Kültür Sanat Büyüklere kuklalar...

Büyüklere kuklalar...

09.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

6. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 15 Mayıs’a kadar sürecek

Büyüklere kuklalar...





Büyüklere kuklalar...
Bir kukla sevdalısı Cengiz Özek’in büyüklere de kuklayı sevdirmek, kukla tiyatrosunu tanıtmak amacıyla başlattığı Ülker Kukla Festivali 6. yılını buldu. Dünyada bin 121 yıldır varolan kukla sanatını yaygınlaştırmayı amaçlayan festival, Enka Oditoryum Sahnesi’nde "Vietnam Su Kuklaları" gösterisiyle açıldı.
5’i müzisyen 16 kişilik Vietnamlı’nın gösterisi için sahneye 9 metre çapında su dolu bir havuz kuruldu. Gösteri 5 müzisyenin yerel müzikleriyle başladı ve sudan çıkan kuklaların geçidiyle devam etti.
Ekipteki 10 kişi ise havuzun arkasında yer alan ev görünümündeki dekorun içinden sudaki kuklaları yönlendirdi. Ağzından alevler fışkıran ejderha, insan, balık, yılan, kedi kuklaları başroldeydi. Suya dayanıklı maddelerden yapılan kuklalar oyun boyunca suyun içinde dans edip suda kayboldular.
"Vietnam Su Kuklası" gösterisi, 20-25 Mayıs tarihleri arasında Rumeli Hisarı’nda tekrarlanacak.
Festivalde bu yıl Türkiye İsviçre, Bulgaristan, İsveç, İspanya, İtalya, Rusya, Polonya’nın da bulunduğu pek çok ülkenin tiyatro topluluğu, çocuklar ve kukla sever büyüklerle buluşacak.
Festivalin bu yılki Onur Ödülü’nün sahibi ise oyunlarında sık sık kukla kullanan Ali Poyrazoğlu. Ülker Kukla Festivali Sanat Yönetmeni Cengiz Özek, "Ölmeye yüz tutmuş Karagöz’ü de yeniden canlandırmak amacındayız. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın ‘Çöp Canavarı’nın kapalı gişe oynaması bunun bir göstergesidir" dedi.

İSTANBUL Milliyet





KÜLTÜR & SANAT