Pazar Yılların klasiği: Oscar toto

Yılların klasiği: Oscar toto

07.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bu gece sonuçlar açıklandıktan sonra “Ben biliyordum” demek kolay. Kendine güvenen tahminlerini işaretlesin, “bir bilen”ler ortaya çıksın

Yılların klasiği: Oscar toto

Bu gece sonuçlar açıklandıktan sonra “Ben biliyordum” demek kolay. Kendine güvenen tahminlerini işaretlesin, “bir bilen”ler ortaya çıksın


Akademi Ödülleri, bu akşam 82’nci kez sahiplerini buluyor. ABD’nin Los Angeles kentindeki Kodak Tiyatrosu’nda yapılacak tören, bu yıl tekrarlanması çok zor bir rekabete sahne oluyor. 9’ar dalda aday olan iki film eskiden evli olan James Cameron ve Kathryn Bigelow’un imzasını taşıyor. Cameron’un dünya gişe hasılatı şampiyonu filmi “Avatar” ve Bigelow’un başta dikkat çekmeyen ama zamanla bir ödül şampiyonuna dönüşen filmi “Ölümcül Tuzak / The Hurt Locker”, ana kategorilerde kapışacak.

Bu yıl En İyi Film dalında 5 değil 10 aday var
Tahminler “Avatar” ve “Ölümcül Tuzak”/ The Hurt Locker arasında bölünse de aradan Quentin Tarantino “Soysuzlar Çetesi / Inglourious Basterds” ile sıyrılabilir. Akademi bu yıl En İyi Film dalında 5 değil 10 filmi aday gösterdi. Bu da normalde listede yer alamayacak “Yasak Bölge 9 / District 9” ve “Yukarı Bak / Up” gibi filmleri de yarışa dahil etti. Akademi’nin kararının arkasındaki neden reytingleri artırmak yani heyecanı yükseltmekti.
Steve Martin ve Alec Baldwin ikilisinin sunacağı törende, oyuncu kategorilerinde tahminler çok daha kesin. Bu yıl 16’ncı kez Oscar’a aday olan ve 2 kez Oscar’ı evine götürmeyi başaran Meryl Streep, altın heykelcik koleksiyonuna bir yenisini ekleyebilir. Ama Streep’in aday olduğu En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde, Sandra Bullock’un heykeli almasına kesin gözü ile bakılıyor. Yine de “tahminlere inanma ama tahminsiz kalma” demekte yarar var.
Ne de olsa 1993’de Judy Davis, Vanessa Redgrave, Miranda Richardson ve Joan Plowright gibi oyunculuk tanrıçalarının arasında yarışan Marisa Tomei “My Cousin Vinny” adlı komedideki rolüyle Oscar almış ve Akademi bu kararı ile tüm sinema dünyasını şoka sokmuştu. O günden beri her kategoriye “Marisa Tomei faktörü”nü düşünerek yaklaşmak ve temkinli olmak lazım.