Kültür Sanat Fıstık gibi bir festival başlıyor!

Fıstık gibi bir festival başlıyor!

10.10.2008 - 10:21 | Son Güncellenme:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen ve gelenekselleşme yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali 11 – 15 Ekim 2008 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Fıstık gibi bir festival başlıyor

Gaziantep’in ‘ilk uluslararası festivali’ olma özelliği ile bir ilke imza atan Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali ilk iki yılında gördüğü yoğun ilgi ile ülkemizin ve Gaziantep’in kültür ve sanat hayatını üçüncü kez renklendirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Teoman,  Ferhat Göçer, Umut Akyürek – İhsan Güvenç, Mehmet Özbek – Abdurrahman Kızılay, Mehmet Yakar ve Tenor Hüseyin Likos konserlerinin yanı sıra, Türk Tiyatrosu’nun büyük ustası Levent Kırca’nın “Toros Canavarı” adlı oyunu; Mehmet Daşkapan’ın Mozaik Sergisi, Nusret Çolpan’ın Şehir Minyatürleri Sergisi, Dr. Ender Saraç’la Gaziantep Mutfağı ve Sağlıklı Beslenme’ söyleşisi, Fotomaraton etkinlikleri, Baklava ve Lahmacun Yeme Yarışmaları, Yerli ve Yabancı Halk Oyunları Topluluklarının Gösterileri, Çocuk Animasyonları ile çok daha zengin ve yoğun bir programla 11 – 15 Ekim 2008 tarihleri arasında Gazianteplilere keyifli bir hafta yaşatmayı amaçlıyor.

KONSERLER

• Umut Akyürek ve İhsan Güvenç Konseri:
11 Ekim 2008,  Saat:19.30, Demokrasi Meydanı
(Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)

Haberin Devamı

• Teoman Konseri:
12 Ekim 2008, Saat:19.30, Demokrasi Meydanı
(Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)

• Mehmet Özbek ve Abdurrahman Kızılay Konseri:
12 Ekim 2008, Saat:13.00, Karkamış
(Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)


• Mehmet Yakar Konseri:
13 Ekim 2008, Saat:19.30, Demokrasi Meydanı
(Şehitkamil Belediyesi Etkinliğidir)

• Ferhat Göçer Konseri:
14 Ekim 2008, Saat:19.30, Demokrasi Meydanı
(Şahinbey Belediyesi Etkinliğidir)

• Tenor Hüseyin Likos’un ‘Zeki Müren Şarkıları’ Konseri:
15 Ekim 2008, Saat:19.30, Demokrasi Meydanı
(Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)


YARIŞMALAR

Gaziantep ve Antep fıstığının yanı sıra, kentin dünyaca ünlü mutfağına da sahip çıkarak, yöresel yemeklerinin tanıtılması da amaçlanan Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali’nde düzenlenecek olan 5 yarışma ile festival izleyicilerine büyük heyecan yaşatacak. Yarışmaya katılan ve başarılı sonuçlar elde eden yarışmacılar çeşitli hediyelerin sahibi olacaklar. Yarışmacılara ödülleri 15 Ekim 2008’de yapılacak olan Ödül Töreni’nde takdim edilecektir.


• Yöresel Yemek Yarışması:

14 Ekim 2008 Saat:10.00’da GAZÜ Turizm Meslek Yüksek Okulu Uygulama Mutfağı’nda yapılacak olan yarışmada, yarışmacılar Gaziantep’in yöresel tatlarından olan Ekşili Ufak Köfte ve serbest kategoride Antepfıstıklı Tatlı yapımındaki maharetlerini sergileyecekler.

Haberin Devamı

• Lahmacun Yeme Yarışması:
15 Ekim 2008, Saat:15.00, Demokrasi Meydanı

• Baklava Yeme Yarışması:
15 Ekim 2008, Saat:17.00, Demokrasi Meydanı

• En İyi Antep Fıstığı Yarışması:

Antep Fıstığı yetiştiriciliğinin özendirilmesi amacı ile Eylül ayında düzenlendi. Demokrasi Meydanı’nda 15 Ekim 2008’de yapılacak olan ödül töreninde 2008 yılının en iyi mahsulünü üreten ve yarışmada dereceye girenler ödüllerini alacaktır.

• Görüntü Avcılığı Yarışması (Fotomaraton):
(GAFSAD ve Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)

3. Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçılara açık olan Görüntü Avcılığı Yarışması’nda katılımcılar, festivali ve kent sınırları içinde kalan Rumkale, Yesemek, Karkamış Barak Ovası’nı fotoğraflayacaklardır. Fotomaratona katılan yarışmacılardan; kent insanın, doğasının, zanaatlarının, sanayisinin, eski evlerinin, tarihî bölge ve kültürel değerlerinin belgelenmesi istenmektedir.

