Kültür Sanat ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ SİYAD ödüllerini topladı

‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ SİYAD ödüllerini topladı

17.01.2012 - 00:57 | Son Güncellenme:

Bu yıl 44. kez dağıtılan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri, Cemal Reşit Rey’de gerçekleşen Ezgi Mola ve Sarp Apak’ın sunuculuğunu yaptığı bir törenle sahiplerini buldu

‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ SİYAD ödüllerini topladı

Bu yıl 44. kez dağıtılan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri, Cemal Reşit Rey’de gerçekleşen Ezgi Mola ve Sarp Apak’ın sunuculuğunu yaptığı bir törenle sahiplerini buldu. Ulusal uzun metrajlı film kategorisinde 11 dalda dağıtılan ödüllerde, En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Yönetim de dahil altı dalda ödül alan “Bir Zamanlar Anadolu’da” gecede öne çıkan yapım oldu. Ödülünü almak için sahneye çıkan Nuri Bilge Ceylan, SİYAD üyelerine, ödül ve yazdıkları yazılar için teşekkür etti. Tayfun Pirselimoğlu’nun yönettiği “Saç” ise En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında ödül alarak, oyuncu kategorilerine damgasını vurdu.
Gecenin açılışında, bir televizyon programında sinema eleştirmenlerini 10 trilyonu bir arada göremeyecek olmakla ve 35 bin kişiyi etkilemekte eleştiren oyuncu Engin Altan Düzyatan’ın konuşması da yayınlandı. Ardından konuşma yapan SİYAD başkanı Tunca Arslan, “Az önce eleştirmenleri eleştiren görüntüler izledik. Çok önemli bir gerçeği vurguladılar. Biz, değil 10 trilyonu, onda birini bile bir arada görmedik. Tüm dikkatimizle derin bir uçuruma atılan bir gül yaprağının çıkarılan sesi tanımlamaya çalışıyoruz. İstediğimiz, sadece iyi, güzel başarılı büyüleyici filmler izlemek, 35-36 bin kişiyi etkilemek, uluslararası ödüllere sevinmek değil. Basının özgür olduğu, cezaevlerindeki gazeteci sayısının rekor kırmadığı, bakanların yazı, şiir yazmayı, resim yapmayı terörle eşdeğer tutmadığı bir Türkiye de istiyoruz. Tüm Türkiye biliyor ki, Emek Sineması’nı da istiyoruz. Emek bizim için Lütfi Ö. Akad’dır, Ken Russell’dır, Onat Kutlar’dır” dedi.
Konuşmanın ardından Emek Sineması’nın 55 yıllık emektarı ve müdürü Hikmet Dikmen, ünlü yer göstericileriyle birlikte sahneye geldi ve “İstiklal Caddesi’nde sekiz sinema kapandı. Sinemalarımıza sahip çıkalım” diye konuştu.
Gecede Onur Ödülü alan Perihan Savaş, geceye katılamadı ancak gönderdiği bir video aracılığıyla teşekkür etti. Onur Ödülü’ne layık görülen yönetmen Erden Kıral’a ödülünü “Vicdan” filminin oyuncusu Nurgül Yeşilçay; senarist Osman Şahin’e ise Türkan Şoray takdim etti.
Gecede, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü ‘Press’ filmindeki rolüyle alan Asiye Dinçsoy, “Ödülümü erken gönderildikleri mezarlarında ve cezaevlerinde yatan gazeteciler için kaldırmak istiyorum. Özellikle de Hrant Dink için” sözleriyle aldı.



İşte kazananlar

Haberin Devamı

- En İyi Film:
“Bir Zamanlar Anadolu’da”
- En İyi Yönetmen:
Nuri Bilge Ceylan (“Bir Zamanlar Anadolu’da”)
- En İyi Senaryo:
Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal (“Bir Zamanlar Anadolu’da”)
- En İyi Kadın Oyuncu Performansı:
Nazan Kesal (“Saç”)
- En İyi Erkek Oyuncu Performansı:
Ayberk Pekcan (“Saç)
Ahmet Uluçay Umut Ödülü
Zeynep Oral (“Atlıkarınca”)
- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Performansı:
Asiye Dinçsoy (“Press”)
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
Ercan Kesal (“Bir Zamanlar Anadolu’da”)
- En İyi Görüntü Yönetimi:
Gökhan Tiryaki (“Bir Zamanlar Anadolu’da”)
- En İyi Müzik:
Mircan Kaya (“Kar Beyaz”)
- En İyi Kurgu:
Bora Gökşingöl, Nuri Bilge Ceylan (“Bir Zamanlar Anadolu’da”)
- En İyi Sanat Yönetimi:
Haluk Ünlü (“Dedemin İnsanları”)
- En İyi Yabancı Film:
“Bir Ayrılık / Nader and Simin: A Separation” (Yön.: Asghar Farhadi)
- En İyi Belgesel:
“Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir” (Yön.: İmre Azem)
- En İyi Kısa Film:
“Birbirgünbirevedegelmişkimseyok” (Yön.: Berrak Çolak)