Kültür Sanat Cannes'da yeni bölümler

Cannes'da yeni bölümler

16.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cannes'da yeni bölümler

Cannesda yeni bölümler

       51. Cannes Film Festivali'nde iki yöne bbölüm yer alıyor. Cinefoundation adlı bölüm dünyanın her yerinden sinema okulu öğrencilerinin mezuniyet filmlerini yarışmalı bir bölümde sunacak. Festival yöneticileri, dünya sinemasına yeni yönetmenler kazandırmak amacını güdüyorlar. Geçen yıla oranla bu yıl gerek uzun gerek kısa metrajlı bölümlere başvuran film sayısının iki katına çıkması, kararlarındaki isabetliliği ortaya koyuyor.
       Cannes'daki bir başka yeni bölüm "Mesleği: Yapımcı". Birçok yetenekli yönetmenin bugün "usta" konumuna ulaşmalarını sağlayan unutulmaz filmlerin yapımcılarına saygı niteliği taşıyor, bu bölüm. Cannes'a davet edilen on iki yapımcının adları usta yönetmenlerle birlikte anılıyor: Claude Berri ve Milos Forman, Hsu Feng ve Chen Kaige, Mike Medavoy ve Jonathan Demme, Eric Fellner / Tim Bevan ve Sephen Frears, Maurice Bernart ve Alain Corneau, Andres Vincente Gomes ve Alex de la Iglesia, Roger Frappia ve Denys Arcand, Pio Angeletti / Adriano de Micheli ve Ettore Scola, Roger Corman ve Martin Scorcese.
       Roger Corman, bu kapsamda, "Boxcar Bertha"nın gösteriminden sonra, izleyicilerle söyleşen ilk yapımcı oldu: "Siyah beyaz New York filmi 'Who's Knocking at My Door'u gördükten sonra Scorcese ile çalışmak istedim. Arkansaw'da film yapmak için doğru kişi olduğunu düşündüm. Ozaman neden öye düşündüğümü anımsayamıyorum."
       Cannes'da jüri başkanlığı yapan Scorcese de ellili, altmışlı yıllarda Roger Corman filmleriyle büyüdüğünü söyledi: "New York Üniversitesi'nde insanlar Roger Corman rozetleri takardı. 'Boxcar Bertha' kariyerimde bir dönüm noktası oldu. İlk kez planlı bütçeli bir film yapacaktım."
       Cannes'da ilk günün ilgi gören filmlerden biri Victor Gaviria'nın yönettiği "La Vendedora de Rosas / Gül Satıcısı" oldu. Yarışmalı bölümdeki Kolombiya yapımının tüm oyuncuları amatör. Gaviria, onları bir yıl süreyle filmi için eğitti. Daha önce Medellin sokaklarında yaşayan filmin başrol oyuncusu Leidy Tabares, şimdi La Croisette'te yıldızlarla birlikte yürüyor.