Haberin Devamı

Beş gün sürecek olan Görüntü Avcılığı Yarışması’nın jüri üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Doç. Dr. Ali M. Bayraktaroğlu (S.D. Ünv. G.S.F. Grafik Bölüm Başkanı, GAFSAD), Doç. Dr. Özer Kanburoğlu (Kocaeli Ünv. G.S.F. Fotoğraf Bölüm Başkanı), Yrd. Doç. Dr. A. Beyhan Özdemir (9 Eylül Ünv. G.S.F. Fotoğraf Bölüm Başkanı, İFOD ve GAFSAD), Arş. Gör. Osman Ürper (Maltepe Ünv. İletişim Fakültesi), Halil İbrahim Tutak (GAFSAD), İbrahim Zaman (Fotoğraf Dergisi, GEFSAK ve İFSAK Onur Üyesi) ve Hasan Yelken (GAFSAD).

Festivalin ilk günü başlayacak olan yarışmada çekilen fotoğraflar 15 Ekim 2008 tarihinde saat 10.00’a kadar teslim edilecek ve jürinin saat:11.00’de toplanarak yapacağı değerlendirme ile yine aynı akşam saat:19.00’da sonuçların açıklanacağı kapanış töreninde, yarışmada dereceye girenlere ödülleri verilecek.

Yarışmada birinci olan eser sahibi 3.000 YTL, ikinci olan eser sahibi 2.000 YTL ve üçüncü olan eser sahibi 1.000 YTL para ödülü ve çeşitli hediyeler kazanacaktır.  Jüri üyeleri mansiyona değer bulduğu üç fotoğrafa da ayrıca 500’er YTL para ödülü verecektir. Ödül alan fotoğraflar Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun her yıl çıkarmış olduğu ve o yılın en iyi fotoğraflarını sayfalarına taşıdığı Almanak kitabı içerisinde yer alacaktır.

Haberin Devamı


SERGİLER

• Mehmet Daşkapan Mozaik Sergisi:
(Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)

Çalışmalarını mozaiğin merkezi sayılan Antakya’da gerçekleştiren ve antik dönemin en önemli sanat dalı olarak kabul edilen ve uygulamaları bugüne kadar gelen mozaik sanatının, ülkemizdeki en önemli ismi sayılan ressam ve mozaik sanatçısı Mehmet Daşkapan’ın Mozaik Sergisi festivalin ilk günü 11 Ekim 2008 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu Fuayesinde saat 14.00’te açılacak.

Açılışını Gaziantep Valisi Süleyman KAMÇI başta olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Asım Güzelbey’in ve il protokolü ile festivale katkı sağlayan kurum ve kuruluş yetkililerinin yapacağı sergide Gaziantepliler, antik dönemin eserlerine sadık kalarak, o dönemin özelliklerini ve kahramanlarını, tamamen taşların kendi renkleri ile oluşturarak tablolar yapan Mehmet Daşkapan’ın birbirinden güzel mozaiklerini festival boyunca görme şansı yakalayacaklar.

• Nusret Çolpan Şehir Minyatürleri Sergisi:   
(Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)

1952 yılında Bandırma’da doğan ve 31 Mayıs 2008 tarihinde genç yaşta hayata gözlerini yuman, minyatür sanatının ülkemizdeki en büyük temsilcisi olan Nusret Çolpan’ın Şehir Minyatürleri’nden oluşan sergisi 11 Ekim 2008 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Sergi Salonunda saat 14.30’da açılacaktır.

Aynı zamanda mimar da olan Nusret Çolpan, Kanuni devrinde yaşayan Türk Minyatür Sanatının en önemli ismi Matrakçı Nasuhi’den çokça etkilenmiş, ancak mimaride kazandığı disiplin ve görüşün etkisi ile kendine has çizgi ve renkleriyle minyatüre farklı bir bakış açısı getirmiştir. Sanatçının 27 yıllık çalışmalarında, yurt içi ve yurt dışında olmak üzere değişik koleksiyonlarda 300’den fazla eseri bulunmaktadır.

Sanatçının Santa Barbara Müzesi’nde, Wall Street Journal’da, T. C. Dışişleri Bakanlığında, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde yer alan eserlerinin yanı sıra, Fransa eski cumhurbaşkanı Jack Chirac’a hediyesi olan Paris Minyatürü, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e armağan ettiği Moskova Minyatürü ve dünyaca ünlü arama motoru Google’ın hizmeti olan Google Earth için tasarladığı ‘Dünya Minyatürü’ gibi çini üzerine yapılmış bir çok çalışması mevcuttur.

TİYATRO GÖSTERİSİ

• Levent Kırca  Tiyatrosu “Toros Canavarı” Oyunu:
 (Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)

Türk Tiyatrosu’nun büyük ustası Levent Kırca’nın, Aziz Nesin’in romanından sahneye uyarladığı ‘Toros Canavarı’ adlı son oyunu 12 Ekim 2008 saat:16.00’da Amfi Tiyatro’da sahnelenecek. Oyunda, Kırca’nın yanı sıra Meral Küçükerol, Nedim Doğan, Mehmet Güney, Ahmet Çevik, Bülent Demir, Didem Balçin, Apo Kaya, Ayta Sözeri, Aslı Çiftkurt, Barış Erdoğru, Murat Gören, Selim Gül ve Uygar Asan rol alıyor.

