Gündem Peki suçlu kim?

Peki suçlu kim?

14.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Zeytinburnu’da oturulamaz raporlu bina çöktü. Yoldan geçen iki kişi hayatını kaybetti. Bir yıl önce belediye tarafından tahliye edilen binanın şimdiye kadar neden yıkılmadığı sorusuna bir yanıt alınamadı

Peki suçlu kim

Zeytinburnu Rauf Denktaş Caddesi’nde yaklaşık bir yıl önce “oturulamaz” olduğu için belediye tarafından boşaltılan 7 katlı bina, dün yerle bir oldu. Zeytinburnu’nun en işlek noktalarından biri olan, hemen yanında banka ATM’leri ile benzin istasyonunun bulunduğu caddeden geçen 2 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı. 56 daire ve 3 dükkandan oluşan binanın boş olması, büyük bir faciayı önledi. Ancak 24 Aralık 2015’te belediye tarafından tahliye edilen binanın neden bir yıldır yıkılamadığı sorusunun cevabını kimse veremedi.

Haberin Devamı

Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi üzerinde yer alan Kuran Sitesi, 56 daire ve 3 dükkândan oluşuyordu. 1993 yılında ruhsatı alınarak yapılan ve 1997’de de iskan verilen binanın duvarlarında, 2010’dan sonra ciddi çatlaklar ve yarıklar oluşmaya başladı. Binada daha önce oturanların ifadesine göre, bir süre sonra apartman sakinleri başka yerlere taşınmaya başladı. İki yıl önce de belediye inceleme yaparak “oturulamaz” raporu verdiği binanın yıkımına karar verdi. Bina, 24 Aralık 2015’te tamamen tahliye edildi. Bir yıldan fazla bir süredir boş olan ve yıkım bekleyen bina, dün saat 16.45 sıralarında saniyeler içinde çöktü. Binanın çökmesiyle büyük bir panik yaşandı. Çökmenin ardından olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye, zabıta ve AFAD ekibi sevk edildi. Enkaz çevresine güvenlik şeridi çekilirken, bölgenin su, elektrik ve doğalgaz akışı kesildi.

Haberin Devamı

2 ölü, 17 yaralı

Olay yerine gelen ekipler, enkaz altından Mehmet Akbaş (60) ile Mehmet Özdener’in (5) cesetlerini çıkardı. Aralarında Özdener’in ikizi Ahmet Özdener’in de bulunduğu 17 yaralı ise kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

Çökme sonucu binanın yanındaki akaryakıt istasyonu ve çevre binalarda da hasar oluştu. Çöken binanın yakınlarında zarar gören bazı araçlar da patlama riskine karşı çekiciler yardımıyla, bazıları da sürücüleri tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

‘Bomba sandık’

Çöken binanın yan apartmanında oturan Hediye Sönmez, çökme anını, “Bir anda büyük bir gürültü koptu. Biz de evdeydik. Bomba sandık. Sokağa baktığımızda toz bulutuydu. İnsanların yardım çığlıklarını duyduk. 17 Ağustos’ta da bina ciddi hasar almış. Sonra oturuma devam edilmiş” diye anlattı.

Binanın karşı sırasında dükkanı bulunan Ahmet Uzun ise “Binadan önce bir patlama sesi geldi sonra bir anda yerle bir oldu. Olduğu yere göçtü bina” dedi.

21 bina boşaltıldı

Olay yerinde inceleme yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Yıkılan binanın çevresindeki 21 bina tahliye edildi. Burada oturan vatandaşlarımız, kamu misafirhanelerine ya da kendi imkanlarıyla akrabaları yanında ikamet etmek üzere yerleştirildiler” dedi.

Haberin Devamı

‘Çürük diye tahliye ettik’

Zeytinburnu Kaymakamı Ali Taşkın Balaban, bina için iki yıl önce yıkım kararı alındığını söyledi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise 24 Aralık 2015’te binayı çürük olduğu için tahliye ettiklerini açıkladı. Aydın, 1993 yılında binaya ruhsat verildiğini, 1997 yılında iskan verildiğini belirterek, “56 daire ve 3 dükkan vardı. Binanın durumuyla ilgili duyum gelmişti, detaylı araştırma yapmıştık. 24 Aralık 2015’te biz binayı tahliye etmişiz.” diye konuştu. Aydın, binanın yıkılmadan önce niye belediye tarafından yıkılmadığı sorusu üzerine, “Önemli olan tahliye etmek” dedi.

‘7 kata 5 kat verilince yıkım olmadı’

Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi Muhtarı Adem Yavuz ise şunları anlattı: “Bina da oturan yoktu. Kapıları da kapalıydı. Binanın bir kısmı yandaki benzincinin sahibine aitti, bir kısmı da vatandaşlara. Yedi katlıydı. Kentsel dönüşümden dolayı yıkılacak binaya belediye 5 kat için ruhsat verince davalık oldular belediyeyle. 2 yıldır dava devam ediyordu. Mahkeme de sonuçlanmamıştı. Bu yüzden binada oturan vatandaşlar yıkmamıştı.”