren Plug-in bölümü yer alacak. Ebru Yetişkin’in küratörlüğünde düzenlenecek bölümde galeriler, mimarlık ve tasarım stüdyoları, yeni medya ile ilgili atölyeler, oyun laboratuvarları, dijital sanat kolektifleri ve proje mekânları “X-CHANGE” başlığı altında bir araya geliyor. Plug-in, fuarın geri kalanına göre “karanlık” mekanında teknolojiyle sanatın birlikteliğini bir kez daha kutlayacak.

Yeniden Çağdaş İstanbul


Galerie Paris-Beijing standında görülebilecek sanatçı Rero imzalı “Durability, Untitled (Time Out)” adlı eser 2014 tarihli.

Yeniden Çağdaş İstanbul


Banksy’nin “Kissing Coppers”ı.

Yeniden Çağdaş İstanbul


JR’ın “Wrinkles of the City” serisinde yer alan “İstanbul, Ali Yiğit” adlı eseri.