Kültür Sanat Fransız sinemasının son gözdesi

Fransız sinemasının son gözdesi

28.11.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fransız sinemasının son gözdesi

Fransız sinemasının son gözdesi

İSMAİL Yetkin, Türkiye'nin hiç tanımadığı, oysa Fransa'nın 1987 yılından bu yana yakından izlediği ve Fransız sinemasında "büyükler"in döndüğü yörüngeye fırlatmaya hazırlandığı bir film yönetmeni. 42 yaşındaki İsmail Yetkin, bu ayın sonunda bir keşif gezisi için anayurduna geliyor ve 10 Nisan'da, tümüyle Türkiye'yi sahne alan uzun metrajlı bir Fransız filmi için "motor" diyecek. Genç yönetmenin başına gelenler, ancak masallarda olabilecek, "mucize" çapında bir başarı. Çevireceği "Karşıdaki Deliler" adlı sinema filmi, kendisinin ilk uzun metrajı. Ancak senaryoyu bitirip iki yapımcı firmaya teklif etmesiyle, ikisi birden tarafından kabul ediliyor ve sonunda Avrupa'nın en büyük bağımsız yapımcısı ve prestij sahibi firması Odessa Film tarafından satın alınıyor. Odessa Film'in kabulünü, henüz proje aşamasında olan filmin İsviçre televizyonu CTV'nin ve Fransız televizyonu Canal Plus'ün satın alma ön sözleşmeleri izliyor. Alman ZDF kanalı ile yapılacak sözleşmenin ise eli kulağında.
Derken sıra oyuncu seçimine geliyor ve bir mucize daha gerçekleşiyor: Son dönemin en ünlü Fransız aktörlerinden Richard Berry, İtalyan yıldız Valeria Cavalli "Karşıdaki Deliler"in baş rollerini paylaşıyorlar. Babası Horst Bucholtz'un hık demiş burnundan düşmüş Christopher Bucholtz ve rekorlar kıran İtalyan dizisi "Ahtapot" (Mafya)nın oyuncularından Ennio Fantasticini ile anlaşma yapılıyor. İsmail Yetkin'in filminde karşımıza iki Türk oyuncu da çıkıyor, bunlardan biri ve kesin olanı, Lale Mansur. Yetkin'e, "Niçin Lale Mansur?" diye sorduğumuzda, şu yanıtı alıyoruz: "Ondan başkası olamazdı!"
Lale Mansur'u, "Karşıdaki Deliler" filminde, Richard Berry'nin canlandırdığı Kadir'in matematik öğretmeni olarak seyredeceğiz. İsmail Yetkin, bir rol için de Talat Bulut'u düşünüyor, ancak karar kesinleşmiş değil. Filmin Türkiye'deki altyapısı Alfa Film tarafından sağlanıyor.
"Karşıdaki Deliler", aslında İsmail Yetkin'in kendi yaşamı. Konu, Paris'te yaşayan, erkeği Türk, kadını Fransız bir çiftin boşanma davası ile başlıyor. Kadir, Türkiye'deki çocukluğunu ve gençliğini pranga gibi taşıyan bir Fransız aydını. Rebecca ise, onun kültür farklılığını tam olarak kavrayamayan bir feminist. Birbirini çok seven çift, evliliklerini kurtarmak için son bir çabayla Kadir'in anayurduna, daha doğrusu çocukluğuna dönüyorlar. Türkiye'nin son yirmi yılda yaşadığı siyasal ve toplumsal olayların fon oluşturduğu gerilim içinde, olağanüstü bir öykü anlatılıyor.
İsmail Yetkin, Odessa film tarafından elbette, salt iyi bir senaryo yazdığı için kabul gören biri değil. 1980 darbesi sonrası Fransa'ya gelen Yetkin, Fransız sinema okulu LAEC'ten sonra Paris Varan sinema enstitüsünü, üstelik burs kazanarak bitirmiş. Yılmaz Güney'le çalışmış ve 1987 yılından bu yana 13 belgesele imzasını atarak büyük beğeni toplamış biri. FR3, TV5, Planete, ABC, Sygma TV, La Cinq gibi TV kanallarının ısmarladığı bu belgeseller yalnız Fransa değil, yabancı ülkelerde de gösterildi.
Bir Fransız gazetesinin yazdığı gibi, aktör olmayı isteyen ve bir erkek güzellik yarışması kazanan İsmail Yetkin, siyasal inançları dolayısıyla suya düşen düş sahnesi sinemaya, yönetmen olarak geri dönmeyi başardı. İlk uzun metrajlı filmi dolayısıyla Türkiye'den bir beklentisi olup olmadığını sorduğumuz zaman, hem Türk, hem Fransız uyruğu olan İsmail Yetkin: "Çekimler sırasında güleryüzlü ve hoşgörülü olsunlar yeter bana," diyor.
"Karşıdaki Deliler", yoktan var olan ve bileğinin gücüyle başaran bir insanın eseri olacak.