Kültür Sanat 'Caz sıcakları’ yakın

'Caz sıcakları’ yakın

06.06.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

13. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 5 - 16 Temmuz tarihleri arasında Diana Krall, Paul Weller ve Gilberto Gil gibi isimleri ağırlayacak

Caz sıcakları’ yakın
Aslı Onat

İstanbul Kültür Sanat Vakfı  (İKSV) tarafından düzenlenen 13. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin tanıtım kokteyli, dün akşam İstanbul Jazz Center’da yapıldı. Kerem Görsev, Can Kozlu ve Oğuz Durukan üçlüsü de açılışta davetlilere küçük bir konser verdi.
Garanti Bankası’nın sponsorluğunda 5- 16 Temmuz günleri arasında düzenlenecek olan festival kapsamındaki konserler, bu yıl Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin yanı sıra Sepetçiler Kasrı, Esma Sultan Yalısı, B.Ü. Garanti Kültür Merkezi, Emek Sineması, Babylon, İstanbul Jazz Center, Kemer Golf & Country Club, Parkorman ve Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek.
Caz Festivali’nin basın toplantısında ilk olarak söz alan İstanbul Kültür Sanat Vakfı  Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, 9 yıldır festivale sponsor olan Garanti Bankası’na teşekkür etti. Eczacıbaşı’nın ardından kürsüye çıkan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen bir konuşma yaptı. Ayrıca Uluslararası İstanbul Caz Festivali Yönetmeni Pelin Opçin de, 13. festivalin programı hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı
Açılış konseri Steve Tyrell’den
Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin 3 Temmuz akşamı Esma Sultan Yalısı’nda yapılacak açılış galasında Amerikalı caz vokalisti Steve Tyrell konser verecek. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü, açılış gecesindeki törende, Türkiye’nin caz duayenlerinden müzik yazarı Cüneyt Sermet’e takdim edilecek.

Bir rock efsanesi: Paul Weller
30’un üzerinde topluluk ile 200’ün üzerinde yerli ve yabancı müzisyeni ağırlayacak olan Caz Festivali’nin bu yılki programında rock tutkunları için son derece önemli bir isim göze çarpıyor: Paul Weller.
'60’lı ve '70’li yıllarda İngiltere’yi kasıp kavuran 'mod’ kültürünün etkisiyle efsanevi grubu The Jam’i kuran, grup dağıldıktan sonra da kariyerine solo olarak devam eden Weller’in konserini kaçırmamanızda fayda var. Paul Weller, İstanbul’a son solo albümü “As Is Now”ın tanıtım turnesi kapsamında geliyor.

Ve Diana Krall...
Diana Krall’ın kendisi gibi müzisyen olan eşi Elvis Costello’yu geçen yılki Caz Festivali’nde dinlemiştik. Bu kez İstanbul’da daha önce de konser vermiş olan Krall geliyor ziyaretimize.
Latin müziği sevenlerin bossa nova türünde 'ekol’ kabul ettiği isimlerden biri, aynı zamanda Brezilya’nın kültür bakanı olan Gilberto Gil de festivalin dikkat çekici konuklarından.
Klasik caz tutkunları için modası asla geçmeyecek olan Charles Lloyd, Zakir Hüseyin, Eric Harland, John Scofield, Jack DeJohnette ve Larry Goldings’i aynı sahnede buluşturacak olan “Cazın Ustaları: Üçlüler” gecesi ise bir tür 'üstatlar karması’ niteliğinde.
76 yaşına rağmen piyanodaki ustalığını yitirmeyen Ahmad Jamal’in konseri de en az bu ustalar kadar 'kaçırılmaz’...
New Orleans müziğinin temsilcilerinden The Neville Brothers, festivalin sürprizlerinden bir diğeri. 'Kardeşler’in en ünlüsü olan Aaron Neville’in de yer aldığı kadro, vokal müzik sevenlere güzel bir gece yaşatacak. 
Frank Tortiller yönetimindeki Orchestre National de Jazz’ın Led Zeppelin şarkılarına caz yorumu getireceği konserin de büyük ilgi görmesi bekleniyor.
İKSV’nin özel projesi olan, usta caz piyanisti Chick Corea’nın “In The Spirit of Mozart” adlı konseri ise hem caz hem de müzik festivalinin programında yer alıyor.

Genç yıldızlara dikkat
Festivalde yeni keşiflere de yelken açabilirsiniz. İlk albümünü bu yıl EMI etiketiyle yayımlayan genç şarkıcı Raul Midon’ın yanı sıra caz piyanisti Peter Cincotti ve salsanın yeni yıldızı olarak gösterilen Sergent Garcia ilgiyi hak ediyorlar. Festivalin biletleri satışa çıktı. Bilgi için: www.biletix.com