Kültür Sanat ”Babam Çalılığa Dönüşünce”

”Babam Çalılığa Dönüşünce”

04.01.2013 - 13:55 | Son Güncellenme:

Usta bir kalemden savaş üzerine şapka çıkartılacak bir roman:

”Babam Çalılığa Dönüşünce”

Toda’nın babası çalılığa dönüşmeden önce usta bir pastacıdır. Her sabah yirmi çeşit kremalı pasta ve üç çeşit turta pişirmek için gün ışımadan kalkıp işe koyulur. Ta ki günün birinde her şey değişene kadar… Güneyde savaş patlak verince, Toda’nın babası da askere alınır.

Haberin Devamı

Toda babaannesiyle kalmıştır ama bir süre sonra çatışmalar yaşadıkları kente de sıçrar. Toda’nın, yurtdışında yaşayan annesinin yanına gitmesi gerekecektir. Yolculuk ne kadar maceralı, ne kadar tehlikeliyse de, Toda ne yapıp edip annesini bulmaya kararlıdır…

Savaş ve savaşın getirdikleri, savaş yüzünden ülkesinden ayrılmak zorunda kalan insanların yaşadıkları, Joke van Leeuwen’ın dil cambazlıklarıyla, mizahıyla, yarattığı ilginç karakterler ve kurgusuyla bir kara komediye dönüşüyor. Leeuwen savaşı besleyen “biz, ötekiler, kuzeyliler, güneyliler” gibi ayrımların anlamsızlığına işaret ederken, çocuklarla yetişkinlerin dünyayı yorumlayışlarında ne kadar farklılaştığını ustalıkla vurguluyor.

Hızlı temposu, sıradışı olay örgüsü ve benzersiz üslubuyla Babam Çalılığa Dönüşünce, 2011’de Hollanda’nın önemli ödüllerinden Vlag&Wimpel Ödülü’nü aldı. Leeuwen bu kitabında da kurguyu, çok sevilen romanı Cik!’ten aşina olduğumuz özgün çizimleriyle besliyor, bütünlüyor. Savaş gibi ağır bir konuyu ele alan Babam Çalılığa Dönüşünce, kaçınılmaz olarak satır aralarına nüfuz eden hüznün yanı sıra, eğlence ve serüven vaat ediyor. Böylece ortaya, şaşırtıcı, etkileyici, başyapıt olmaya aday bir roman çıkıyor.

Haberin Devamı

Joke van Leeuwen, geçtiğimiz ay 31. İstanbul Kitap Fuarı’nda çocuklarla buluştu, keyifli geçen bir söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı. Eserleri yirmiden fazla dile çevrilen Leeuwen, Hollanda’nın en büyük edebiyatçıları arasında gösteriliyor. Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü gibi önemli uluslararası ödüller de alan Leeuwen, 2010 yılında, Hollanda edebiyatına katkılarından dolayı ülkenin en prestijli ödüllerinden Altın Kaztüyü Ödülü’yle taçlandırıldı. Leeuwen’in çalışmaları jüri raporunda şöyle değerlendirilmiş: “Benzersiz, saf, yaratıcı, samimi, tutarlı ve ilham verici. Leeuwen dil ve şekillerle oynuyor. İşaretlerle hokkabazlık yapıyor. Yetişkinleri çocuklaştırırken, çocukları da ciddiye alıyor.”

Joke van Leeuwen kimdir?

1952’de Hollanda, Lahey’de doğdu. Çocukluğunu Amsterdam’da geçirdi. 1966’da ailesi Belçika’ya yerleştiğinde Brüksel Üniversitesi’nde tarih öğrenimi gördü ve ardından grafik sanatlar okudu. 1978 yılında yayımlanan çocuklara yönelik ilk romanıyla Delft Kabare Festivali’nde bütün ödülleri topladı. Yeteneklerini birçok farklı alanda sergiledi; roman yazarı, şair, çocuk kitabı yazarı, illüstratör ve sahne sanatçısı olarak büyük başarılara imza attı. Yapıtları birçok dile çevrilen Leeuwen başarısını, Theo Thijssen Ödülü (bütün eserleri için), Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü gibi ulusal ve uluslararası platformda aldığı sayısız ödülle taçlandırdı.

Haberin Devamı

Ayrıca H.C. Andersen Ödülü ve Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) gibi prestijli ödüllere aday gösterildi ve Hollanda edebiyatına katkılarından dolayı Gouden Ganzenveer –altın kaz tüyü– Ödülü’ne layık görüldü. Joke van Leeuwen 2009 yılında Antwerp Kent Ozanı seçildi.

Türkçede yayımlanan diğer kitabı Cik! Woutertje Pieterse Ödülü, Gouden Uil Çocuk Edebiyatı ve Gouden Uil Genç Okuyucu ödüllerine layık görüldü. Babam Çalılığa Dönüşünce ise, 2011 Vlag&Wimpel Ödülü’nü aldı.

Haberin Devamı

”Babam Çalılığa Dönüşünce”

Teknik Özellikler:

Yazan: Joke van Leeuwen

Hollandacadan Çeviren: Burak Sengir

Yayınevi: Hayykitap - 201

Kategori: Yaşasın Çocuklar - 39

Sayfa sayısı: 104

Birinci baskı: Kasım 2012

Fiyatı: 8 TL