Kültür Sanat Borusan Quartet'ten bir dünya prömiyeri!

Borusan Quartet'ten bir dünya prömiyeri!

30.03.2012 - 15:45 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en faal oda müziği topluluklarından Borusan Quartet “Feel the Connection” temalı yeni projesinin ilk konserini 29 Mart Perşembe akşamı Borusan Müzik Evi'nde verdi.

Borusan Quartetten bir dünya prömiyeri

Borusan Kültür Sanat Konsept Tasarımcısı Z. Berhan Yılmaz tarafından hazırlanan 'Feel the Connection' projesi kapsamında Hatice Gökçe’nin tasarımlarıyla sahneye çıkan dörtlü, gecede Türkiye'nin en önemli çağdaş müzik bestecilerinden Alper Maral'a özel olarak sipariş edilen "Connection" isimli eserin dünya prömiyerini yaptı. Kaçıranlar ve tekrar izlemek isteyenler için konserin videosu 1 Nisan'dan itibaren yalnızca Borusan Kültür Sanat mobil web sitesinde olacak.

Haberin Devamı

Borusan Kültür Sanat Konsept Tasarımcısı Z. Berhan Yılmaz tarafından hazırlanan “Feel the Connection”, tüm farklılıklarına rağmen bir araya geldiklerinde birbirlerini adeta bir yap-bozun parçaları gibi kusursuz biçimde tamamlayan Quartet üyelerinin aralarındaki bağ ve bu bağın açığa çıkardığı enerjiden ilham alıyor. Dörtlünün kıyafetlerini ise bir önceki sezonda beraber çalıştıkları ünlü modacı Hatice Gökçe hazırladı. Fotoğraf çekimlerini ise moda fotoğrafçısı Mehmet Erzincan yaptı.

Alper Maral’dan Borusan Quartet’e özel bir eser yazdı


“Feel the Connection” projesi için, müzikal kalıpları yıkan ülkemizin en önemli çağdaş müzik bestecilerinden Alper Maral tarafından ‘’Connection’’ isimli elektro-klasik bir eser yazıldı. Borusan Quartet’in 29 Mart akşamı klasik ve elektronik soundlar arasında kurduğu mükemmel bağlar, mini konseri notasal ve görsel bir deneye dönüştürdü.

Haberin Devamı

Görünmez bağlarla birbirine bağlı dört müzisyen
2010 yılında gerçekleştirilen “1 Yolculuk” projesini yaratırken Borusan Quartet’tin yurt içi ve yurt dışında kazandığı ödüllerden ve genç kitlelere klasik müziği sevdirmeleri misyonundan ilham alan Z. Berhan Yılmaz, “Feel the Connection”ı yaratırken ilk projenin aksine soyut kavramlar üzerinde durduğunun altını çiziyor: “Feel the Connection” teması Borusan Quartet üyelerinin aralarındaki güçlü ve görünmez bağa gönderme yapıyor. Esen Kıvrak, Çağ Erçağ, Olgu Kızılay ve Efdal Altun’un sahnedeki birlikteliği, her birinin notalara, enstrümanlarına ve birbirlerine olan bağları ve bu bağların ortaya çıkardığı muhteşem enerjiden ilham alan proje, Borusan Quartet’in başarısının altında yatan en önemli nedeni de böylece açığa çıkarıyor.”

“1 Yolculuk”ta Quartet üyelerine görsel anlamda yeni bir ruh kazandırmak amacıyla işbirliği yaptığı tasarımcı Hatice Gökçe ile bu projede de keyifle çalıştığını dile getiren Z. Berhan Yılmaz’a göre tasarımcının akıllı kumaşlar ve reflektör detaylar kullanarak hazırladığı fütüristik izler taşıyan kapsül koleksiyon “Feel the Connection”ın görsel boyutunu tamamlıyor.

