Kültür Sanat Henüz Tahsin Yücel okumayanlar, bu yazı sizin için

Henüz Tahsin Yücel okumayanlar, bu yazı sizin için

22.01.2016 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Henüz Tahsin Yücel okumayanlar, bu yazı sizin için

Tahsin Yücel, bugün aramızdan ayrıldı. Ardında ise hem Türkçe edebiyata hem de dünya edebiyatına kalemi ve çevirileriyle önemli katkılarda bulunduğu bir külliyat bıraktı.

Haberin Devamı

Tahsin Yücel 1933 yılında Elbistan'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde eğitim aldı ve aynı bölümde uzun yıllar öğretim üyeliği yaptıktan sonra 2000 yılında emekli oldu. Farklı türlerdeki çalışmalarıyla yazın hayatına katkıda bulundu. Kendi kaleminden çıkan edebi eserlerin yanında, gerçekleştirdiği çeviriler de oldukça başarılı ve aranılan metinler haline gelmiştir.

Hiçbir şey için geç değil; bu zamana kadar Yücel'in diliyle tanışmayı erteleyenler için yazarın ödüllü kitaplarından bir seçki hazırladım. Bir yazarı yaşatmanın en güzel yolunun, yarattığı dünyalarla daha fazla insanın tanışmasından geçtiğine inanıyor ve sizi bir tanışlığa davet ediyorum; buyurun.

Haberin Devamı

Gökdelen (Roman)

Benim favorim, belki de 'tanışma romanım' olduğu için, Gökdelen. Roman, 2006 Balkanika Ödülü'ne layık görüldü:

17 Şubat 2073 sabahı başlayan romanın kahramanı Can Tezcan, Türkiye'nin en önemli, en ünlü avukatlarından biri. Can Tezcan, İstanbul'u yalnızca gökdelenlerden oluşan, New York'a benzeyen ama ondan daha güzel, daha modern bir kente dönüştürmek isteyen zengin müşterisi Temel Diker'in yasal sorunlarını çözmek için bir tasarım ortaya atar: yargının özelleştirilmesini sağlayacaktır. Yergi ustası Yücel'in son romanı Gökdelen, Cihangir'de gökdelenler arasında kalmış son bahçeli evden yok edilmiş kedilere, dağda bayırda aç açık dolaşmak zorunda bırakılmış sefalet içindeki yılkı adamlarından, adına mekik dedikleri tek kişilik uçaklarından inmeyen zenginlere, hiç değişmeyen çıkarcı politikacılardan onların destekçisi medyaya kadar aslında bugün yaşadığımız çürümeyi anlatan, sürprizlerle dolu bir roman.

Can Yayınları
336 s.

Peygamberin Son Beş Günü (Roman)

Eser, 1992 Orhan Kemal Roman Ödülü'ne layık görüldü:

"Peygamber'in Son Beş Günü", sürekli bir bölünmenin öyküsü. Devrimci ozan Rahmi Sönmez, takma adıyla "Peygamber", bir kış akşamı, İstanbul'un Taksim alanında, arkasından kimsenin gelmediğini bile bile, en önden gidiyormuş gibi bir duygu içinde yürür. Bu yürüyüş bir bakıma onun bütün yaşamını özetler. Hep en önde olduğunu, hep ileriye doğru gittiğini sanırken, yaşamın dışına sürüklenir, gerisinde kalır. Hep çevresindekilerle kaynaşmak istemiş, ama onlar kendisini şu ya da bu biçimde yarı yolda bırakmışlardır. Gerçek devrimci ozanlar arasına katılmasını sağlayacak "tabutluk"lar düşleyip durmuş, ama evinde bir tür tutuklu yaşamı sürdürmüştür. Bir yarı bilinç içinde geçen son beş gününde ise, düşlerini gerçekleştirdiğini sanır, ama yalnızca yıkılışlarını yaşar. Böylece, gülünç ile acıklının iç içe girdiği bir döngü içinde, sürekli bir bölünme olur yaşamı.

Haberin Devamı

Can Yayınları
339 s.

Yalan (Roman)


Eser, 2003 yılında Ömer Asım Aksoy Roman Ödülü ile Yunus Nadi Roman Ödülü'ne layık görüldü:

Gülünç ile acıklının iç içe geçtiği anlatımıyla, yaşadığımız dönemin çelişkilerine tanıklık eden ilginç kişileriyle Yalan, günümüz toplumunun hastalıklı yanlarından birine parmak basıyor. Romanın odak kişisi, şaşartıcı bilgisini ansiklopedilere ve olağanüstü belleğine borçlu olan, yapayalnız, silik, beceriksiz, ama benzerine güç rastlanır bir adam: Yusuf Aksu. Saçma bir aşk yüzünden on yedi yaşında kendini öldüren bir sınıf arkadaşının anısı, Yusuf'un yaşamına bambaşka bir yön verir. Arkadaşının kuramı kendisine mal edilince de çok geniş bir hayran kitlesinin gözdesi olur. Çevresinin kendisine dayattığı kimliği üstlenir. Ancak mutsuz bir aşkın ardından, yalnızca yanıldığını görmekle kalmaz, başta kendi kimliği olmak üzere, her şeyin yalan üzerine kurulduğunu anlar. Tahsin Yücel, çağımızda toplumsal bir alışkanlığa dönüşen, ama evrensel boyutlara uzanan Yalan'ı ele alıyor. İzdüşümlerini pek çok kesimde bulabileceğimiz, aynalarda yansımışçasına çoğaltabileceğimiz Yalan, çok katmanlı, derinlikli bir roman.

Haberin Devamı

Can Yayınları
672 s.

Haney Yaşamalı ( Öykü)

Eser, 1955 Sait Faik Hikaye Armağanı'na layık görüldü:

Tahsin Yücel, Haney Yaşamalı ve Düşlerin Ölümü adlı kitaplarını yeni bir yaklaşımla harman etti ve ortaya elinizdeki kitap çıktı. Haney Yaşamalı adını taşıyan bu kitaptaki öyküler, seçkin bir edebiyatçının ustalığa giden yoldaki gençlik ürünlerini sunuyor okurlara.

Haberin Devamı

Can Yayınları
184 s.

Komşular (Öykü)

Eser, 1999 Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülü'ne layık görüldü:

'Komşular' adlı kitabında son öykülerini bir araya getirdi. Kitaba adını veren öyküde, apartman komşusu olan bir karı-kocanın kavgasına tanık olan Albay Atmaca'nın, kavgadan nefret etmesine karşın kendini nasıl da bu kavgaya kaptırdığını, hatta taraf olduğunu, kavganın seslerini bekler olduğunu Yücel büyük bir ustalıkla işliyor. Gerek Komşular öyküsü, gerekse öteki dört öykü, Tahsin Yücel'in olgunlaşmış öykücülüğünün nefis örnekleri.

Can Yayınları
136 s.


Hadi!

Aradığıız kitap bunlardan biri değil mi? Yazarın kaleminden çıkan veya çevirisini gerçekleştirdiği daha fazla esere ulaşmak için tıklayın, sizi bekleyen kitapla bir an önce tanışın.

Herkese keyifli okumalar!

bestebal@gmail.com

* Yazarın Hangi Kitap sayfasındaki paylaşımlarını takip etmek için tıklayın.