Kültür Sanat “Altın Portakal” Berlin’deydi

“Altın Portakal” Berlin’deydi

20.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

2005 yılından bu yana TÜRSAK – AKSAV işbirliğinde gerçekleştirilen Altın Portakal Film Festivali, 57. Uluslararası Berlin Film Festivali ve bu festival bünyesinde gerçekleştirilen Avrupa Film Market- EFM’de iki Vakıf tarafından temsil edildi.

“Altın Portakal” Berlin’deydi
Altın Portakal”ın başarılı geçen Berlinale’ye katılımı sırasında bu yıl 19 – 28 Ekim 2007 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 3 ayrı etkinliğin;  44. Antalya Altın Portakal Film Festivali;  3. Uluslararası Avrasya Film Festivali ve 22 – 25 Ekim tarihlerinde yapılacak 2. Avrasya Film Market’in temasları yapıldı; 

Uluslararası Avrasya Film Festivali’nin Film Program Direktörü Esra Even Berlin’de uluslararası yapımcı ve dağıtımcılarla yaptığı görüşmelerle Uluslararası Avrasya Film Festivali’nin bu yılki programının yanı sıra, Berlinale’ye bu yıl “proje” halinde katılan henüz çekilmemiş filmlerin de bağlantılarını yaparak önümüzdeki 3. yılın film programını oluşturma çalışmalarını gerçekleştirdi. Bu arada Festival Paris koordinatörlerinden Mehmet Basutçu ve Esra Even’in, Roterdam’da ilk görüşmeyi yaptıkları Locarno Film Festivali Yöneticilerinden Nadia Dresti ile Berlin’de sürdürülen temaslar iki festival arasında bir köprü oluşturulmasını gündeme getirdi. Bu çerçevede, Rotterdam Film Festivali Cinemart Proje Marketi yöneticileriyle Antalya’da yapılması amaçlanan Prodüksiyon Platfomu hakkında da görüşmeler gerçekleştirildi.

Haberin Devamı
Daha ilk yılında, dünyanın önde gelen film marketlerinin ilk senelerinde yakalayamadıkları bir başarıyı elde eden Avrasya Film Market ise Berlinale kapsamında gerçekleşen Avrupa Film Market’te AKSAV Yönetim Kurulu Üyesi Erol İşbilir ve Avrasya Film Market İcra Kurulu Üyesi Deniz Ziya Temeltaş tarafından temsil edildi. Berlin- Avrupa Film Market’de yapılan bu görüşmeler sonucu, bu yıl aralarında Bavaria, Beta Cinema &TV, Kofic, Kinowelt,  Match Factory, Gaumont, Promark, Celluloid, Wild Bunch, Fortissimo, MK2 gibi önemli isimlerin bulunduğu yaklaşık 30 katılımcı firmanın Antalya’da olacağı konusundaki ön bağlantılar tamamlandı.

Altın Portakal’daki galasından sonra ilk kez 10 Şubat 'ta, Berlinale- Avrupa Film Market kapsamında 350 kişilik Cinestar sinemasında gösterimi yapılan Troia Belgeseli için de filmin senaryo yazarı ve yapımcısı Sevinç Baloğlu Berlin’deydi. Berlin Türk Büyükelçisi Sayın Mehmet Ali İrtemçelik’in de katıldığı ve büyük bir ilgi gören filmin gösterimini takiben filmin Asya hakları için alıcı olan Koreli film yapımcıları ile görüşmeler başladı.

Altın Portakal ve şemsiyesi altında gerçekleşen Uluslararası Avrasya Film Festivali ile Avrasya Film Market Başkanı Engin Yiğitgil Berlin’de, Antalya Avrasya Film Festivali ve Marketi’nin yanı sıra Türk filmleri için de çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Geçen yıl 2. Uluslararası Avrasya Film Festivali Jüri Başkanlığını yapan Berlin Avrupa Film Market Başkanı Beki Probst ve Kinowelt başkanı Stelios Ziannis’le görüşmelerde bulunan Engin Yiğitgil, Cannes Marché du Film (Film Market) Başkanı Jérôme Paillard ile de bir toplantıda buluştu. Paillard’la yapılan görüşmede,  Cannes Film Market’te gerçekleştirilen, “Kısa Film” projelerinin değerlendirildiği Short Film Corner’e Antalya’da ödül kazanan kısa filmlerin katılmasının sağlanması ve Antalya ile Cannes arasında “Kısa Film”ler için “uzun bir köprü” kurulması konusunda ilke kararı alındı.