Kültür Sanat İstanbul ve 13 kardeş şehir aynı belgeselde!

İstanbul ve 13 kardeş şehir aynı belgeselde!

17.08.2010 - 09:40 | Son Güncellenme:

“İstanbul’un Şehirleri” adlı belgeselin çekimleri iki farklı ekiple hem Balkanlar ve Kuzey Karadeniz’de hem de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gerçekleştiriliyor.

İstanbul ve 13 kardeş şehir aynı belgeselde

İstanbul 2010 Kültür Başkenti kapsamında Genar Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirilen “İstanbul’un Şehirleri” adlı belgeselin çekimleri iki farklı ekiple hem Balkanlar ve Kuzey Karadeniz’de hem de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Proje, İstanbul’un kendi bölgesinde değer üreten, medeniyet inşa eden 13 kardeş şehriyle geçmişten günümüze ilişkilerinin, karşılıklı etkileşimlerinin yanı sıra mimari eserler, kültür-sanat, yemek kültürü, ünlü kişiler gibi konulardaki bağlarını konu ediniyor.

18 BÖLÜMLÜK BELGESEL
Yapımcılığını Mustafa Şen ve İhsan Aktaş’ın yaptığı projenin danışmanlığını Haluk Şahin, Necdet Sakaoğlu, İlber Ortaylı, Mehmet Genç ve Saadettin Öktem üstleniyor. Yıl sonunda gösterime girecek olan 18 bölümlük belgeselde tarih boyunca İstanbul’a yakın olan Bahçesaray, Kahire, Köstence, Beyrut, Filibe, Prizren, Saraybosna, Selanik, Şam, Trablusgarp, Üsküp, San’a ve Mekke-Medine şehirleri yer alacak.

ÇEKİMLER TAMAMLANIYOR
Aybars Bora Kahyaoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği belgeselin Kahire, Filibe, Selanik, Üsküp, Prizren, Trablusgarp, Beyrut, Şam ve Saraybosna çekimleri tamamlandı. Diğer şehirlerde çekimler tüm hızıyla devam ediyor.

Haberin Devamı

Belgeselin hazırlık aşamasında bin 100 kitap, 15 ansiklopedi, 150 makale, 27 tez, 30 çeşit süreli yayın, 30 belgesel, yaklaşık 20 ses kaydı incelendi.

Belgesel için oluşturulan 13 kişilik bir akademik grup yaptıkları inceleme ve araştırmalar neticesinde senaryo öncesi 543 sayfalık belgesel metni ortaya çıkararak belgeselin bilimsel alt yapısını oluşturdu.