Kültür Sanat 25. yıla görkemli tören

25. yıla görkemli tören

29.10.2008 - 00:57 | Son Güncellenme:

25. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni önceki gün Hilton Convention Center’da yapıldı. Törende, sanatçılar ödüllerine kavuşurken, yarışmaya emek verenlere plaket sunuldu

25. yıla görkemli tören

Bu yıl 25. yaşını kutlayan ve dünyanın en saygın karikatür yarışmalarından biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni önceki gün Hilton Convention Center’da yapıldı.
Yarışmanın birincisi Ahmet Öztürklevent’e ödülü Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı tarafından sunuldu. Yarışmaya Türkiye’den katılan Öztürklevent, ödül heykelciğinin yanı sıra 8 bin dolar para ödülü, Hürriyet gazetesi plaketi ve Kültür Bakanlığı plaketine değer görüldü. Öztürklevent, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na tam 25 yıldır eser gönderen bir isim.

50 bini aşkın eser
Sunuculuğunu Korhan Abay’ın üstlendiği törenin açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı yaptı. Fetvacı, bugüne kadar 127 ülkeden 5800 sanatçının 50 bini aşkın eser gönderdiği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın sevgiyi, dostluğu, barışı, özgürlüğü karikatürlerle savunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Hiçbir fark ve ayrım gözetmeksizin tüm insanların eşit mesafede olduğu karikatür sanatı büyük bir değere sahip. Hangi dilde, inançta ve renkte olursa olsun, her cinsiyette ve yaştaki insanlar karikatüre bakar bakmaz verilen mesajı süratle alıyor ve kaydediyor.
Bu evrensel dil ile birlikte sevinip üzülebiliyor, toplumlararası farklar azalıyor, ortak çözümler için özgür bir platform oluşabiliyor. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması bu ifade özgürlüğü platformunun oluşmasında ve devam etmesinde üstlendiği rolü sürdürecek.”
Yarışmanın her geçen yıl deneyim kazanarak benzerleri arasından sıyrıldığına ve uluslararası arenada saygınlık kazandığına dikkat çeken Fetvacı, bir web sitesi kurduklarını da dile getirdi:
“Yarışmamıza katılan eserleri albümler ve sergilerle tüm dünyaya sunduk. Ülkemizin AB çalışmalarına ‘kadın’ konulu Brüksel sergimizle katıldık. ‘Barış’ temalı sergimizi BM’ye götürdük. Son olarak açmış olduğumuz web sitemizde 25 yılda oluşturduğumuz karikatür koleksiyonumuzu sanal müzemizde sergilemeye başlıyoruz.”

‘Bir şeyler doğru gidiyor’
Törende yarışmanın bu yılki jürisinin başkanı ve FECO (Dünya Karikatüristler Federasyonu) Genel Başkanı Marlene Pohle de bir konuşma yaparak şunları söyledi:
“Bu yarışmanın 25 yıllık geçmişi, bir şeylerin doğru gittiğinin ispatıdır. Yarışmanın seçim süreci iyi düzenlenmiş ve çok profesyonelceydi. Jüri üyelerinin karikatürist olmaları da çok önemliydi.
FECO Genel Başkanı olarak Aydın Doğan Vakfı ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyarız ve bu yarışmayı FECO üyesi olarak görmek isteriz.”

