Kültür Sanat Altın ayı ‘Bal’landı

Altın ayı ‘Bal’landı

21.02.2010 - 02:43 | Son Güncellenme:

Semih Kaplanoğlu, Yusuf üçlemesinin final filmi ‘Bal’ ile 60. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazandı. Gecede En İyi Yönetmen ödülüne Roman Polanski layık görüldü

Altın ayı ‘Bal’landı

60. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı, 46 yıl sonra Türkiye’nin oldu. Semih Kaplanoğlu, Yusuf üçlemesinin final filmi “Bal” ile Werner Herzog başkanlığındaki jüriden Altın Ayı kazandı. En son Metin Erksan, “Susuz Yaz”la 1964’de Berlin’den Altın Ayı ödülüne layık görülmüştü.
Gösterildiği günden itibaren yarışmanın favorileri arasında sayılan “Bal” beklenen ve hak ettiği ödülü kazandı. Fatih Akın da, Alman yapımı “Duvara Karşı” ile 2004’de Altın Ayı almıştı. Törende Altın Ayı ödülünü festivalin yönetmeni Dieter Kosslick ve Herzog’dan almak için sahneye çıkan Kaplanoğlu, konuşmasına Almanca ‘İyi akşamlar’ diyerek başladı ve Türkçe devam etti: “Yapımcılarıma, muhteşem ekibime, annem Semra’ya ve karım Leyla’ya teşekkür ederim”
Kaplanoğlu sözlerini bir anekdot aktararak sürdürdü: “Ormanda çekim yaparken, 10 metre ilerimizde duran bir ayıyla karşılaştık. Kovandaki balı almaya gelmişti. Bizi görünce kaçtı. Sanırım şimdi burada” dedi ve ödülünü havaya kaldırdı.
Kaplanoğlu, filmi çektikleri Çamlıhemşin’deki doğa sorunlarına da dikkat çekerek, “Çamlıhemşin’in doğası tahrip edilmeye çalışılıyor. Umarım bu ödül oranın korunmasına yardımcı olur” dedi.

Kaplanoğlu:?Mutluyum
Törenin ardından düzenlenen basın toplantısına Kaplanoğlu “mutluyum” diyerek başladı. Ödülün Türk sineması açısından önemiyle ilgili bir soru üzerine, 46 yıl sonra Türkiye’ye ödül geldiğini belirtti ve “Bu ödülün, yeni filmler yapmak ve genç yönetmenlerin çekmeleri için itici güç olacağını düşünüyorum” dedi. Çocuk oyuncu Bora Altaş’a da teşekkür eden Kaplanoğlu, “O vazgeçseydi, bu filmi bu şekilde bitiremeyecektik” dedi.
Ödülü ne yapacaksınız sorusu üzerine annesine gönderebileceğini söyleyen Kaplanoğlu, Türkiye’de sanat filmlerinin dağıtım sorunlarına değindi: “Türkiye’de sanat filmlerine fazla seyirci gelmiyor. Dağıtımcılar tarafından dağıtılamıyor. Umarım bu ödül sayesinde daha çok sinemaya, Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan ve Derviş Zaim’in filmleri dağıtılır ve daha fazla izleyiciye ulaştırırız.”
Yarışmada Roman Polanski’nin, “The Ghost Writer” filmiyle En İyi Yönetmen ödülü alması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ödül kazanan filmler
* Altın Ayı: “Bal”, Yön.: Semih Kaplanoğlu
* Jüri Özel Ödülü Gümüş Ayı: “If I Want To Whistle, I Whistle”
* Olağanüstü Sanatsal Katkı Ödülü Gümüş Ayı: Pavel Kostomarov (Görüntü Yönetmeni), “How I Ended This Summer”
* En İyi Yönetmen Gümüş Ayı: Roman Polanski, “The Ghost Writer”
* En İyi Senaryo Gümüş Ayı: Wang Quan’an ve Na Jin, “Tuan Yuan / Apart Together”
* En İyi Kadın Oyuncu Gümüş Ayı: Shinobu Terajima, “Caterpillar”
* En İyi Erkek Oyuncu Gümüş Ayı: Grigori Dobrygin ve Sergei Puskepalis, “How I Ended This Summer”
* En İyi İlk Film Gümüş Ayı: “Sebbe”
* Alfred Bauer Ödülü: “If I Want to Whistle, I Whistle”