Kültür Sanat İEF bu yıl 'Festivaller Fuarı' olacak!

İEF bu yıl 'Festivaller Fuarı' olacak!

14.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl 77. kez kapılarını açacak İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), İzmir’in değişik bölgelerinde düzenlenecek festival etkinlikleriyle renklenecek.

İEF bu yıl Festivaller Fuarı olacak

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş (İZFAŞ) Genel Müdürü Doğan İşleyen, hazırlık çalışmaları süren İEF’in 8 değişik festivalle destekleneceğini belirtti. Fuarın geçen yıllara göre daha dolu ve renkli geçmesi için etkinlik sayısının artırıldığını ifade eden İşleyen, "kentliyi sokağa çıkmaya teşvik edecek" organizasyonlar yapılacağını ifade etti.

Fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklerin Kültürpark Fuar Alanı ile sınırlı tutulmayacağını, kentin değişik meydanlarında sürprizler hazırladıklarını belirten İşleyen, şunları söyledi: "Bu yıl önü ve arkası daha dolu olan bir fuar düzenliyoruz. Bir çok etkinliğimiz fuarın resmi açılış tarihi olan 22 Ağustostan önce başlayacak. Fuarın kapanış tarihini aşan etkinlikler de olacak. İzmir, 20-25 günlük bir hareketlilik içine girecek. İEF kapsamında düzenlenen etkinlik sayısı da artırılıyor. Bu yıl daha renkli etkinliklerle insanları sokağa çıkmaya davet edeceğiz. 77’inci fuarın her zaman hatırlanacak şekilde organize ediyoruz. İEF’yi ilk kez Kültürpark alanı dışına çıkarıp, tüm kente yayacağız."

Festivaller

İşleyen, Fuar kapsamda bando festivali yapacaklarını, bu türden bir festivalin Türkiye’de ilk kez düzenleneceğini belirtti. Bunun için temasa geçtikleri 24 ülkeden şu ana kadar Çin, Endonezya, Azerbaycan, Güney Afrika, İtalya, Moldova ve Romanya’dan yanıt geldiğini belirten İşleyen dünyaca ünlü Rus Kızıl Ordu Bandosu için de Rusya Büyükelçiliği ile görüştüklerini ve olumlu görüş aldıklarını kaydetti.

İşleyen İzmir’de bandoların bir resmi geçit yapmasını planladıklarını, metropol ilçelerde konserler düzenlenebileceğini, yine bu yıl ilk kez gerekleşecek Uluslararası İzmir Folk Dansları Festivali kapsamında 15 ülkeden gelecek ekiplerin de gösteriler sunacağını ifade etti.

Değişik ülkelerden amatör müzik gruplarının da konserler vereceğini kaydeden İşleyen, " Türkiye’nin en geniş kapsamlı Uluslararası Balon Festivali’ni organize edeceğiz. 30 dev balon fuar sürecinde İzmir semalarını süsleyecek. Kordon’da bir plaj voleybolu turnuvası düzenlenecek. Bu organizasyon için Kordon boyunda belirlenecek bölgeye kum dökülerek bir plaj oluşturulacak. Turnuvaya 7 ülkeden 16 takımın katılacak. Fuara özel bir hentbol turnuvası ve at yarışı da planlanıyor."

Expo'nun etkisi

İşleyen fuarın ticari bölümü için de pazarlama çalışmalarına
başlanacağını,bu yıl yine bin civarında firmanın katılımının beklendiğini dile getirdi. Uluslararası tanıtımda EXPO adaylık sürecinin olumlu etkilerinin de görüldüğüne dikkat çeken İşleyen, yoğun bir tanıtım süreci sonrası artık bir çok ülkede kendilerini daha kolay anlatabildiklerini ifade etti.

İşleyen fuarın onur konuğu ülkesi olan Küba’nın özellikle sağlık
alanında sağladığı gelişimi anlatmak istediğini, bu ülkenin kültürünü de anlatacak etkinliklerin düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Geçen yıl düzenlenen fuara 59 ülkeden bin 91 firma katılmış,
organizasyonu 1 milyon 435 bin kişi ziyaret etmişti.