Tatil Borobay Gölü'ne 'terapi ormanı'

Borobay Gölü'ne 'terapi ormanı'

23.02.2011 - 10:28 | Son Güncellenme:

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, Borabay Gölü yanında çeşitli aktivitelerle vatandaşların stres atabileceği 'Terapi Ormanı' kurmaya hazırlanıyor.

Borobay Gölüne terapi ormanı

Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya yaptığı açıklamada, sanayileşme, kentleşme ile doğadan koparılan insanın teknoloji ile birlikte giderek tabiattan uzak kaldığını, bunun da insanı mutsuz ettiğini belirtti.

Mutsuzluğun ve şehir hayatının yarattığı stresin insanlarda çeşitli hastalıkları da beraberinde getirdiğine işaret eden Kaya, yeniden insanı doğayla buluşturmak için, "Terapi Ormanı" projesi hazırladıklarını söyledi.

Ormancılığa yeni bir kavram getirmeye çalıştıklarını dile getiren Kaya, doğanın tedavi edici, rahatlatıcı, dinlendirici gücünü kullanmak için, insanları doğaya çekmeyi amaçladıklarını anlattı.

Kaya, terapi Ormanı ile hedeflerinin insanların tüm stres ve kaygılarından uzaklaşarak doğada yapacakları etkinliklerle mutlu olmalarını sağlamak olduğunu vurgulayarak, Borabay Gölü kıyısında ormanlık alanda yapacakları düzenlemelerle ilgili projenin hazır olduğunu, Orman Genel Müdürlüğünden onay ve bununla ilgili ödeneğin gelmesini beklediklerini, Amasya Valiliği’nden de destek alacaklarını ifade etti.

Borabay Gölü'nün etrafında stres atma imkanı

Terapi Ormanı’nda, bölgedeki en önemli mesire alanlarından biri olan Borabay Gölü’nün çevresindeki mevcut yürüyüş yolunu iyileştirerek yol üzerine spor aletleri yerleştireceklerini dile getiren Kaya, ayrıca ahşap kaplamalı yürüyüş yolu, iskele ve dinlenme cepleri oluşturulacaklarını belirtti.

Yürüyüş yollarının haricinde göl çevresinde bisiklet ve koşu yolu oluşturacaklarını anlatan Kaya, yapacakları diğer çalışmaları ise şöyle sıraladı:"Mevcut kafeterya bina olarak korunacak ancak bakım ve onarım yapılarak otantik bir dekorasyon ile kullanıcıların hizmetine sunulacak. Burada dingin müzik, su sesi ve tütsü ile rahatlatıcı bir ortam sağlanacak. Mevcut bungalovlar onarılarak konaklama hizmetine sunulacak. Çadır kamp alanı oluşturulacak. Bu alanda duş, tuvalet, çeşme, büfe gibi birimlerle konaklayanların ihtiyaçları karşılanacak. İzcilerin, sporcuların ve öğrencilerin kamp ihtiyacına da cevap verebilecek nitelikte olacak. Toplu terapilerde, şiir ve müzik dinletilerinde ve çeşitli gösterilerde kullanılabilecek minimum 50 kişilik taş kaplamalı dairesel amfi yapılacak. Stres atmak amaçlı, doğal görünümlü iç içe çamur ve su havuzları yapılacak. Çamur havuzunun kenarında çamurdan objeler yapılabilecek hobi alanı, su havuzunun kenarında dinlenme ve güneşlenme şezlongları ile hamaklar bulunacak. Enerji harcama alanı olarak, doğal görünümlü el ile balık yakalama havuzları oluşturulacak."

Büyükler için de salıncak ve tahterevalli

Ömer Naci Kaya, kenarı ahşap çitle çevrili, çim kaplı alanlarda dileyenlerin atlara veya eşeklere binebileceğini, çok sayıda farklı bitkinin yer alacağı botanik bahçe oluşturulacağını, botanik bahçe içinde cam kaplı küçük bir sera ve kışın kullanılabilecek sera kafe yapılacağını da dile getirerek, şöyle devam etti: "Çeşitli meyve ağaçlarının bulunduğu çevresi doğal çitle çevrili bir meyve bahçesi oluşturulacak. Stres atmak amaçlı, yalın ayak yürünecek çim kaplı bir saha oluşturulacak. Futbol ve çim voleybolu sahaları yapılacak. Büyüklerin de kullanabileceği salıncak, tahterevalli, kaydırak gibi eğlence gereçlerini kapsayan bir oyun alanı kurulacak. Geyik, sülün gibi hayvanların serbestçe dolaşabilecekleri ve ziyaretçilerin görebileceği alanlar oluşturulacak. Gölde gezinti için kanolar kullanılacak, kanolara binmek için iskele yapılacak. Üzerinde sazdan çardaklar bulunan göl seyir alanları oluşturulacak. Göl suyundan faydalanılarak mevcut kayaların üzerinden şelale görüntüsü verilecek. Herkesin ulaşabileceği bir alanda amorf bir kaide üzerinde ametist, akvamarin, dumanlı kuvars, sitrin gibi taşlar sergilenecek. İsteyen stres atmak amacıyla bu taşlara dokunabilecek. Ayrıca ormanda sağlık çalışanlarının yanında bir de psikolog görev yapacak."

Kaya, çok yakın bir zamanda hayata geçirmek istedikleri "Terapi Ormanı"na yurt içi ve dışından talep beklediklerini de sözlerine ekledi.

İnsanoğlu doğanın bir parçasıdır

Psikolog Özlem Özcan ise doğa ve insanın bir bütün olduğunu vurgulayarak, doğa ile iç içe olmanın beden ve ruh sağlığı üzerinde son derece olumlu etkileri olduğunu dile getirerek, sadece çıplak ayakla toprağa basmanın ise insanı rahatlattığına, vücudundaki elektriği boşaltmasına yardımcı olduğuna işaret etti.

Kurulması planlanan Terapi Ormanı’nın insanlara doğayla iç içe olma ve günlük hayatta yapmaya fırsat bulamadıkları aktiviteleri doğal ortamda yapma imkanı sunacağını ifade eden Özcan, insanlara beden sağlığı kadar ruh sağlığı için de daha çok doğada vakit geçirmeleri önerisinde bulundu.

2