Ustalar unutulmadı
Törende konuşmaların ardından bugüne kadar Aydın Doğan Karikatür Yarışması’na emeği geçen ve aralarında Ralph Steadman, Orhan Birgit, Adolf Born, Latif Demirci, Hüsamettin Koçan, Tan Oral, Marlene Pohle, Adolf Born, Kambiz Derambakhsh, Georges Wolinski, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ve Selçuk Demirel’in de bulunduğu jüri üyelerine Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan tarafından plaket verildi.
Geçtiğimiz yıllarda yitirdiğimiz Semih Balcıoğlu, Nehar Tüblek ve Ali Ulvi Ersoy’un ailelerine de, teşekkür plaketi sunuldu. Daha önce Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nda jüri üyeliği yapan, The Observer, The Guardian, The New York Times gibi gazetelerde çalışmış olan Ralph Steadman plaketini aldıktan sonra, Doğan’a teşekkür etti.
Törende önce bu yılki yarışmada başarı ödülü alan 12 sanatçıya ödülleri takdim edildi.
Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası’nın konser verdiği törene, aralarında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Kültür ve Turizm Bakanı İstemihan Talay, Hürriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ile eşi Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Canan Ergin, Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile eşi Tansu Özkök, CNN Türk İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Taha Akyol, CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav ve gazeteci - yazar Doğan Hızlan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı


Seçiciler Kurulu’nda usta isimler var
Serbest konulu Aydın Doğan Karikatür Yarışması’na bu yıl 79 ülkeden 971 sanatçı 2665 karikatürle katıldı. Tüm karikatürler önce Ön Seçiciler Kurulu’nun değerlendirmesine sunuldu.
Kurul yaptığı elemede 57 ülkeden 161 sanatçının 189 yapıtını uluslararası jüriye sundu.
Başkanlığını Marlene Pohle’nin (Arjantin) üstlendiği, Baha Boukhari (Filistin), Etienne Delessert (İsviçre), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Athanassios Efthimiadis (Yunanistan), Michel Kichka (İsrail), Prof. Hüsamettin Koçan, Tan Oral, Martin Rowson (İngiltere) ve Kim Yongmin’den (Güney Kore) oluşan uluslararası jüri ise sonuçları 2 Haziran’da Antalya’da açıkladı.

En çok ödül alan ülke Türkiye oldu
- Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 25 yıllık geçmişine baktığımızda en uzun süre jüri üyeliği yapan ismin 2006 yılında yitirdiğimiz usta karikatürist Semih Balcıoğlu olduğunu görüyoruz. Balcıoğlu, yarışmada 15 yıl jüri üyeliği görevinde bulunmuş.
- Yarışmada en çok ödül alan ülkelerin sıralaması şöyle: Türkiye (56), Romanya (39) ve Rusya (34).
- Yarışmaya en çok eser gönderen ülke sıralamasında da birinci 1732 karikatürle Türkiye.
- En çok karikatür gönderen sanatçı aynı zamanda en çok ödül alan kişi: Romanya’dan Mihai Ignat. Ignat bu yılki yarışmada da başarı ödülü kazandı.

Haberin Devamı

25. yıla görkemli tören

İKİNCİ
Agim Sulaj

Yarışmanın ikincisi Agim Sulaj’a ödülü Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sema Işıl Doğan ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen tarafından verildi. Sulaj, ödül heykelciği, 5 bin dolar para ödülü ve Milliyet gazetesi plaketiyle ödüllendirildi. 1960 Tiran, Arnavutluk doğumlu Agim Sulaj, yarışmada hem ikincilik hem de başarı ödülünü kazanan isim.

25. yıla görkemli tören

ÜÇÜNCÜ
Gerhard Gepp

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile İstanbul Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu, yarışmanın üçüncüsü Gerhard Gepp’e, ödül heykelciği, 3 bin 500 dolar para ödülü ve Radikal gazetesi plaketini sundular. Avusturya doğumlu sanatçının karikatür ve illüstrasyonları Almanya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Danimarka ve Avusturya’daki gazete ve dergilerde yayımlanıyor.

Haberin Devamı

25. yıla görkemli tören

BAŞARI ÖDÜLÜ
Kürşat Zaman

Yarışmada verilen 12 başarı ödülünden biri de Kürşat Zaman’ın oldu. Zaman, başarı plaketini ve 500 dolar değerindeki ödülü Hürriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın elinden aldı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan, karikatürün yanı sıra resim ve exlibris çalışmalarına da imza atan sanatçının, 2003 yılından bu yana katıldığı karikatür yarışmalarından 27 ödülü bulunuyor.