Kültür Sanat Devasa adamların sergisi

Devasa adamların sergisi

21.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devasa adamların sergisi

Devasa adamların sergisi





Devasa adamların sergisi
Ibn Faden (10. yüzyıl) şöyle yazar:
"Hiç böyle devasa adamlar görmemiştim. Palmiye kadar uzun boyları vardı..."
Kastettiği Vikinglerdir. Meşhur denizci topluluğu Vikingler, bundan tam bin yıl önce İstanbul’a gelirler. Zorlu bir deniz yolculuğu sonrası vardıkları İstanbul’da tek amaçları ticarettir. Sonra Norveç Kralı olacak Harald Hardrade, yanında 500 usta Viking savaşçısıyla, dönemin Bizans İmparatoru’na muhafız subayı olur. Hardrade, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethine kadar, Bizanslıları korur. Aynı zamanda Haliç’i Boğaz’dan ayırmak için gerilen zinciri kırabilen ilk ve tek kişidir. "Halfdan Buradaydı" sergisi, tüm bu macera dolu geçmişi günümüze taşıyor.
Bizans İmparatorluğu ve Vikingler arasında geçen ilişkiyi konu alan sergide, M.S. 400 - 1000 yılları arasında gerçekleştirilen ticari ve kültürel alışverişi gösteren objeler, Asteriks çizgi kitaplarından çıkma gibi. Tüm o sikkeler, aksesuvarlar akla hemen Obeliks, Asteriks ve diğer meşhur çizgi Viking kahramanlarını getiriyor. Çocukluğumuzdan beri sempati duyduğumuz kahramanların harbilerinin İstanbul’da yaşamış olduğunu ispat eden bu ayrıntılar insanı nedense çok sevindiriyor. Belki de çizgiden hayal ettiği dünyanın aslının bir zamanlar burnunun dibinde yaşanmış olduğunu görmesinden... Özellikle "Halfdan Buradaydı" sergisinin cam objeler ve kıyafetlerinin yanı sıra baltalar bölümü çok fantastik. Norveç, Danimarka ve İsveç’teki arkeolojik kazılardan çıkarılan bu objeler, o günleri bugün tekrar gözünüzün önüne getirmenize yardımcı oluyor.
Sergi aynı zamanda demir bir zincir parçasını da gün ışığına çıkarıyor. Bu zincirin Constantinapol Limanı’ndaki savunma sisteminin bir parçası olduğu biliniyor.
Statoil’in katkılarıyla Rahmi Koç Müzesi’nde açılan bu sergiye mutlaka gidin. En çocuksu tarafımıza daima hitap eden bu müzede bir kez de Vikingler’in macerasına tanıklık edin. Devasa adamların son İstanbul macerasını kaçırmayın.

Halfdan Buradaydı
Bitiş tarihi: 16 Ocak
Rahmi Koç Müzesi (0212 339 07 50)