Kültür Sanat 2011’in en iyi Türk filmleri

2011’in en iyi Türk filmleri

25.01.2012 - 15:08 | Son Güncellenme:

İstanbul Modern Sinema, şubat ayında Yıldız Savaşları efsanesini anıyor:

2011’in en iyi Türk filmleri

2 Şubat ve 5 Şubat’ta George Lucas ile hayranları arasındaki 30 yıla yayılmış çatışmalı ilişkiyi konu alan Halk George Lucas’a Karşı belgeselinin yanı sıra fanların animasyon, hamur, kukla ve legolarla Yıldız Savaşları’nı yeniden çektiği fan filmlerini gösterecek. Belgeselin 5 Şubat saat 14:00’teki gösterimine Lucasfilm resmi kostüm kulüpleri olan 501. Lejyon Türkiye ve Asi Lejyonu da kostümleriyle katılacak.

Haberin Devamı


9-12 Şubat tarihlerinde ise İstanbul Modern Sinema’da Sinema Yazarları Derneği’nin 2011 yılının En İyi Türk Filmleri olarak açıkladığı beş film gösterime sunulacak. Bu filmler Nuri Bilge Ceylan’ın 64. Cannes Film Festivali Jüri Büyük Ödülü, Asya-Pasifik Film Ödülleri'nde 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Görüntü Yönetimi' ve 'Jüri Büyük Ödülü' dallarındaki ödülleri, 44. SİYAD Ödülleri’nde ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Görüntü’, ‘En İyi Müzik’ dallarındaki altı ödülü kazanan Bir Zamanlar Anadolu’da; Tayfun Pirselimoğlu’nun 44. SİYAD Ödülleri’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dallarında iki ödül kazanan Saç; Sedat Yılmaz’ın 2010 Antalya Behlül Dal Jüri Özel Ödülü, 2011 Ankara Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu , Umut Veren Yeni Yönetmen, Onat Kutlar En İyi Senaryo, 44. SİYAD Ödülleri’nde ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödüllerini alan Press; Özcan Alper’in Gelecek Uzun Sürer; Derviş Zaim’in 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kurgu ve SİYAD Ödülü ile değerlendirilen Gölgeler ve Suretler adlı filmleri bulunuyor.

Haberin Devamı


HALK GEORGE LUCAS'A KARŞI (THE PEOPLE VS. GEORGE LUCAS), 2010

Alexandre O. Philippe, ABD-İngiltere, HDCAM, Renkli, 93’, İngilizce; Türkçe altyazılı

Halk George Lucas’a Karşı, Lucas’ın Yıldız Savaşları’ndan önceki yıllarından görüntüleri, arşiv röportajları ve ünlülerin yorumlarını bir araya getirse de asıl eğlencesi ve samimiyeti fanlardan geliyor.

İlk üç filmin her bir repliğini, sahnesini ve hatta karesini ezbere bilenler, ceplerindeki sınırlı parayla animasyon, hamur, kukla veya legolarla Yıldız Savaşları’nı yeniden çekenler... Ama belki de en önemlisi duruşları: Lucas 1997’de filmin orijinal versiyonundan memnun olmadığını ileri sürerek az kesilmiş bir versiyon yayınlamış, 1999’da ise yeni bir üçleme çekmişti. Bu, Yıldız Savaşları tutkunları için çocukluklarının çalınması ve ihanete uğramak anlamına geliyor. George Lucas ile hayranları arasında 30 yıldır süregelen ilişkiye dair bu kültür araştırması hararetli röportajlar, stop-motion ve üç boyutlu animasyonlar, biblolarla çekilmiş 8 mm filmler, kukla savaşları ve dünyanın pek çok yerinden fan filmleriyle dolu eşsiz ve eğlenceli bir belgesel.

Haberin Devamı


SİYAD’IN SEÇTİĞİ 2011’İN EN İYİLERİ

BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA, 2011
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Oyuncular: Taner Birsel, Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Fırat Tanış
Türkiye, 35 mm, Renkli, 150’, Türkçe, İngilizce altyazılı
64. Cannes Film Festivali, Jüri Büyük Ödülü
Asya-Pasifik Film Ödülleri 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Görüntü Yönetimi' ve 'Jüri Büyük Ödülü'
44. SİYAD Türk Sineması Ödülleri ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Görüntü’, ‘En İyi Müzik’

“Ceylan´ın giderek ustalaştığının, sinemasının özünü koruyarak farklı işler yapabileceğinin kanıtı. Ceylan, filmde Sergio Leone’nin spaghetti westernlerindeki yakın planlarına benzer yorgun, bitkin insan yüzlerini sık sık kullanıyor, bu yüzlerle taşranın ruhuna sızıyor. Bozkırda ilerleyen o üç eski taşıtı ve ceset arayan insanları uzaktan gösteren genel planlarda ise ‘yalnız ve güzel ülke’nin hüznünü yansıtıyor.” – Mehmet Açar

Haberin Devamı

Nuri Bilge Ceylan, Bir Zamanlar Anadolu’da bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini anlatırken yine bir Türkiye resmi çiziyor. Arka planına Anadolu'nun kasabalarını, uzayıp giden ince uzun yollarını ve bozkırını alan film, konusu ve oyuncularıyla olduğu kadar görüntüleriyle de izleyenleri büyülüyor.