Haberin Devamı

Hatice Gökçe Quartet için şıklık ve rahatlığı birleştiren tasarımlar yarattı
Borusan Quartet için “Feel the Connection” temasıyla dört farklı tasarım hazırlayan Gökçe müzisyenlerin rahatlığını sağlayan akıllı kumaşların yanı sıra, reflektör detaylarla da zengin ve fütüristik bir etki yaratıyor. Dört farklı grupta hazırlanan tasarımlarda, Hatice Gökçe, dörtlüden aldığı ilhamı, müzikal görsellik ve hissiyat ile harmanlıyor.

İlk tasarım grubunda, orkestra üyelerinin kendilerini içlerinde çok rahat hissedecekleri, reflektör yaka ve manşet gibi şık detaylarıyla da dikkat çeken frak gömlekler bulunuyor. İkinci grup tasarımlarda ise leke tutmayan hafif gri ceket ve pantolonlar yer alıyor. Ceketlerdeki tüm kuplarda reflektör puntolar bulunuyor.

Sadece çizgili reflektörlerden hazırlanan üçüncü gruptaki gömlekler, ince işçilik ile hazırlanan şeritler sayesinde ışık altında farklı bir etki yaratıyor. Tasarımcının hazırladığı son grupta ise orkestra üyelerinin konforunun ön planda tutulduğu ve resmi olmayan konserlerinde giyecekleri tişörtler bulunuyor.

Haberin Devamı

Klasik müzikçilere avangard tasarımlar


2010 yılındaki “1Yolculuk” projesinde Borusan Quartet için “Işığın Yolculuğu” isimli bir kapsül koleksiyon hazırlayan Hatice Gökçe “Feel the Connection” projesi için: “Borusan Quartet’e bu projede yeni tasarımlarımla eşlik etmek benim için büyük bir keyifti. Yaratım sürecimde onların sahnedeki enerjisi ve seyircisiyle olan ilişkisi bana esin kaynağı oldu. Tasarımcı olarak yerleşik moda akımlarına karşı avangard bir çizgide duruyorum. Quartet için hazırladığım yeni koleksiyonda da bu motivasyonla onların aralarındaki ancak ‘hissedilebilecek’ enerji bağını, kendi çizgilerimle, yine onların stiline uygun biçimde kumaşlara yansıttım. Ortaya çıkan iş, hepimizi memnun etmişe benziyor. Eminim bu yeni ve enerjik konsept Quartet’in izleyicilerinden de tam not alacak” dedi.

İlk performans sadece BKS Mobil Web Sitesi’nden izlenebilecek
“1 Yolculuk” projesinde Türkiye’nin ilk online klasik müzik konserini gerçekleştiren Borusan Quartet’in sadece internet ortamında yayınlanan bu konseri dünya genelinde 5000’e yakın izleyiciyle buluşmuş ve ses getirmişti. Borusan Quartet bu kez de izleyicileriyle farklı bir sunumla buluşacak. Alper Maral’ın yazdığı ve Quartet’in ilk kez 29 Mart gecesi seslendirdiği “Connection” isimli eserin videosu 1 Nisan 2012’den itibaren sadece mobil cihazlarla Borusan Kültür Sanat’ın mobil web sitesi üzerinden izlenebilecek. Konser,1 ay sonra Borusan Kültür Sanat’ın web sitesinden de yayınlanmaya başlanacak.

Haberin Devamı

Borusan Quartet Hakkında
2005 yılında kurulan Borusan Quartet, kemanda Esen Kıvrak ve Olgu Kızılay, viyolada Efdal Altun, viyolonselde ise Çağ Erçağ’dan oluşuyor. Aynı zamanda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası müzisyenlerinden olan sanatçılar dünyaca ünlü Juilliard Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nün ustalık sınıfına katıldılar. Dörtlü’nün müzik danışmanlığını, Alban Berg Dörtlüsü'nün üyelerinden, Gerhard Schulz yapıyor. Borusan Quartet ilk büyük konserini 2008 yılında İstanbul Müzik Festivali kapsamında piyanist Hüseyin Sermet ile birlikte verdi. 2010 – 11 sezonunda ülkemizi yurtdışında gerçekleşecek çeşitli Festivallerde de tanıtan Quartet sezon konserlerini Süreyya Operası’nda veriyor.