Ekonomi Pekcan: 131 firma 1296 ürüne haksız zam yaptı

Pekcan: 131 firma 1296 ürüne haksız zam yaptı

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Pekcan: 131 firma 1296 ürüne haksız zam yaptı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tüketiciye zarar veren uygulamaları gerçekleştiren firma ve kuruluşlar üzerindeki denetimlerini artırdıklarını belirterek, “Bu denetimlerde 2 bin 499 firmada 41 bin 818 ürün denetlendi. 131 firmada 1296 ürün için haksız fiyat artışı tespit ettik. Ayrıca 680 üründe fiyat etiketinde mevzuata aykırılık, gramajda oynamalar bulundu. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya, yetkilerimiz ölçüsünde devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Pekcan, ‘Yerli Üretim Logosu Tanıtım Toplantısı’na katıldı. İki elin bulunduğu kırmızı renkli logonun gösteriminin yapıldığı toplantıda konuşan Bakan Pekcan, Türkiye’de üretilen yerli ürünler için logo geliştirdiklerini kaydederek şunları söyledi:

“Böylece vatandaşlarımız etiketlerden burada üretilen ürünlerin ayrımını yapabilecekler. Yerli üretimimize sahip çıkmak, çocuklarımızın zengin geleceğine sahip çıkmaktır. Vatandaşımıza bu ülkede üretilmiş ürünleri gösterecek yerli üretim logosunun hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu ülkede yatırım yapan, Türkiye’de istihdam yaratan, bize inanan, bizimle beraber ürünlerini burada üreten yabancı firmaların ürünleri de yerli. Onlarda da aynı yerli üretim logosu kullanılacak. Onların da buradaki varlıklarını destekliyoruz.”

Haberin Devamı

Cezalar artabilir

Bakan Pekcan, son haftalarda iç piyasada spekülasyon oluşturarak, tüketiciye zarar veren uygulamalar sergileyen firma ve kuruluşlar üzerinde denetimleri artırdıklarını vurgulayarak, “İki haftada ‘Alo 175 Hattı’na ve bakanlığımıza yaklaşık 18 bin başvuru yapıldı. Bunları değerlendiriyoruz ve anında tedbir alıyoruz. Vatandaşımızın en temel besin maddesi unun piyasada spekülatif dalgalanmalara maruz kalmaması için de tedbirler aldık. Halkın ekmeğiyle oynamak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmedik” dedi. Tüketicinin, genellikle market ürünlerinden şikayet ettiğini belirten Pekcan şunları kaydetti:

“Bu firmaların savunmalarını istedik, gerekli cezayı veriyoruz. Bu konuda hiçbir tolerans göstermiyoruz. Bizim 6 bin 900 TL’den 69 bin TL’ye kadar bunu da 10 katına çıkarma yetkimiz var, bu kapsamda da değerlendiriyoruz. Bu denetimlerde 2 bin 499 firmada 41 bin 818 ürün denetlendi. 131 firmada 1296 ürün için haksız fiyat artışı tespit ettik. Ayrıca 680 üründe fiyat etiketinde mevzuata aykırılık bulundu, gramajda oynamalar falan. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya yetkilerimiz ölçüsünde devam ediyoruz. Bunun dışında ayrıca stokçularla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla beraber stok kontrolleri üzerinde de çalışmalar yapıyoruz. O anda cezalarını kesiyoruz.”

Haberin Devamı

Logo mutlaka kullanılacak

- Yerli üretim logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunlu olacak.
- Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde yerleştirilecek.
- Logonun küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlarda yerli üretim logosu kurumsal kimlik kılavuzunda yer alan oranlara uyulması gerekecek.
- Ürün etiketlerinde ayrıca fiyat ve bu fiyatın hangi tarihten itibaren geçerli olduğu da yazacak.