SAÇ, 2010
Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu
Oyuncular: Ayberk Pekcan, Nazan Kesal, Rıza Akın
Türkiye-Yunanistan, 35 mm, Renkli, 131’, Türkçe, İngilizce altyazılı
44. SİYAD Türk Sineması Ödülleri ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’

Tayfun Pirselimoğlu’nun Rıza ve Pus’un ardından çektiği üçlemenin son halkası Saç, ilk kez Altın Leopar için yarıştığı Locarno Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu. Filmin anti-kahramanı Hamdi yalnız yaşayan, dükkânında yatıp kalkan bir perukçudur. Kanser hastasıdır ve ölümü beklemektedir. Bir gün dükkânına gelen Meryem’i asosyal kişiliğinin yarattığı yalnızlık ve hastalığının kötücül döngüsüyle saplantı haline getirir. Ancak bu saplantının sonuçları hiç kimse için iyi olmayacaktır. Saç, Kate Lawrie Van de Ven’in sözleriyle “titizce, kare kare inşa edilmiş bir bulmaca”.

Haberin Devamı

PRESS, 2010
Yönetmen: Sedat Yılmaz
Oyuncular: Aram Dildar, Engin Emre Değer, Tayfur Aydın
Türkiye, 35 mm, Renkli, 100’, Türkçe, İngilizce altyazılı
2010 Antalya Behlül Dal Jüri Özel Ödülü (A. Dildar)
2011 Ankara Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu (Aram Dildar), Umut Veren Yeni Yönetmen, Onat Kutlar En İyi Senaryo
44. SİYAD Türk Sineması Ödülleri ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’

Press, Türkiye’de 90’lı yılların ilk yarısında çatışmaların yoğun yaşandığı günlerde, Diyarbakır’daki insan hakları ihlallerini duyurmaya çalışan Özgür Gündem Gazetesi’nde yaşananları 17 yaşındaki Fırat karakteri üzerinden anlatıyor. Sadece teknik olanaksızlıklar değil, “karanlık güçler”in koyduğu engeller de gazetecilerin işini yapmasına engel olmaktadır. Kimi kaçırılıp tehdit edilir, kimi sokak ortasında öldürülür; büroları polisler tarafından basılıp dağıtılır. Gazete çalışanları işlerini yapmaya devam ettikçe baskılar da artar.

GELECEK UZUN SÜRER, 2011
Yönetmen: Özcan Alper
Oyuncular: Gaye Gürsel, Durukan Ordu, Sarkis Seropyan
Fransa-Türkiye-Almanya, 108’

Üniversitede müzik araştırmaları yapan Sumru, ağıt derlemeleri üzerine yaptığı tez çalışması için İstanbul'dan ülkenin güneydoğusuna doğru bir yolculuğa çıkar. Diyarbakır'da izini sürdüğü ağıtların öykülerini ararken ertelediği kendi acısıyla da yüzleşir. Sevdiği adamı “kaybeden”, kendine bile itiraf edemese de onun peşinden “kanlı bir coğrafyaya” giden Sumru’nun yolu bu coğrafyanın yaraladığı, sokaklarda korsan DVD satan Ahmet ile kesişir. İkili, birbirlerinin yaralarına yavaş yavaş dokunurken aslında koca bir ülkenin kanayan ve kabuk tutmayan koca yarasına da parmak basarlar. Sonbahar ile pek çok ödül kazanan Alper'in yeni filmi, yolculuğun arayışa dönüştüğü çok dilli ve çok kültürlü bir yol filmi.


GÖLGELER VE SURETLER, 2010
Yönetmen: Derviş Zaim
Oyuncular: Popi Avraam, Osman Alkaş, Hazar Ergüçlü
Türkiye, Renkli, 116’; Türkçe, İngilizce altyazılı
47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Kurgu (Aylin Zoi Tinel) ve SİYAD Ödülü

Film, 1963'te Kıbrıs'ta Türklerle Rumlar arasında başlayan olaylar sırasında bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç bir kızın geçirdiği olgunlaşma sürecini anlatıyor. Yıkılıp yanan köylerden, daha güvenli olan şehre kaçış macerası sırasında yaşananlar, Kıbrıs'ın hikâyesine ışık tutuyor. İstemediği halde kendini ve ailesini şiddet dolu bir ortamda bulan bir adam suça bulaşmamak için neleri göze alabilir? Acaba şiddetin egemen olduğu bir dünyada, masumiyeti korumanın ve insan kalmanın yolları nelerdir? Gerçek olaylardan esinlenen film, bu sorulara yanıt arıyor. Gölgeler ve Suretler (gölge), Derviş Zaim’in Cenneti Beklerken (minyatür) ile başlayan ve Nokta (hat) ile devam eden “geleneksel Türk sanatları” üçlemesinin son halkası.

Yazarlar