Kültür Sanat Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

05.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun


Haberiniz olsun
Hızlı ve Öfkeli", "XXX" filmlerinin yıldızı Vin Diesel, aksiyon oyuncusu olarak anılmaktan sıkılmış bile. O yüzden farklı tarzlarda filmlerde rol almaya çalışıyormuş, özellikle de Sheakespeare uyarlamalarında. Bir arkadaşı "Gelecekte bir Tom Hanks olmak istiyor," diyor. Bir film yapımcısı ise "Belki de hemen bu işi yapıp, aklından çıkarmalı, tıpkı Keanu Reeves gibi," diye bağlıyor. Acaba bu "Kardeşim senden Sheakespeare karakteri olmaz" mı demek? Bu arada Diesel boş durmuyor, en son "Guys And Dolls"un yeniden çevrimi için Nicole Kidman ile teatilerde bulunmuş.

Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde öğretim görevlilerinden klasik gitar ikilisi Kürşat Terci ve Kağan Korad, Yugoslav Gitar Birliği tarafından hem konser hem de ileri düzeyde klasik gitar eğitimi vermeleri için Yugoslavya’ya davet edildi. Terci - Korad Klasik Gitar ikilisi de bu davete icabet etti ve 24 Kasım’dan beri Yugoslavya’da güzel günler geçiriyorlar. Konser ve seminerler, 30 Kasım’a kadar sürecek.

"Aşk yokmuş sizde beş paralık / Gidiyorum ben boşçakallar." Sevgili Can Baba’mızı ne kadar özlesek azdır. Ama anısı hep yaşıyor. İzmirli heykeltraş Ekin Erman’ın Can Yücel anısına yaptığı "İsimsiz" adlı heykel Alsancak’taki Miko Siesta Cafe’de görücüye çıktı. Açılışa Güler Yücel ve Su Yücel de katıldı. Ekin Erman, Yücel’in eserlerinde birçok değeri işlediğini söyledi ve devam etti: "Bu eserin ortaya çıkmasında İnsanım isimli şiirinden esinlendim. Sadece Can Yücel’i değil, tüm sanatçıları anlatıyorum." Eşi Güler Yücel ise başka türlü bir yorum yaptı: "İzmirli kızların sürekli olarak kendisine çiçekler verdiğini söylerdi. İzmir, Alsancak onun için vazgeçilmez bir mekândı."

Aşk böcekleri, oyuncu Kate Winslet ve yönetmen Sam Mendes’in yakın zamanda evlenecekleri dedikodusu alıp yürüdü. Çünkü ünlü çift yakın arkadaşlarına önümüzdeki haftasonunu boş bırakmalarını söyledi. Geçen sene ilk kocasından boşanan Winslet, o zamandan beri Sam Mendes ile birlikteydi. Mendes, Winslet’a Londra’daki evlerinde çok romantik bir akşam yemeğinde evlenme teklif etmiş ve şöyle demiş: "Seni o kadar çok seviyorum ki, hiçbir şey beni hayatımı seninle geçirmekten daha fazla mutlu edemez". İyi laf! Ve ardından verdiği üç karatlık elmas yüzük de hiç fena sayılmaz.

Artık neredeyse nostalji olan mektuba, tebrik kartlarına tekrar ilgi çekmek isteyen Deutsche Post, Almanya’da yaşayan Türklere özel bir kampanya hazırladı: "Anavatana ücretsiz posta". Kampanyada Almanya’da yaşayan 250 bin Türk ailesine hem Türkçe hem Almanca hazırlanan özel bir posta gönderilecek. 250 bin aile isterse, kendilerine yollanan "yeni yıl kutlama kartlarını" Türkiye’deki ailelerine, akrabalarına, arkadaşlarına ücretsiz olarak postalayacak.

Bu da artık son nokta herhalde. AB’ye girmek için binbir takla atılan memleketimizde bir de denilen yapılsa... Ayrıntı Yayınları’nın kitabı Dragan Babic’in "Son Sürgün"ü mahkeme kararıyla "imha" edilecek. Kitap müstehcen olduğu gerekçesiyle toplatılmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, kitabın "imhasına ve müsaderesine" karar verirken, yayıncısı Ömer Faruk’u ve çevirmeni Mustafa Balel’i ağır para cezasına çarptırdı. Bu arada toplanan kitap ya yakılacak ya da SEKA’ya gönderilecek.

"Çamlıca’nın Üç Gülü", "Meyyale" ile "Gazi ve Fikriye"nin usta yazarı Hıfzı Topuz, geçen hafta İzmir’de kitapları imzaladı ve soruları yanıtladı. Büyük ustanın dertli olduğu bir konu var. Kurtuluş Savaşı’nı ve İstanbul direnişini anlatan fazlaca kitap yazılmaması ve yazılanların da filminin yapılmaması. Yazar şöyle diyor: "Dünyada direniş, daima canlı kalmış bir konudur. Roman, film konusu olmuştur. Fransa’da, İtalya’da, Belçika’da böyle, araştırdım. Türkiye’de ise İstanbul direnişinin ayrıntılı romanı çok yazılmadı. Bizde bu konuda bir boşluk olduğu kanısındayım".

Şair Özdemir İnce, 1999 yılında kurulan, merkezi Lüksemburg’ta olan "Avrupa Şiir Akademisi"ne üye olarak seçildi. Özdemir İtalya, Arnavutluk, İrlanda, Almanya, Fransa, Rusya, Bulgaristan, İsveç ve Çek Cumhuriyeti’nden çağımızın önemli Avrupalı şairlerini bir araya toplayan Akademi’ye, önümüzdeki yıl İspanya’da yapılacak ilk toplantısında katılıp üyelik unvanını alacak. Özdemir İnce, 1982 yılından beri Mallarme Akademisi üyeliği de yapıyor.

Yılların süper oyuncusu Robert De Niro, bundan sonra artık oyuncu değil, yönetmen koltuğuna oturacak. Çünkü oyuncu koltuğunda Leonardo DiCaprio var. Şöyle ki, yakında çekimlerine başlanacak "The Good Shepherd"ın yönetmeni Robert De Niro, başrol oyuncusu ise DiCaprio. Senaryo ise "Ali" ve "Forrest Gump"ın senaryo yazarı Eric Roth’un elinden çıktı. CIA’in son 40 yılında kısa bir gezinti yapan filmde CIA’in eski istihbarat şeflerinden James Jesus Angleton’ın yaşam öyküsü temel alınıyor. Filmin çekimleri yakında başlayacak, gelecek sonbaharda da beyazperdede olacak.

11 Eylül’den sonra Arapları dünyanın düşmanı ilan eden Amerika’ya karşı sesler şimdiye kadar çıktı. Şimdi daha entresan bir durum var ortada. Ünlü tenor Placido Domingo aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’de bir konser verecek. Konserin özelliği ise Domingo’nun, Mısırlı Ali el - Hacer ile düet yapacak olması. Yani Domingo böylece Arapça söylemiş olacak. Konserde tenora 150 yıllık Baden - Baden Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. New York Central Park’ta solo konser veren ilk klasik müzikçi olan Domingo, bu konserde de süprizleri olacağını belirtti.