Kültür Sanat Altıoklar'ın 15 yıllık hayali gerçekleşiyor

Altıoklar'ın 15 yıllık hayali gerçekleşiyor

15.10.2009 - 17:31 | Son Güncellenme:

‘İstanbul İşgal Altında’ filminde, Atatürk'ü Henry Czerny canlandıracak

Altıokların 15 yıllık hayali gerçekleşiyor

Yönetmen Mustafa Altıoklar, 15 yıllık hayali olan ‘İstanbul İşgal Altında’ filminin çekimlerine Mart ayında başlayacağını söyledi. Filmde Atatürk karakterini Polonya asıllı Kanadalı oyuncu Henry Czerny'nin canlandıracağını belirten Altıoklar, “15 yıldır daha iyisini bulamadım” dedi.

Haberin Devamı

Antalya Dedeman Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen Mustafa Altıoklar, geçen Haziran ayında filmin ön hazırlık çalışmalarının başladığını, dekor ve bilgisayar efektleriyle yeni bir İstanbul yarattıklarını söyledi. Filmin sanat yönetmenliğini Mustafa Ziya Ülkenciler'in yapacağını kaydeden Altıoklar, filmini uluslararası platforma taşıyabilmek için dünyaca ünlü oyuncularla çalışacaklarını dile getirdi.
Dekorların Beykoz Ayakkabı Fabrikası'nda yapıldığını belirten Altıoklar, senaryosu 14 yılda tamamlanan filmde 1919 İstanbul'unu canlandırabilmek için 20 bin metrekare alan üzerinde bugüne kadar Türkiye'de inşa edilen en büyük dekorun kurulduğunu kaydetti.

‘TİTANİK FİLMİNİN ANİMASYONCUSU GETİRİLDİ’

Haberin Devamı

O dönemin İstanbulu'nu yaratmak için görsel efektlerde 86 bin çalışma yapıldığını, görsel efektler kadrosunun başına Titanik filminin animasyoncusu Manuel Gonzalez'in getirildiğini söyleyen Altıoklar, o dönemin coğrafyasının yeni baştan oluşturulduğunu belirtti. Bu dönem itibariyle İstiklal Caddesi'nde o dönemi yansıtabilmenin zorluğuna değinen Altıoklar, kendi İstiklal Caddeleri'ni oluşturduklarını belirtti. Yapımda 120 kişilik ekibin görev alacağı filmin post prodüksiyonunda 100 kişinin çalışacağını kaydeden Altıoklar, filmde toplam 5 bin figüran ve 300 atın kullanılacağını belirtti. 1918'de kullanılan araba ve faytonların yapımının devam ettiğini anlatan Mustafa Altıoklar, İtalya ve Çek Cumhuriyeti'nden kiralanan ve Türkiye'de diktirilen 2 bin 500 kostüm hazırlanacağını söyledi. Dekor tasarımı için bir yapım tasarımcısı ve 12 kişilik sanat grubunun 6 ay boyunca çalıştığını kaydeden Altıoklar, “Dekorlarda 4 bin 500 metre demir profil, 14 bin mekrekare OSB, 5 bin 300 metrekare sunta, 6 bin metrekare MDF, 60 metreküp kereste, 7 ton boya, 900 litre polyester 2.2 ton mantolama sıvası, 600 metrekare cam kullanıldı. 12 sıva ve boya ustası, 6 heykel ve süsleme ustası çalıştı” diye konuştu.

TÜRK VE YABANCI OYUNCULAR

Atatürk'ü Henry Czerny'nin canlandıracağı filmde, Vanessa Hessler, Julian Sands, Vanessa Hansler, Mehmet Günsür, Nehir Erdoğan, Settar Tanrıöven, Sergen Yalçın, Ziya Şengül ve Okan Bayülgen rol alacak. Sergen Yalçın ‘Arabacı Avni’ rolüyle filmde yer alırken, Okan Bayülgen ‘Hain Gazeteci’ rolünü üstlenecek. Sinemanın ünlü karakter oyuncuları Oliver Platt, Heval Keitel ve Geoffrey Rush ile de görüşmelerin devam ettiği kaydedildi.