Kültür Sanat ‘Güzel Günler’ Portakal’la başladı

‘Güzel Günler’ Portakal’la başladı

15.10.2011 - 01:29 | Son Güncellenme:

Jürinin tamamının kadınlardan oluştuğu festivalde Altın Portakal’ı ‘Güzel Günler Göreceğiz’ aldı, film geceyi 4 ödülle kapattı. En İyi Yönetmen ‘Geriye Kalan’ filmiyle ulusal yarışmadaki tek kadın yönetmen Çiğdem Vitrinel oldu

‘Güzel Günler’ Portakal’la başladı

48. Uluslar arası Antalya Altın Portakal Film Festivali, dün yapılan kapanış töreni ve ödül töreniyle son buldu. Berna Laçin ve Ufuk Özkan’ın sunduğu “Ve Kadın Dünyaya Dokundu” temalı, jürinin tamamının kadınlardan oluştuğu festivalde, Müjde Ar başkanlığındaki ulusal jüri seçimini sürpriz bir kararla yönetmenliğini Hasan Tolga Pulat’ın yaptığı “Güzel Günler Göreceğiz” adlı filmden yana kullandı. Film, geceden En İyi Film de dahil olmak üzere dört ödülle döndü. Geceden dört ödülle dönen diğer bir film ise “Zenne”ydi. Jüri, En İyi Yönetmen Ödülü’nü için 13 filmlik ulusal yarışmadaki tek kadın yönetmen olan ve “Geriye Kalan”la ilk filmini çeken Çiğdem Vitrinel’i layık gördü.
Gecede ödül almak için sahneye çıkan isimlerin çoğu, öteki olmak, hazırlanan anayasa, namus cinayetleri, kadına şiddet ve barış vurgularıyla öne çıkan politik konuşmalar yaptılar.

Kadınlara adadı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Tilbe Saran’la paylaşan Nesrin Cavadzade ödülünü alırken “Güzel Günler Göreceğiz” filminde canlandırdığı karaktere de gönderme yaparak, “Ödülümü Sovyetlerde yıkıldıktan sonra dünyanın dört bir tarafına dağılan ve burada yaşam mücadelesi veren bütün güzel ve yalnız kadınlara adamak istiyorum” dedi. “Geriye Kalan” filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan Devin Özgür Çınar ise konuşmasında öteki vurgusu yaptı: “Ben bu filmde öteki kadını oynadım ve bu benim çok hoşuma gitti. Bundan sonra da öteki olan her rolü oynamayı çok isterim. Bu ödülü öteki olarak hisseden ve hissettirilen herkes adına alıyorum.”

‘Sansürlendik’
“Yürüyüş” filmi En İyi Müzik Ödülü alırken, ödülü almaya çıkan filmin senaristi ve oyuncusu Selamo, “Biz burada bir Kürtçe film yaptığımız için kendimizi öteki gibi hissettik ve basın tarafından sansürlendik” dedi ve 12 Eylül dönemi uygulamalarına dikkat çekerek, Kürt Türk kardeşliğini ve barışı dilediğini söyledi.

Haberin Devamı

Hangi Portakal’ı kim aldı?
ULUSAL UZUN METRAJ

En İyi Film: “Güzel Günler Göreceğiz”
En İyi İlk Film: “Zenne”
Jüri Özel Ödülü: “Nar”
En İyi Yönetmen: Çiğdem Vitrinel (“Geriye Kalan”)
En İyi Senaryo: Emre Kavuk (“Güzel Günler Göreceğiz”)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Kenan Korkmaz “Lüks Otel”, Norayn Casper “Zenne”
En İyi Müzik: Frank Schreiber, Hemin Derya
En İyi Kadın Oyuncu: Devin Özgür Çınar (“Geriye Kalan”)
En İyi Erkek Oyuncu: Erdal Beşikçioğlu (“Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm”)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nesrin Cavadzade (“Güzel Günler Göreceğiz”), Tilbe Saran (“Zenne”)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erkan Avcı ‘Zenne’
En İyi Kurgu: Kalender Hasan (“Güzel Günler Göreceğiz”)
En İyi Sanat Yönetmeni: Giyasettin Şehir
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: “Canavarlar Sofrası”
Behlül Dal Özel Ödülü: “Lüks Otel”
Kent Konseyi Ödülü: “Can”

Haberin Devamı

ULUSLARARASI UZUN METRAJ
En İyi Film Ödülü: “Sınırda”
Jüri Özel Ödülü: “Almanya”
Gençlik Ödülü: “Güle Güle”
SİYAD ÖDÜLLERİ
Ulusal Uzun Metraj: “Zenne”
Uluslararası Uzun Metraj: “Güle Güle”
BELGESEL FİLM
En İyi Belgesel Film Ödülü: “Bedensiz Ruhlar”
En İyi İlk Belgesel Film Ödülü: “Oğlunuz Erdal”, “Geçmiş Mazi Olmadı”
Jüri Özel Ödülü: “Kadim”, “Arabeks”
KISA FİLM
En İyi Kısa Film Ödülü: “Dua”

‘Umudumuz adalet’
Gecenin en etkileyici konuşması, sahneye ilk kez SİYAD Ödülü’nü almak için çıkan “Zenne” filminin yönetmenleri Caner Alper ve Mehmet Binay’dan geldi: “Kültür Bakanlığı’ndan desteklemeye uygun bulunmamıştır yazısı almamızın üzerinden 2 yıl geçti. Arkadaşımız Ahmet Yıldız henüz 26 yaşındayken evinin önünde 7 kurşunla katledildi. Filmimiz ödül alırken içimizde bir adalet umudu yanıyor. Bu ülkeyi çevresindeki ülkelerden ayıran demokrasi, özgürlük ve hoşgörü. Dürüstlük bazen öldürebilir diyoruz ama bu ülkede cesur ve dürüst insanlar olarak da yaşayabiliriz. Artık kimliklerimizi saklamadan yaşayabileceğimiz bir Türkiye hayal ediyoruz.”