Kültür Sanat Eskişehir’in kaderi ne olacak?

Eskişehir’in kaderi ne olacak?

05.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eskişehir’in kaderi ne olacak?

Eskişehir’in kaderi ne olacak


Her yıl Zeytinoğlu Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali, Eskişehirliler sahip çıkmadığı taktirde bu yıl son kez gerçekleştirilecek


       Fikir Prof. Dr. Emre Kongar ile Hıncal Uluç’tan çıkmış. Esbank’ın her yıl geleneksel olarak yapılan kuruluş gecesinden sonra Yavuz Zeytinoğlu’na “Bu konserleri niye Eskişehir’de düzenlemiyorsunuz?" diye sormuşlar. Bu fikir Zeytinoğlu ailesine çok hoş gelmiş. Ondan sonraki kuruluş gecesi Eskişehir’de yapılmış, hem de Uluslararası Eskişehir Festivali kapsamında. Ve böylece bir senfoni orkestrasını ağırlayacak oteli (yani 320 kişiyi) ve havaalanı olmayan bir kent, yıllardır dünyanın dört bir yanından önemli sanatçıları ağırlıyor. Hatta 3. Uluslararası Eskişehir Festivali’nin açılışında, bir Uluslararası Eskişehir Festivali Orkestrası bile kuruldu. Bu orkestrada Avrupa’da yaşayan ve önemli orkestralarda çalan sanatçılar bir araya geldiler. Uluslararası Eskişehir Festivali, bu yıl 7 - 15 Ekim tarihleri arasında altıncı kez gerçekleştirilecek. Viyana Filarmoni Orkestrası gibi dünyaca ünlü bir toplulukla yapılacak açılışı, Türk ve yabancı sanatçıların katılımıyla çeşitli konser, tiyatro, sergi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinlikleri izleyecek.
       Ancak bu yılı çok özel yapan salt bu program değil, insanın söylemeye bile dili varmıyor ama Eskişehirli sanayiciler ve Eskişehirliler sahip çıkmazsa bu festival sonuncu festival olacak.

       Zor günler
       Bilindiği üzere Zeytinoğlu ailesi zor günler yaşıyor. Esbank, devletleştirilen bankalar arasında yer alıyor. Bu zor günlerden nasıl çıkılacağı da şimdilik meçhul. Yani Zeytinoğulları festivali bugüne kadar getirdi ama bundan sonraki sınavı artık Eskişehirliler verecekler. Büyük bir sanat olayına layık ve dünyalı olup olmamaya onlar karar verecekler.
       Festival Komitesi üyesi Zeynep Zeytinoğlu da bu vesileyle şunları söylüyor:
       “Geçen yıl festivalden hemen sonra aktardığımız fon ile bu yılki festivalin yüzde 80’ini karşıladık. Ancak bundan sonra karşılamamız mümkün değil. Bu aşamadan sonra Eskişehir Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurulması için çalışmalara başlayacağız. Ve bin yıllık sanayi kenti olan Eskişehir’in kurum ve kuruluşlarıyla festivale sahip çıkacağına inanıyorum. Eskişehir Festivali’ne bin 600 sanatçı katıldı, beş yılda 68 bin kişi izledi. Bunların yüzde 55’i öğrenci. Eskişehir gibi bir sanayi ve üniversite kentinde böyle bir festivalin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yıla kadar bize Eskişehir Sanayi Odası, Arçelik, Eskişehir Ticaret Odası, Kılıçoğlu ve Tusaş kurumsal sponsor oldular. Bu yılı kotarmamız için ayrıca Eti gibi bir Eskişehir kuruluşu ile, Eskişehir’de şubesi bile olmayan Denizbank sponsor oldular. Bir de Magic Life, ki onun da Porsuk kenarında bir tatil köyü yok. Bu iki kuruluş bizi özellikle mutlu etti. Çünkü birçok Eskişehirli büyük sanayi kuruluşu elini cebine atmadı."

       Elini cebine atmayanlar
       Elini cebine atanlar belli, atmayan büyükleri sordum, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin her türlü nimetinden faydalanıp bir kuruş vermeyenler şunlarmış: Toprak Holding, Pınar, Şişe Cam, Sarar, Magnesit AŞ ve Köytur.
       Zeytinoğulları her yıl yüz binlerce dolar akıtmışlar bu festival için. Oysa kurumsal sponsorlardan beklenen sadece 5 bin dolar. yani yüz kuruluş beş bin dolar verse, festival gelenekselleşip yaşamaya devam edecek. Ancak Zeynep Zeytinoğlu kararlı, festivali yaşatamasa bile çocuk etkinliklerini yaşatacak:
       “Çocukları çok önemsiyorum. Çocukların bu gösterilerden nasıl etkilendiğini görseniz gözleriniz yaşarır. Böylece geleceğin seyircisini de yetiştiriyorum. Sırf çocuklar için Zürih Oda Orkestrası, Bilkent Senfoni konserler verdi. Yani çocuk etkinliği derken, geçiştirmiyoruz, onları gerçekten ciddiye alıyoruz" diyor.



Yazarlar