Nuri Sayaner karısı ve 2 çocuğuyla birlikte son derece monoton bir hayat süren 65 yaşlarında emekli bir adamdır. Ailenin geçim sıkıntısı bir yandan, ev sahibi bir yandan bu monotonluk bir ritim katarken oğul Metin üniversite giriş sınavlarına hazırlanmakta, kız Gülay evde kalmış kadın psikolojisinden kurtulup kısmetini beklemektedir. Ailenin kaderi (Mihriban’nın) dırdırı sonucu Nuri Bey’in nihayet ev sahibini karakola şikâyet etmeye karar vermesiyle değişir. Polisler Nuri beyi gördüklerinde duruma inanamazlar. Uzun zamandır tüm kamuoyunun yakından takip ettiği ve polislerin her yerde arayıp bulamadığı ünlü katil Toros Canavarı karşılarında durmaktadır.


SÖYLEŞİ

• Ender Saraç Söyleşisi:
(Büyükşehir Belediyesi Etkinliğidir)

1990 yılından bugüne yaptığı Ayurveda çalışmaları ile tanınan, ‘Ayvurveda Sağlıklı Yaşamın Sırları’, ‘Ayurveda Sağlıklı Zayıflamanın Yolları’ ve ‘Ruhsal Gelişim ve Kader’ gibi çokça satan doğal tıp kitaplarının yazarı, Aile Hekimliği ve Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç 14 Ekim 2008’de, Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar salonunda saat:15.00’te Gaziantep Mutfağı ve Sağlık Beslenme üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek.


GÖSTERİLER

• Fotoğraf Gösterisi:

Festivalin ilk günü 11 Ekim 2008 saat:19.00’da Fotomaraton’a katılacak olan fotoğrafçılara ve ziyaretçilere açık olarak yapılacak olan gösteride, kendi alanında tanınmış 7 fotoğraf sanatçısı, katılımcılarla interaktif olarak, yapmış oldukları çalışmaları paylaşacaklar.

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda yapılacak olan ve fotoğraf meraklılarının büyük keyifle izleyecekleri bu etkinlikte yer alacak olan fotoğraf sanatçılarının isimleri şöyle:
Adem Sönmez – Fotoğraf Sanatçısı (Doğu'da Zaman)
Hüsnü Atay – Fotoğraf Sanatçısı
İbrahim Zaman – Fotoğraf Sanatçısı (Işığın Peşinde)
Osman Ürper – Fotoğraf Sanatçısı (Anadolu’nun Renkleri)
Ömer Doğan – Gafsad (Portreler)
Reha Bilir – Fotoğraf Sanatçısı (Tek Nefeste Aşk)
Zeynel Abidin Saltık – Gafsad (Yansılamalar)

• Kardeş Şehir Gösterileri:

Gaziantep ilimizin kardeş şehirleri olan Suriye’nin Halep, Hollanda’nın Nijmegen ve Yunanistan’ın Samos kentlerinden gelecek olan dans toplulukları, festival süresince birçok gösteri düzenleyeceklerdir. 

Halep – Suriye – Halk Dansları Topluluğu
Nijmegen – Hollanda – Toeters en Bellen Orkestrası
Nijmegen – Hollanda – De Pierewaaiers Halk Dansları Grubu
Nijmegen – Hollanda – Bo van de Graaf and Companion
Samos – Yunanistan – Halk Dansları Topluluğu

• Halk Oyunları Grupları:

Gürcistan, Buca (İzmir), Altındağ (Ankara), Altınova (Yalova), Akşehir (Konya), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları grubu ve Gaziantep Folklor Kulübü’nün gösterileri de festival süresince Gazianteplilerle buluşacak.


AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

Türklerin Rönesans’ı olarak görülen ve 600 yıl Anadolu’da uygulanan Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren ve çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olarak görülmektedir.

Divanu Lugati’t-Türk ve Atabetü’l-Hakayık kaynaklarında ‘eli açık, cömert’ olarak açıklanan Ahi sözü, günümüz esnaf odalarına benzer işlevi ile iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, özetle bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik işleyiştir.

Ahiliğin önde gelen “elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut, gözünü bağlı tut, beline sahip ol, diline sahip ol” altı ilkesi ile özetlenebilecek olan bu toplumsal örgütlenme, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından Ahilik geleneğinin unutulmaması için, her yıl bir dizi kutlamalarla yaşatılmaktadır.

3. Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Gaziantep Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği tarafından düzenlenen ve 13 Ekim 2008 tarihinde saat: 09.30’da başlayacak olan Ahilik Haftası Kutlamaları’nda açılış konuşmaları, halk oyunları gösterileri ve Set Kuşanma Töreni’nin ardından, geleneksel olarak yapılan Ahi Pilavı’nın halka dağıtımı gerçekleştirilecektir.