Kültür Sanat ‘Bal’ Berlin’den ödülle dönebilir

‘Bal’ Berlin’den ödülle dönebilir

17.02.2010 - 02:06 | Son Güncellenme:

Berlin Film Festivali’nde ödül arayan “Bal” dün basının karşısına çıktı. Gösterimin ardından eleştirmenlerin çok beğendiği filmin, konusu itibarıyla jüri başkanı Herzog’u can evinden vurması bekleniyor

‘Bal’ Berlin’den ödülle dönebilir

60. Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasındaki “Bal” dün sabah oldukça kalabalık bir basın gösteriminin ardından gerçekleştirilen toplantıyla uluslararası basının karşısına çıktı. Eleştirmenlerin çok beğendiği film, düşük kaliteli yarışma filmleri arasında parlayabilir. Zira gösterimden çıkan sonuç şu: “Bal” basını koltuklarına çiviledi.

Küçük oyuncuya ilgi
Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yanı sıra filmin yardımcı yapımcıları Betine Brokember ve Johannes Rexin de basın toplantısındaydı. Tabii filmin oyuncuları Tülin Özen, Erdal Beşikçioğlu ve Bora Altaş da. “Yusuf” üçlemesinin üçüncü filmi olan “Bal”da, Yusuf karakterinin yedi yaşındaki halini canlandıran sempatik çocuk oyuncu Bora Aktaş, toplantının ilgi odağıydı. Kaplanoğlu’nun “Bana filmi armağan eden odur” dediği Bora Aktaş, ‘filmde zorlandınız mı, filme seçilince sevindiniz mi?’ gibi sorulara, “Çok iyiydi. Zorlanmadım” diye cevap verdi ama Kaplanoğlu, Bora’nın Yusuf’un kekeleme sahnelerinde zorlandığını ifade etti.
Erdal Beşikçioğlu da arıcılık yapmak için Doğu Karadeniz’de devasa ağaçlara tırmandığı sahnelerde zorlandığını söyledi: “Semih Kaplanoğlu, ‘filme ağaçlı sahnelerle başlamak ister misin?’ dedi. Acemiliğime geldi, olur dedim. Ama o sahnelerin çekimi 3 gün sürdü. Bittiğinde sırtım ve belim bir gün boyunca ağrıdı. Sahneyi, teknik ekiple birlikte 20 metrelik ağaçların üzerinde çektik.”

Haberin Devamı

Herzog’u can evinden vuracak
Yönetmen Kaplanoğlu filmin “insanların doğa içerisindeki kırılganlıklarını” da ele aldığını söylüyor. Ana yarışmanın jüri başkanı Werner Herzog’un bu temaya ilgisi büyük. Herzog’un “Fitzcarraldo”sunun çekim sürecini ele alan “Burden of Dreams” adlı belgesel filmi, insanın doğa karşısındaki acizliğiyle ilgili. Herzog’un “Grizzly Man” adındaki belgeseli de benzer bir konuyu ele alıyor. Bu da “Bal”ın Herzog’u etkileyebileceği anlamına geliyor. Nitekim yabancı basında konuşulanlar ve yarışmanın düşük düzeydeki seviyesi, “Bal”ın Berlin’den ödülle dönebileceğine işaret ediyor.


Bal’ın dün yapılan basın toplantısına Kaplanoğlu’nun yanı sıra filmin oyuncuları Tülin Özen, Erdal Beşikçioğlu ve Bora Altaş da katıldı.

Haberin Devamı

‘Bal’ Berlin’den ödülle dönebilir

GELECEK VAAT EDEN OYUNCULAR
Berlin Uluslararası Film Festivali yine yıldızlar geçidine sahne oldu. 21 Şubat’a kadar sürecek festivalde, her yıl gelecek vaat eden 10 Avrupalı oyuncuya verilen “Shooting Stars” ödülleri sahiplerini buldu. Lotte Verbeek, Michele Riondino, Agata Buzek, Edward Hogg, Zrinka Cvitesic, Pihla Viitala, Krystof Hadek, Anais Demoustier, Dragos Bucur, Anders Baasmo Christiansen ödül aldı.