Ebeveyn Beslenme Dedektifi İstanbul'da

Beslenme Dedektifi İstanbul'da

15.05.2013 - 09:22 | Son Güncellenme:

1-2 Haziran’da Cihangir Yoga İstinye’de iki önemli seminer var: Biri beslenmenin çocukların davranışları ile olan ilişkisi. Diğeri yemek seçen çocuk, sebepleri ve ailelerin bu konuda neler yapabilecekleri...

Beslenme Dedektifi İstanbulda

Bugünkü yazımı bu konuya ayırdım çünkü benden danışmanlık alan ailelerin yarısından fazlasının en önemli konusu çocuklarının beslenmesi. Televizyon önünde yemek yemekten tutun da, ağzına ben koymazsam yemiyor’a kadar giden pek çok konuyu konuşuyoruz ailelerle. Ancak çocuğun yemek ile olan ilişkisi doğru başlamadığında ileriki yıllarda bunu düzeltmek o kadar kolay olmuyor. Çocuğun yemek yememesi, alerjisi, yemek seçmesi, hastalıkları beslenmesindeki bazı eksikliklerden kaynaklanabiliyor. O yüzden işin sadece sebze yedi yemedi boyutunun dışına çıkıp, acaba çocuğumun doğru beslenmesi neleri etkiliyor hayatında ve neler yapabilirim sorularına da bakmak gerekiyor.

Haberin Devamı


Nilufer Devecigil
ndevecigil@hotmail.com

Seminerin konuşmacısı Kelly Dorfman kendisini “beslenme dedektifi” olarak tanıtıyor. Beslenme üzerine yazdığı kitabı ezber bozan cinsten. Hâlâ birçok insan yediklerimiz ile davranışımız, fiziksel sağlığımız ve ruh halimiz arasında ilişki olmadığını savunurken Kelly bunun aksini ispatlıyor.

Doğru Yiyecek, Sağlıklı Çocuk, başlıklı kitabında açıklanamayan hastalıklardan davranış sorunlarına, kronik kulak enfeksiyonlarından egzemaya dek pek çok sorunun altında beslenmenin yattığını bilimsel açıklamalarla anlatıyor yazar. Tabii ailelere bu konuda neler yapabilecekleri konusunda tavsiyeleri de var.

Kelly ebeveynlere kendi ailelerinin beslenme dedektifi olabileceklerini söylüyor. Kelly’e göre bu amaçla iki önemli soru var sorulması gereken:

Haberin Devamı

1) Sana zarar veren bir şeyler mi yiyorsun?

2) Diyetinde ihtiyacın olan bir şey mi eksik?

Kulak enfeksiyonlarının yüzde doksanı çocuğun beslenmesi ile ilişkili

Süt, soya, bazen de yumurta ya da gluten buna sebep olabiliyor. “Doğamız itibariyle geviş getiren canlıların sindirim sisteminden farklıyız ve sütte bulunan kazeini sindiremiyoruz” diye açıklıyor Kelly bunu. Bebekliğinde ve küçüklüğünde çocuklar daha çok yatma pozisyonunda oldukları için kronik kulak enfeksiyonu oluşuyor. Kimi ebeveyn büyüdü ve geçti dese de bu sorun daha sonra akıntının kulaktan ciğerlere geçmesi ile çocuğun sık hastalanmasına neden oluyor.

Kulak enfeksiyonu olan çocukta daha fazla dikkat dağınıklığı sorunu

Küçükken öğrenmek tamamen duyma ile ilgilidir. Kulakları devamlı iltihapla dolu olan çocuk sesi anlamlandıramayıp filtre edemediği için bu dikkat dağınıklığı olarak ortaya çıkıyor.

7 yaşında bir çocuğa nasıl manik depresif tanısı konur

Beynimizin yaklaşık yüzde altmışı yağdan oluşur. Yediğimiz yağlar beynimizdeki yağa dönüşür. Özellikle balıktaki yağlar anksiyete ve depresyonla birebir ilgilidir. İki önemli yağdan bahsediyor Kelly: DHA ve EPA. Özellikle EPA depresyonu azaltmada depresyon ilacından daha etkili.

Öğrenmenin kimyası ve fosfatidilkolin, E vitamini, balık yağları

Haberin Devamı

Bazı yağlar bilgileri hatırlayıp organize etmeyi sağlıyor. Temel gıdaların arasında fosfatidilkolin 1998'de keşfedilmiş. Eksikliği öğrenme becerisini azaltıyor. E vitamini eksikliği ise konuşma gelişimini yavaşlatıyor.

GDO ve çocuklardaki alerji etkileşimi

Kelly çocukların bu kadar çok alerji ile karşılaşmalarını GDO’lu gıdalara bağlıyor. Soya ve mısırın yüzde seksenin GDO’lu olduğu; “fast food”ların soya ve mısırla dolu olduğu; çocukların da ne denli sık abur cuburla beslendikleri düşünülürse alerji ile GDO arasındaki bağlantı rahatlıkla görülebilir.

İki günlük seminer Kelly ile tanışmak, bu konuları onun ağzından dinlemek ve kendi ailenizin beslenme dedektifi olmak adına önemli bir fırsat. Ben orada olacağım. Sizlerle de orada görüşmek üzere.

Yazarlar