Kültür Sanat İki usta anısına iki söyleşi

İki usta anısına iki söyleşi

05.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Akbank sponsorluğunda gerçekleşen 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinema dünyasından iki önemli yönetmeni iki ayrı söyleşi ile anıyor.

İki usta anısına iki söyleşi

Festival kapsamında 5 Nisan Perşembe günü Pasolini Araştırmaları Merkezi Küratörü İtalyan sinemasının büyük ustası Pasolini’yi anlatırken, 8 Nisan Pazar günü ise ölümünün 25. yılında Fassbinder anılacak. Sinemaseverler bu iki önemli söyleşiyi kaçırmasın…

PASOLINI ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KÜRATÖRÜ’NDEN
PASOLINI ÜZERİNE SÖYLEŞİ


5 Nisan Perşembe, İtalyan Kültür Merkezi, saat 17.00
Konuşmacı : Loris Lepri
İstanbul Film Festivali kapsamında sinema tarihinin en aykırı isimlerinden şair, roman yazarı, ressam, düşünür ve yönetmen Pasolini üzerine 5 Nisan Perşembe günü İtalyan Kültür Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşinin konuşmacısı bir Pasolini uzmanı: Sinema Tarihi mezunu, Bologna Sinemateki “Pasolini Araştırmaları Merkezi”nin küratörü Loris Lepri. Lepri, Pasolini’nin sanatçı kişiliği ve eserleri üzerine daha önce Floransa, Milano, Roma, Ravenna, Krakov ve Meksika’da da konferanslar verdi.

Festival kapsamında ayrıca “Şiddetli Bir Hayat” başlığıyla Pasolini’nin 1961 yılında çektiği ilk filmi Dilenci’den başlayarak; 1975 yapımı Salo ya da Sodom’un 120 Günü adlı son filmine kadar; 21 filminin yer aldığı bir retrospektif de yer alıyor.


KIZGIN TAŞLARA DÜŞEN GÖZYAŞLARI

8 Nisan Pazar, Akbank Sanat, saat 16.00
Katılımcılar: Irm Hermann, Fatih Özgüven, Yıldırım Türker, Udo Kier

Küratörlüğünü film eleştirmeni Fatih Özgüven’in yaptığı bu bölümde, ölümünün 25. yılında Fassbinder’in etkilendiği ve etkilediği sinemacıların filmlerinden oluşan bir seçki sunuluyor izleyicilere. Ayrıca Fassbinder'in gözde oyuncusu Udo Kier de Uluslararası Altın Lale Film Yarışması jüri üyelerinden biri olarak festivalin konukları arasında olacak.

Hem melodram kalıpları içinde kalıp hem  de tersyüz edilmiş cinsel kimlikleri ve sınıfsal çelişkileri sorgulayarak bu kalıbı yenileyen Fassbinder’in ve sinemasının, dünya sineması ve sinemacıları üzerindeki etkilerinin konuşulacağı söyleşiye Udo Kier ve Fassbinder’le 24 filmde birlikte çalışmış, festival kapsamında gösterilen dört Fassbinder filminin de oyuncusu Irm Hermann’ın yanı sıra, Fatih Özgüven ve Yıldırım Türker de katılıyor.