Pazar Yeşilçam'ın otobüs yolculuğu

Yeşilçam'ın otobüs yolculuğu

28.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nebil Özgentürk'ün kitabı, Türk sinemasında İETT'nin serüvenini anlatıyor

Yeşilçamın otobüs  yolculuğu




Televizyonda insan hikayeleri anlattığı "Bir Yudum İnsan" programıyla tanınan Nebil Özgentürk, bu sefer bir kitapla çıkıyor karşımıza: "Yeşilçam'ın 'Yol'culuğu... 'Yol'culuğun 'Yeşilçam'ı".
Özgentürk kitabında Türk sinemasının, İstanbul'un ve otobüs penceresinden görünen hayatların öyküsünü anlatıyor. Türk sinemasıyla İETT'nin yolunun kesiştiği filmlerden ilginç karelerin ve anekdotların yer aldığı kitap uzun süren, titiz bir çalışmayla gerçekleştirildi. Yeşilçam'da çevrilen yüzlerce film tarandı, sözlü ve yazılı tanıklara başvuruldu.
Özgentürk'ün kitabında adları Türk sinema tarihine yazılmış çok sayıda isim, filmlerden kareler ve çeşitli hikayelerle yer alıyor: İşte bunlardan bir bölümü: Cahide Sonku, Ayhan Işık, Türkan Şoray, Zeki Müren, Belgin Doruk, Sadri Alışık, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Selma Güneri, Tarık Akan, Çolpan İlhan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kadir İnanır, Fikret Hakan, Muhterem Nur...
Sadece bir kentin değil; bir ülkenin toplu taşıma hikayesinin de anlatıldığı kitapta önceleri atlarla, sonları havai hatlarla çalışan tramvaylar, Busing'inden Leyland'ına, Renault'sundan Magirus'una, İkarus'undan, Man'ından Mercedes'ine türlü markalı otobüsler ve hafifinden ağırına metro hatlarıyla İETT'nin hikayesi de var.
Özgentürk kitabın önsözünde "İş bu hikaye, Türk sinemasının İETT'yle macerasını, İETT'nin de Türk sinemasıyla kendiliğinden oluşan dostluğunu anlatmaktadır. (...) Tabii ki hem Yeşilçam sinemasının hem de teknolojik gelişmelerin seyir defterine de sayfa açacaktır. Sonuçta bizim hikayemizdir!"
"Türk Sinemasında İETT'nin Serüveni" üst başlığıyla yayımlanan kitap, İETT Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla yayımlandı.