Kültür Sanat ‘’Heybeliada’ya Bir Bilet”

‘’Heybeliada’ya Bir Bilet”

19.06.2014 - 10:51 | Son Güncellenme:

Adalar İstanbul kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Yaz geldiğinde, okullar tatil olmaya yakın kışlık mekanlardaki eşyalar toplanır ve yazı Adalar’da geçirecek ahaliyi tatlı bir heyecan sarar…

‘’Heybeliada’ya Bir Bilet”

Adalar “yazlık” kimliğini korusa da İstanbul’a ilişkin tur kitaplarının mutlaka görülmesi gereken yerleri sıralamasında en önlerde yer alıyor.

Haberin Devamı

Ve Adalar hala keşfedilmeyi bekliyor. Büyükada’ya Burgazadası’na ilişkin kitaplar yayınlandı. Ancak Heybeliada’ya ilişkin pek kaynak yoktu. İşte Avukat Yazar Tunç Lokum, anne babası sayesinde tanıştığı Heybeliada’nın “keşfi” yolunda “Heybeliada’ya Bir Bilet” kitabını yazdı ve kitap Denizler Kitabevi’nden yayınlandı.

Tunç Lokum, İstanbul’un karmaşasından uzak, kendisi küçük ancak hikâyeleri büyük bir adaya doğru keyifli bir yolculuğa çıkarıyor okuru.

Anlatılan hikâyeler ılık bir rüzgâr gibi usulca yüzünüzü okşarken, hayallere dalıp Arcimidis’in Harikalar Dükkânından satın aldığınız leblebi tozlarını “Yusuf, Yusuf” diyerek üflediğiniz, içinden artist fotoğrafları çıkan Golden çikletini ağzınıza sığdırabilmek için ikiye katladığınız kaygısız çocukluk günlerine dönüyorsunuz.

Haberin Devamı

Halki’den Heybeliada’ya, Aya Triada Manastırından Ruhban Okulu’na, Elen Ticaret Mektebi’nden, Bahriye Mektebi’ne doğru yaptığınız zaman yolculuğun da, Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Abbas Halim Paşa, Reşat Nuri Güntekin, İlya Tantalidis, Yano, Çamur ve daha nice Adalının görsellerle süslenen hikâyeleri eşlik ediyor size. ‘’Biz Heybeli’de her gece mehtaba çıkardık’’ ve “Sessiz gemi” şarkılarına ilham kaynağı olan, Aziz Nesin’in ilk aşkı Feride’ye, Yesari Asım Arsoy’un kavuşmak için yıllarca beklediği Suzan Hanım’a, Yahya Kemal’in Celile Hanım’a karşı yaşadıkları derin duygular da sohbet tadında anlatılıyor.

Taşların dili yok ama Ada’daki tarihi kiliseler, manastırlar cami, sinagog, okullar, kütüphane, sanatoryum ve köşkler kitapta dile gelmiş ve kendilerini resim ve kartpostallar eşliğinde anlatmış. Ada’nın lokantaları, eşekleri, bisikletleri, faytonları, bayram ve karnavalları ve kaybettiğimiz ve özlemle andığımız pek çok şeyi hatırlıyor, neden bu güzellikler artık yok diye hayıflanıyorsunuz.

‘’Heybeli Ada’ya bir Bilet ‘’ yaklaşık üç senenin emeğiyle çıkmış bir ilk kitap olarak yazın dili, görsellik, baskı kalitesi ve içeriğiyle prestij kitapların görsel kalitesini normal kitap boyutlarında okuyucuyla buluşturuyor.

Haberin Devamı

KİTABIN KİMLİK KARTI

Eser Adı: Heybeliada’ya Bir Bilet

Yazar: Tunç Lokum

Kitabın Türü: Semt Monografisi / İstanbul Kitapları / Şehir – Gezi

Basım Tarihi: Nisan 2014

Baskı: Birinci Baskı

Sayfa Sayısı: 200

ISBN No: 97899944264501

TUNÇ LOKUM

İstanbul’da 1966’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, serbest avukatlık ve marka patent danışmanlığı yapmaya başladı. Halen İstanbul, Şişli’de kendine ait hukuk bürosunda avukatlık yapan yazarın çocukluğu ve gençliği Heybeliada’da geçti.

“Heybeliada’ya Bir Bilet”; yaz aylarını ve hafta sonlarını Ada’da geçiren yazarın ilk kitabı olup özü itibarıyla Heybeliada’nın tarihini, coğrafyasını, kurumlarını, sembol hale gelmiş yapılarını ve hepsinden önemlisi Heybeliada’da yaşamış insanların hikâyelerini anlatan bir semt monografisidir.